Gectiğimiz gunlerde 28 adlı ilk solo albumunu yayınlayan ve İzmir'in onde gelen oluşumlarından biri olan Salt Empoze bunyesinde calışmalarını surduren 2na ile sizler icin son albumu uzerine bir roportaj.
Gectiğimiz gunlerde "28" adlı solo albumunu yayınladın. Albumun adını da goz onune alırsak senin icin oneminden bahseder misin ?
Belki cok klişe bir tanımlama olacak ama 28 albumu kısaca 28 yaşındaki değişen beni anlatıyor. Bu album yaklaşık 11-12 senelik rap gecmişimde cıkardığım ilk ve tek solo album. Genel olarak olumlu-olumsuz yaşadıklarım ya da neredeydim ve şu an neredeyim sorgusu hakim. Fazla kişisel olduğu icin cok ilgi gormesini beklemiyordum. Acıkcası sonuclar cok şaşırtıcı oldu benim icin.
Aslında bir butun olarak album cok ayrıntılı duşunulmuş. Bunun bir diğer orneği de album kapakları. On kapakta yer alan matematiksel işlemlerin sonucu 28'e denk geliyor. Keza arka kapak da son derece anlamlı. Kimin duşuncesiydi boyle bir kapak yapmak ?
Kapak Arda'ya ait. Sadece senin de bahsettiğin gibi o matematiksel denklemleri ben hazırlayıp verdim kendisine. Onun dışında kapakla ilgili her şey Arda tarafından yapıldı. Albumun o soft ve karanlık havasını tonlamalarda fazlasıyla yakaladığını duşunuyorum. Bundan sonra da cıkan underground albumlerde şu an olduğu gibi "Master.gen.tr" etiketini goreceğinizden hic şupheniz olmasın.
28 parcasının nakaratında bir bayan sesi duyuyoruz. Bayan vokal hakkında bilgi verip, parcaya renk katan bu birlikteliğin hikayesini anlatabilir misin ?
28 parcasının nakaratındaki bayanın ismi Gulşah. Kendisi aslında bir rock grubunun vokalistiydi. Ta ki bir arkadaş aracılığı ile studyomuza gelip tarafımızdan rapci yapılana dek : ) 28 parcası dışında "Avrupalı" filmi soundtrackinin nakaratında da muhteşem bir performans sergiledi. Cok temiz ve nasıl kullanacağını cok cok iyi bildiği bir sese sahip ki zaten mikrofon başında en onemlisi de bu. Ortak calışmalarımız bundan sonra da devam edecek.
Albumde yer alan "Ayarım Kacarsa" dikkat ceken parcalar arasında. Daha once yer aldığın bir projeye atıfta bulunuyorsun. Bu parca ya da proje ile ilgili konuşacak olursak neler soylemek istersin, bu şarkıyı kaydetmeni tetikleyen unsurlar nelerdir?
Benim Atiye Deniz ya da Don't Think projesiyle ilgili herhangi bir sıkıntım yok. Benim sıkıntım klip aşamasında 2. sınıf vatandaş muamelesi gormek ile ilgili acıkcası ki o konunun da muhattabı farklı. Ben o parcaya bir arkadaşımın ricası uzerine duet yaptım ki ilk fikir parcanın R&B hiphop tarzı olmasıydı o da ayrı bir hikayenin konusu. Oyle veya boyle cıkan iş ne olursa olsun 3-5 tane kendini bilmez fırlamanın laf soyleyebileceği bir adam değilim ben. Eleştirilsin problem yok ben de kendimi eleştiriyorum zaten o proje ile ilgili olarak, 3. şahıslar tarafından yonlendirilmeye ihtiyacım yok. Ne olduğumun en az ne olmadığımın farkında olduğum kadar farkındayım. Yaptım ve bitti. Yapmamalı mıydım? Onun cevabı bende kalsın.

