Gercek adı Marshall Mathers olan Eminem, 17 Ekim 1972’de ABD’nin
Kansas City eyaletinde dunyaya geldi.Eminem takma adı oncelerı m&m den gelen emanem olsada kabaca okundugu ıcın emınem olarak değiştirildi. Fakir bir cocukluk geciren Eminem, 12 yaşındayken
annesi ile Detroit'in doğusuna taşındı.2-3 ayda bir okul değiştirmek zorunda kalması
ona arkadaş edinmek,beladan uzak durmak vemezun olmak konularında buyuk
zorluklar cıkarıyordu.Tum bunlara karşılık, rap Eminem'in tesellisi oldu. Daha sonrasında
okulu bırakmasına ve bir cok asgari ucretli full-time işte calışmasına rağmen, muzikal
anlayışı hic değişmedi.14 yaşında sahneye cıkmaya başladı ve Motor City ikilisi Soul
Intent'in bir uyesi olarak un saldı. İlk solo albumunu 1996'da bağımsız plak şirketi Infinite'den
cıkardı. Eminem ilk albumu hakkında "Infinite benim icin rap stilimin nasıl olacağını,kendimi
nasıl sunacağımı belirlememe yarayan bir albumdu"şeklinde konuşuyor.Infinite'e gelen
tepkilerden buyuk bir hayal kırıklığına uğrayan Eminem,daha sonra “Slim Shady EP” adını
alacak album uzerinde calışmaya başladı.Yerel muzik endustrisindeki kişilikler ve hayatın
icindeki sahtekarlıklar hakkında bir cok yıkıcı soz urettikten sonra hip-hop'un zor beğenen
alemine girmesini sağlayacak muziğe ulaştı.O gunler icin Eminem "Kaybedecek hic bir şeyim
yoktu; fakat bir şeyler kazanabilirdim,"
şeklinde konuşuyor. "Kendim icin bir album yaparsam
ve benim hoşuma giderse başarırdım. Eğer yapamazsam, produktorler yapmaya calıştığımız
tum rap olayından vazgececeklerdi. Ben de duymak istediğim bir şeyler yaptım.The Slim
Shady EP'de benim hakkında kotu konuşan herkese cevap verdim."Artık albumleri hip hop
dunyasında bomba etkisi yaratmıştı.Eminem'in sadece kendine ozgu rap stil değil,derisinin
rengi de ilgi cekmişti; beyaz adamdan rapci olurmu soylentilerini canlı yayında orta parmağı ile noktaladı, artık o rap muziğin 'yeni beyaz' umuduydu. 1997'de Los Angeles'te
duzenlenen Rap Olimpiyatları'nda ikinci sırayı aldı.Bir efsaneye gore, Dr. Dre Eminem'in
demo kasetini, Interscope plak şirketin sahibi Jimmy Iovine'in garajında yerde bulmuş ve
dinledikten sonra cok etkilenmiş. Ancak Dre; Eminem 1997'de Los Angeles'ta
duzenlenen Rap Olimpiyatları'nda ikinci olana dek onunla anlaşma yapmadı.Slim Shady
albumu 1999'da "My name Is" parcasının yarattığı buyuk gurultu eşliğinde piyasaya cıktı.
Album bir yıl icinde uc kez platin plak kazandı. Eminem bu albumuyle bir yandan buyuk bir
başarı elde ederken, bir yandan da cok sert eleştirilere maruz kaldı. Şarkı sozlerindeki ve
konserlerindeki kustah tavrı, başta ailesi olmak uzere bircok kişiyi rahatsız etti.
2000’in yazında cıkan "The Marshall Mathers LP",Eminem'in hem ununu, hem aldığı tepkileri
percinledi.Ozellikle eşcinsellerin buyuk ofkesini ceken bu album,2 haftada 2 milyon satarak
tarihin en hızlı satan rap albumu unvanını kazandı.Eminem, 2002 yılının Haziran ayında
4. albumu “Eminem Show”u piyasaya surdu.1999'da en iyi solo rap dalında ve en iyi rap
albumu dalında 2 Grammy odulu kazandı. 2001’de buna uc Grammy daha ekledi. Eminem,
BBC'ye verdiği demecte,"son yıllarda cok tukendiğini, artık daha sakin işler yapma zamanının
geldiğini" belirtti.Unlu şarkıcı,"Hep on planda olmak istemiyorum. Yapımcı olarak isim yapmak
ve arkama yaslanmak istiyorum"diye konuştu.Cevirdiği "8 Mil" filminde kendi hayatını oynamasına
ve filmin başarılı olmasına rağmen, oyunculuktan zevk almadığını soyleyen Eminem, başkasının
koyduğu kurallara uymak zorunda kaldığını soyledi ve film setini hapishaneye benzetti.
Unlu rapci,“8 Mile” filmi icin yapılan 'Lose Yourself' şarkısıyla,2003 yılında gercekleştirilen 75.
Akademi Odullerinde 'En İyi Şarkı' Oscarının sahibi oldu.Eminem, kızı
Hailie Jade Scott icin de istediği tek şeyin, ileride normal ve duzenli hayat surmesi olduğunu ifade etti.
Son Albumu Olan Encore de ise uslanmış gorunuyor.. Son zamanlarda sıkca kotu sozler sarfettiği eski eşi ilede barışması bunu kanıtlar nitelikte. Rap muziği dunyasında buyuk bir fan kitlesi edınmiş olan Eminem artık yavas yavas tahtından iniceği sinyalleri veriyor.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Dizi - Film - Sanat Forumu
- Müzik
- Kotu Cocuk Eminemin Hayatı.