


Medical Park Goztepe Hastanesi’nden dermatoloji uzmanı Dr. Vefa Gonenc, yaşlanan cildi onarmanın yollarını anlattı: “Yaz aylarının sona ermesiyle guneşin altında gecen gunlerin kazandırdığı canlı bronz tenler, yavaş yavaş rengini kaybetmeye, donuk bir hale gelmeye başlıyor. Cunku hayat kaynağı ışığın bu kez olumsuz etkileri ortaya cıkıyor. Ozellikle guneş yani ultraviyole radyasyonu cilt yaşlanmasının en onemli nedenleri arasında. Guneş ışığıyla solaryum; ciltte kuruluk, derin kırışıklık, sarkma, esneklik kaybı, renk değişimleri ve deri yuzeyindeki damarlarda genişlemeye yol acıyor.
Gencliğinize guvenmeyin: Biyolojik olaraksa ciltte aşırı derecede serbest radikal oluşumu, yağ kayıpları, derinin esnekliğini artıran kolajenin bozulması, protein kaybı, hucrenin onarım kapasitesinde duşme, hucrelerin genetik yapısında bozulma gibi bir dizi olumsuzluk gelişiyor. Derinin gorunumundeki değişimler dışında, gelecekte ortaya cıkabilecek deri kanserlerinin de ilk adımları bu donemlerde atılıyor. Fotoyaşlanmanın cilde etkisi, 20’li yaşlara kadar devam ediyor. Yani bu yaşlara kadar aldığımız guneş, geleceğimizi buyuk oranda etkiliyor. ‘Şimdi gencim, sonra kendimi korurum, yaşasın guneş diyorsanız’ yanılıyorsunuz!
İki haftalık pH diyeti yapın: Uzmanlar, bircok diyet programının cildin guzelleşmesine katkıda bulunduğunu soyluyor. Orneğin iki haftalık pH diyetiyle kırışıklıkların giderebileceğini gosteren calışmalar var. Sağlıklı cilt, asit-baz dengesine gereksinim duyuyor. Her gun 3’e 1 oranında baz-asit şeklinde beslenmenin, her gun su, bitkisel cay, kalsiyum tablet ve probiyotik destek almanın, haftada bir kez mutluluk verecek bir etkinlikte bulunmanın, yaşa ve cilde uygun gunluk nemlendirici, guneş koruyucu, goz kremi kullanarak bakım yapmanın cilt yaşlanmasını onemli derecede engellediği biliniyor.
Dolguyla nemlendirin: Diyet dışında kozmetik urunlerin ve uygulamaların desteğini de alarak yaz boyunca yıpranan cildinize etkili bakımlar yapabilirsiniz. Kozmetikciler urunlerinde, azalan deri kalınlığının ve destek dokunun duzeltilmesini sağlayan maddeler kullanıyor. Derialtı yağlı dokunun zamanla gorulen kaybının nedeni tam bilinmiyor. Vucutta mevcut hormonların azalmasına bağlı olabileceği duşunuluyor. Genc ve sağlıklı bir deride normalde var olan ama daha sonra yaşlanmayla azalan su tutma kapasitesini artıran, dolayısıyla kırışıklıkları dolduran hyaluronik asit gunumuzde yaygın kullanım alanı buldu. Yani dolgu dediğim şey, yalnızca o bolgeyi bir maddeyle doldurmak değil. Madde, o bolgede derinin ihtiyacı olan suyu da tutarak nem oranını artırıyor. Kırışıklıkların engellenmesi icin en onemli basamaklardan biri, cildin nemlendirilmesi. Dolgu maddeleri de bu amaca hizmet ediyor.
Matlaşmaya seramit: Derinin en ust tabakasının engel işlevi, hucreler arasındaki iki tabakalı lipit (yağ) tarafından kontrol ediliyor. Bu yapının zamanla bozulması, nem kaybını artırıyor. Bu lipit bariyerin işlevini duzeltmek amacıyla birkac farklı yol uzerinde calışmalar yapılıyor. Oncelikle; yulaf ozlu, gliserinli, mineral ve jojoba yağlı, dimetikonlu, propilen veya butilen glikollu, ureli, alfa hidroksi asitli, seramitli, soya fasulyeli bircok urunle engel işlevinin duzeltilmesi amaclanıyor. Ayrıca cildiniz parlaklığını kaybettiyse seramitli nemlendiriciler bu sorunu cozmenizde yardımcı oluyor. Seramitler, ciltte doğal olarak bulunuyor ve hasarlı hucreleri onarıyor. Yeni jenerasyon kremlerde kullanılan seramit-2 cildin bozulan bariyerini onarmada oldukca yardımcı. Son yıllarda geliştirilen yeni yaklaşım; engel işlevi goren lipitleri sentezleyen enzimlerin kontrol edilmesi.”
Yaşlanmaya karşı yeşil cay: Derinin yaşlanmasıyla ilgili yeni teorilerde, fotoyaşlanmayla karsinojenezin (kanserleşmeye giden surec) aynı olduğu vurgulanıyor. Bunun nedeni, her ikisinin de ultraviyole A’nın etkisiyle deride gelişen enflamasyon sonucu ortaya cıkmaları. Dolayısıyla bu enflamasyonu engellemek veya azaltmak yaşlanmayı, kanser gelişim riskini azaltacak. Bu amacla niyasinamit, yeşil cay polifenolleri ve salisilik asit kullanılıyor. Secilen kozmetik urunlerin deriyi tahriş etmeyen yapıda olması onemli. Cunku bu tahrişler, enflamasyonu artırarak olumsuz etki gosteriyor.
Minik damarlara cozum: Halk arasında ‘damar catlaması’ olarak bilinen telenjiektaziler icin yapılan ozel lazer tedavileri var. Bu lekelerin lazerle giderilmesi mumkun. Son yıllarda geliştirilen lazer tedavileri, guvenli ve yuz gulduren sonuclar veriyor.