Pop dunyasının yeni isimlerinden Atiye Deniz'e "Don't Think" isimli parcada eşlik etmiştin. Kimi kitlelerce bu eleştiri konusu oldu. Ayarım Kacarsa parcasında hakkındaki soylentilere cevabını verdin. Bu bağlamda bir pop muzik şarkıcısıyla duet yapmak savunduğun fikirleri zedeledi mi ?
Benim bir pop sanatcısıyla duet yapılmamalıdır gibi bir fikrim yok; populer kulturu eleştirmek ayrı bir şey, cok keskin olmayan cizgilerle ayrılsa da pop muziği eleştirmek ayrı bir şey. Portakallı Ordek şarkısında ne diyordunuz şimdi ne yaptınız gibi sacma sapan yorumlarla karşılaştım. Surekli gozumuze sokulan paparazzi, televole kulturuyle dalga gecmekle benim yaptığım duetin ne alakası var ? Her pop sanatcısı gerizekalı manken bozması değildir arkadaşlar ya da her pop muzikle uğraşan birey Reina cıkışı birilerine yakalanacak ve bu olay sorunlu medyamız tarafından defalarca ekrana getirilecek diye bir şey yok. Ben de sound olarak pop ve turevi muziklerden hoşlanmıyorum ama bu bana ben iyiyim siz kotusunuz deme hakkını vermez. Tıpkı o tarz muzikle ilgilenen birinin bol pantolonunuz yuzunden sizi eleştirmesi gibi olur bu. Biraz empati.
Sadece senin Atiye Deniz ile olan calışmana değil, camiamızdaki bir cok ismin pop muzik ortaklı calışmalarına her seferinde buyuk tepkiler geliyor. Bu tur birlikteliklere dinleyiciler nasıl yaklaşmalıdır, fikirlerini alabilir miyiz ?
Ben rap yapan arkadaşların dinleyicilerine karşı sorumlulukları olmakla birlikte hic kimseyle gobek bağları olmadığını duşunuyorum. İsteyen istediğiyle ortak calışmada bulunabilir. Dinleyiciye bu konuda verilen en buyuk hak o parcayı dinlememektir. Hic kimsenin bundan fazlasına hakkı yoktur. "Şu şu popcuyla duet yaptı bir daha dinlemem ben o kişiyi" duşuncesi de cocukluktan başka bir şey değildir. Kendimle ilgili olarak orneğin Atiye Deniz'in parcasında yer aldığım icin bu kadar senelik gecmişimi goz ardı edip beni bundan sonra dinlememeyi duşunen birileri varsa kendilerine once IQ testi yaptırmalarını sonra mumkunse bana ait butun parcaları SHIFT+DEL kullanarak bilgisayarlarından silmelerini tavsiye ederim. Zaten bu kafa yapısındaki bir insanın dinleyiciliğine ihtiyacım yok. Sonsuz eksi bir gene sonsuz eder.
Zayıf Nokta albumun on planda olan şarkılarından biri olmuş. Gerek alt yapısı, gerek vokalleri ve sozleriyle son derece duygusal melodiler kulağımıza calınıyor. Parcanın oluşum hikayesi nedir, bilgi verebilir misin ?
KUPA-A: Şarkının altyapısını, henuz belirli bir konu olgunlaşmadan once yapmıştım. Bizde once altyapı "hissettirecek" seviyeye getirilir akabinde konsept belirlenir. Bu şarkı da bu sistemle ilerledi. Studyo cıkışında muhabbet arasında 2na konuyu buldu ve yazdık. Melodi, ruh haliyle orantılı cıkıyor coğu zaman. Ya sen melodiyi buluyorsun ya o seni buluyor. Orta yolu bulursanız da iyi şarkı oluyor.

Şarkıda kullandığın bir satırı sana yonlendirirsek senin zayıf noktan neresidir ve kendi hayatındaki Zayıf Noktalar'ı nasıl atlatıyorsun ?
