Merhaba ilk adet dongusunde toplanan yumurtamın olgun olmadığı icin dollenemediğini soyledi doktorum fakat aynı zamanda yeni gelişmekte olan yumurta gorduğunu ve Duo stim yontemiyle bu yumurtayı iğneyle buyutmeyi deneyebiliriz dedi. Bu yontemle yumurta toplama yaptıranlar var mı acaba aramızda? Nasıl sonuclar aldınız?
AMH değeriniz duşukse, duzensiz adet goruyorsanız, FSH değeriniz yuksekse, ileri yaşa sahipseniz, daha onceki denemelerinizde yumurta yanıtınız duşuk olduysa ya da tekrarlayan gebelik kaybı yaşadıysanız bu yontem sizin icin!
Duo Stım Yontemi; Cocuk sahibi olmak icin tup bebek tedavisini tercih eden ciftlerin sayısında gunden gune artış gozlemlenmektedir. Fizyolojik veya cevresel bircok faktore bağlı olarak oluşan ureme problemlerine karşılık tıp dunyasının sunduğu gelişmeler ciftelere umut ışığı olmaya devam ediyor.
Ozellikle yumurta rezervi duşuk olan kadınların tedavi protokolune eklenen Duo Stim (veya Dual Stimulasyon) yontemi anne olma şansını artırarak cok sayıda ciftin hayaline kavuşmasını sağlıyor!
Duo Stim yontemi sayesinde aynı ayda 2 kez yumurta toplama işlemi yapılabiliyor. Boylelikle başarı şansını artırarak ciftlerimize daha kısa surede mujdeli haberler vermiş oluyoruz.
Duo Stim Tedavisi Nedir?30 yıl once tanımlanan duşuk yumurtalık cevabı ve yumurtalık rezervi azlığı uzerine ureme sağlığı uzmanları teknolojinin butun imkanlarını kullanarak calışmaya ve anne adaylarının yuzlerini guldurmeye devam ediyor. Teknolojinin tum olanakları yumurtalık rezervi az olan kadınlara yonelik ideal yontemi bulmak icin değerlendiriliyor.
Gunumuzde zayıf yumurtalık cevabı; anne adaylarına uygun ilac dozları ile yapılan tup bebek tedavilerinde 3 veya daha az sayıda yumurta toplanabilmesi olarak kabul edilmektedir. Bu durum tup bebek tedavisine başlanan tum kadınlarda ortaya cıkabilir. Ancak aşağıdaki gruplara dahil olan hastalarda risk daha fazladır.
40 yaşını gecmiş olan kadınlar Duşuk yumurtalık rezervine sahip olan kadınlar Onceki tup bebek denemelerinde duşuk yumurta cevabı gozlemlenen kadınlar Gunumuzde duşuk yumurtalık rezervi teşhisi konulan hastalar icin benimsenen farklı protokoller ve farklı ilac kombinasyonları tup bebek tedavisi sırasında uygulanmaktadır. Ek olarak ilk başarısız tup bebek tedavisinden sonra bu hastaların oldukca yuksek oranlarda tedaviyi bıraktıkları gozlemlenmektedir.
Gectiğimiz yıllarda ortaya cıkan ilerlemeler yeni ve geleneksel olmayan yumurtalık uyarımı protokollerinin ortaya cıkmasını sağlamıştır. Bu gelişmeler de zayıf yumurtalık rezervi olan hasta populasyonlarının yonetilmesinde ilerlemelere yol acmıştır.
Aynı adet dongusundeki cifte yumurtalık uyarımı (Duo Stim), gunumuzde ilaclarla uyarıma duşuk yumurtalık cevabı veren hastaların tedavisinde en umut verici gelişmelerden biri olarak kabul edilmektedir.
Duo Stim Tedavisi Nasıl Uygulanmaktadır?Klasik yontemlerde, yumurtalık uyarımına adet dongusunun erken donemlerinde başlanmaktadır. Onkolojik tedavi goren hastalarda doğurganlığın korunması amacıyla uygulanan tedaviler veya duşuk yumurta rezervi olan kadınlarla yapılan guncel bazı calışmalar yumurtalık dongusunun ikinci yarısında başlanan yumurtalık uyarımlarında da yeterli sayıda ve kalitede yumurta elde edilebildiğini ortaya koymuştur.
Duo Stim yonteminde standart bir yumurta toplama işlemini takip eden birkac gun icinde bir ultrason taraması yapılarak gorulebilen yumurtalar mevcut ise ilk fazda yapılan uyarıma benzer bir protokol ile bu yumurtalar buyutulmeye calışılır.
Bu surecte bir embriyo transferi işlemi gercekleştirilemeyeceği icin elde edilen tum yumurtalar icin “tamamını-dondur” (freeze-all) stratejisi benimsenmekte ve takip eden donemde donmuş embriyo transferi planlanmaktadır.
Onceki calışmalar duşuk yumurta cevabı veren kadınlarda 3 defaya kadar tekrarlanan geleneksel yumurtalık uyarımı protokollerinin toplam canlı doğum oranlarını artırabileceğini gostermiştir. Bununla birlikte bu kadınların 3 tedaviye kadar devamlılık gostermesi bedensel, ruhsal ve ekonomik yonlerden oldukca zordur. Aslında tekrarlanan tedavi donguleri arasındaki surelerde, hastaların tedaviyi bırakma oranı cok onemli bir konudur.
Calışma sonucları Duo Stim yonteminin zayıf yumurta yanıtı veren kadınlarda, tedavinin bırakılmasını azaltabileceğini gostermektedir. Bu durum aynı zamanda hastaların kısa bir zaman diliminde iyi kalitede bir embriyo ve boylelikle de canlı doğum elde etme şansını arttırmaktadır.
Duo Stim Yontemi Kimlere Onerilir?Duo Stim yonteminin uygulanmasında herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır. Bununla birlikte esas uygulama alanını uc grup hasta profili oluşturmaktadır. Bu yontem ozellikle;
1) İleri kadın yaşı (genellikle 40 yaş ve uzeri kabul edilmektedir.)
2) Duşuk yumurtalık rezervi belirtecleri (serum AMH veya antral folikul sayımı, AFC) kabul edilen eşik değerlerin altında olan kadınlar
3) Onceden yapılan tup bebek denemelerinde yumurtalık uyarımına duşuk yumurta yanıtı veren kadınlar (sıklıkla kabul edilen 3 ve altında sayıda yumurta toplanabilmesidir)
Duo Stim (Birleşik OPU) Yontemiyle Yumurta Toplatan Var mı?
Tüp Bebek0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Tüp Bebek
- Duo Stim (Birleşik OPU) Yontemiyle Yumurta Toplatan Var mı?