Benim zayıf noktam en son soylemem gereken şeyleri en başta soylemek sanırım. İş hayatından tutun da ozel hayatım da dahil olmak uzere bir cok alanda başıma bela oldu bu durum. Politik davranmayı kabullenemiyor bunye bir de bu var.
Albumun en aykırı parcası muhakkak Anons'tur. Dinleyiciler normal bir vokal sesi yerine megafon destekli bir sesle karşılaşıyorlar. Neden boyle bir şeye ihtiyac duydunuz ?
Anons albumde kaydedilen son parcalardan biri. Aslında o efekt yoktu ilk versiyonunda normal bir tonlama vardı. Kupa "boyle bir şey yaptım ben sacma oldu ama beğendim" dedi. Dinledim; bence de salak ama enteresan birşeydi. Dedik rahatsız edici bir iş olsun, kulağına batsın cocukların da eleştiri malzemesi cıksın : ) Oyle kaldı.
Sovenzi parcasında genel manada ortama gondermeler var. İcinde bulunduğunuz kulture tezat olan konular nelerdir ? Keskin cizgilerle "boyle olur veya olmaz" dediğiniz durumlar var mıdır ?
Olmazların sayısı olurların sayısını katlayacaktır bu kesin. Biz bu kulturu kendi sosyal konumumuza; kulturel yapımıza bir şekilde adapte ettik. Ama hala burası Amerika'ymış ya da Holywood'un bize gosterdiği Amerika'ymış gibi tavırlar sergilenmesi bu kulturu bir yere goturemez. Parcada banka soygunu anlatmak, kadınlara "kaltak" şeklinde hitap etmek, Mo'fucka sozcuğunu adapte edip onun bunun annesine, eşine, kız arkadaşına sovmek ne bizim hukuksal ne de toplumsal yapımızın kaldıracağı şeyler değil. Silah taşımak ya da bununla ilgili parca yapmak; kendine "gangsta" demek filmlerdeki siyah abiler sert takıldığı icin sert takılmak vb. Bu tarz şeylere biz grup olarak ağzımızı bırakıp bir takım boşaltım organlarımızla guluyoruz. Gerci kabahat o cocuklarda değil; onlara Turkce Rap'i bu şekilde lanse eden yerli abilerinde. İmam-cemaat ilişkisi.
Albume giriş ve cıkış parcalarına yaklaşımın son derece farklı. Gerek isimleriyle (Şarj & Deşarj) gerek aynı melodinin farklı işlenişiyle dikkati cekiyor. Nasıl cıktı bu fikir, anlatır mısınız ?
Gunluk muhabbet esnasında laf lafı actı acıkcası. Intro'da albume giriş oncesi bunyeyi kurup şarj olma ; outroda da soylemek istediklerini anlatıp deşarj olma durumu var. Melodi aynı fakat şarjda hızlı, deşarjda yavaş. Atraksiyonlarla bir konuyu anlatmayı seviyoruz biz, anlaşıldığı zaman da cok iyi oluyor her ne kadar butun atraksiyonlarımız anlaşılamasa da.
Daha evvel Salt Empoze olarak Bedenimin Hakimi ve İyilik Meleğin isimli parcalarla klip calışmalarınız olmuştu. Bu albumde yeni bir klip projesi olabilir mi ? Olursa şayet aklında bir parca var mı ?
Ben bu albumu kişisel bir anı olarak yaptım ve klip ya da projeyi ilerleticek başka bir şey duşunmuyorum acıkcası. Ayrıca klip cekmekten de pek hoşlanmıyorum, kamera onunde mikrofon başında olduğum kadar rahat hissetmiyorum kendimi cok kulfetli geliyor.
28 solo albumunde duet isim olarak SaltMPosse dışında sadece Pit10'u goruyoruz. SaltMPosse yada 2na olarak başka isimler ile calışmalar yapmayı duşunuyor musunuz ? Yoksa tam aksine başka oluşumlar gibi sadece kendi icinde mi calışmalara devam edeceksiniz ?
Biz İzmir'de kendi studyomuza ve işlerimize o kadar gomulmuş durumdayız ki, dışarıda neler olup bitiyor cok farkında değiliz. Bu nedenle şu ana kadar hep dostlarımızla duet yaptık (Pit10, Emir, Cağdaş, Başar). Ama bu demek değil ki dışa kapalıyız, tabi ki underground'da cok sağlam isimler var ve kafalar uyarsa bu isimlerle ortak işler yapılabilinir zaman icinde.
İzmir'de Salt Production isimli bir şirketiniz ve studyonuz var. Şuanda Salt Production adı altında hazırlanan ve hazırlanması planlanan projelerden bahseder misin ? Gelecekte Salt Production'dan underground yada overground bir produksiyon gelecek mi ?
Şu an Salt Production yenilenen ekipmanlarıyla Turkce Rap'e yonelik hizmet veren studyolar arasında Turkiye'nin en iyi kayıt studyolarından biri. Ekipmanın yanısıra yeni başlayan ya da ilk studyo deneyimi olan arkadaşlara kayıt ve kayıt oncesinde lirikal destekte bulunmamız, ritm problemlerinin giderilmesi ve standart bir studyonun ayıracağı zamanın cok ustunde bir zaman ayırmamız muşteri portfoyunun surekli olarak artmasını sağladı. Salt Productions'da Pop ve R&B produksiyonlarının dışında sayısını hatırlayamayacağım kadar cok Turkce Rap projesi gecekleştirildi. Bir kısmı internet siteleri aracılığı ile sizlere ulaştırılıyor ve devamı da gelecek. Temel amacımız ise burayı bir plak şirketi haline getirip yeteneğine inandığımız arkadaşları kimseye ihtiyac duymaksızın kendi catımızdan piyasaya surmek. Rapci artık bandrollu album yapmak icin surekli birilerinin kapısını aşındırmak zorunda kalmasın istiyoruz fakat bunun ozellikle maddi acıdan hala zamanı var.
Bir cok underground albumde eksikliği hissedilmesine rağmen bu albumde alt yapılar ve produksiyon işlemleri kulağa oldukca kaliteli geliyor. Birazda perdenin ardını aralayacak olursak SaltMPosse'de kim var bu işin arkasında ?
Perdenin arkasındaki isim; esas oğlan KUPA-A : ) . Album beatleri, vokal kayıtları, mixler kısaca produksiyonun tamamı Kupa-A imzasını taşıyor. Benim album icin sarfettiğim emeğin cok daha fazlasını sarfetti 28'de Kupa. 28'in 14'unden cok daha fazlası ona aittir desem yalan olmaz : )

28'den sonraki calışmalardan bahsetmek gerekirse, SaltMPosse olarak bir album gelecek mi ? Son zamanlarda satışta olan underground albumler revacta. Sizin boyle duşunceleriniz var mı ?
Şu an Salt Empoze bandrollu albume kanalize olmuş durumda. Studyonun yoğunluğundan dolayı cok fazla zaman ayırmak mumkun olmuyor ancak fikirsel olarak kafamız surekli bandrollude. Underground album satışı şu aşamada duşunmuyoruz; sadece bandrolluye paralel tek track yapıp nete verebiliriz Salt Empoze olarak.
Konser ve partilerde pek sık gorulen isimlerden değilsiniz. Bunun belli başlı nedenleri var mı ? İlerleyen donemlerde organizasyonlarda gorebilecek miyiz sizleri ?
Konser ve partilerde yer almamamızın 2 sebebi var; zaman yetersizliği ve organizatorlerin tutumu. Şoyle bir gercek var artık bizler "Herşey Turkce Rap icin" gazını verip sırtından para kazanabileceğiniz yaşı coktan gectik. Hayır ve yardım işlerinde yer alıyoruz; en son Losemili Cocuklar yararına bir organizasyon vardı ve banka dekontu ile grup icin teşekkur yazısı getirdi organizasyonu yapan cocuklar cok mutlu olduk. Yardım işi olacaksa varız, hic kimse para kazanmayacaksa gerekirse cebimizden para koyup geliriz ona da varız ama organizasyonu yapan kişi gelen sayısı uzerinden komisyonunu alıp bizi 3 kuruş paraya bağlamaya calışıyorsa onu bir zahmet gececeksiniz. Kimseye sırtımızdan para kazandırmayız ve genc arkadaşlara da tavsiye ediyorum bunu. Meblağ ne olursa olsun hakkınız olanı mutlaka alın. Siz rap aşkıyla sahne yaparken birileri sizi dinlemek icin orda olan kişilerin uzerinden para kazanmasın; sarfettiğiniz emeği mekan sahiplerine ya da rapci gecinen aracılara yedirtmeyin.
Son albumun isminden tahmin ettiğimiz uzere underground'da eski isimlerden birisin. Rap muzikte eski olmanın sana artı yada eksiler getirdiğini duşunuyor musun ?
Eksileri olduğunu duşunduğum donemler oldu. Universite bitti, askerlik bitti iş hayatı başladı. O donemlerde cok duşundum rapin benden birşeyler goturduğunu. Imperial Tobacco'da ticari pazarlama, Avusturalya merkezli bir Kalite Yonetim Sistemleri firmasında Operasyon Muduru olarak calıştım bir sure. Dalga gecenler dahi oldu 28 yaşında bilmem nerede mudur hala rap map diyor şeklinde. Sonra baktım haklı olan bendim, oteki hayat duzenli bir iş, ev aile, coluk cocuk, sistem oğretisinden başka bir şey değildi. Şimdi onlar surunuyor ben studyomda mutluyum; rap benden hicbir şey goturmemiş aksine mikrofon başında olduğum zamanlarda hayattan aldığım hazzı Angelina Jolie'nin bile bana yaşatabileceğini sanmıyorum : )
Peki bunca yıl emek vererek ilerlediğin muzik hayatında hak ettiğin konumda olduğunu duşunuyor musun ?
Hakettiğim yerin ne olduğunu bilmiyorum acıkcası. Zaten bilsem orada olurdum şu an. Tanınmışlık acısından diyorsan değilim tabi ki. Bunda grup olarak İzmir'de bulunmamızın da etkisi var. Onun dışında bahsettiğim okul, askerlik, iş gibi yukumlulukler nedeniyle ara verdiğim donemler de oldu. Zaten onemli olan bu işten ne kazandığın ya da ne kadar fanın olduğu değil. Kafaca huzurlu musun, kimsenin karışamadığı bi soundun mu var ya da istediğini istediğin gibi yapabiliyor musun o zaman senden kralı yok. Bizim grup olarak da maddiyatla pek işimiz yok. Hayatımızı gecindirebilecek para olsun onun dışında kafamıza gore muziğimizi yapalım o kadar.
Bundan sonra hem solo olarak hem de grup olarak projelerin ve hedeflerin nelerdir ?
Solo olarak herhangi bir projem yok. Pit10'la bir ortak underground album projem var sadece onun solosunun cıkmasından sonra başlamayı duşunuyoruz. Salt Empoze olarak da Turkiye'de gelmiş gecmiş en iyi albumlerden birini yapma hedefimiz var. Sonrası gelir durumuna gore şekillenecek zaten başta plak şirketi konusunda soylediğim gibi.
Eklemek istediğin bir şey var mı ?
Teşekkur ediyorum oncelikle bu roportaj icin. Salt Empoze sloganıyla bitireyim istiyorum roportajı. KAİDELER İSTİSNALARI BOZAMAZ !!!
Online: www.saltempoze.com
Myspace: www.myspace.com/saltempoze