Siyah noktalara peeling uygulamalı mı ya da alerjik ciltlere bitkisel kremler kullanmalı mı? Bu gibi soruların cevaplarını ancak bilincli bir tuketiciyseniz verebilirsiniz. Cunku cildimiz ve kullandığımız kozmetik urunleri zaman zaman birbiriyle tamamen zıt olabiliyor.

İşte, asla bir araya getirmemeniz gereken ikililer...

Guzellik dunyasının tum sırları henuz tamamen cozulemediği icin biz kadınlar bazen icinden cıkılmaz sorularla yuz yuze kalabiliyoruz. Orneğin maske peeling’in uzerine uygulanmalı onerileri, tamamen kişinin ve ciltlerin urunden elde ettikleri faydalara gore farklılıklar gosterebiliyor. Peki, neleri asla yapmamanız gerektiğini veya cildinizin hangi kombinasyonlara isyan edebileceğini tam olarak biliyor musunuz? Uzmanlardan hangi kozmetiklerin hangi durumlarda birbirlerinden hoşlanmadıklarını oğrendik.

Peeling’le cilt temizliği mi? Asla
Sivilce sorunu yaşayan ciltleri strese sokmak doğru değil. Dengesi bozulduğu anda kendini dış etkenlere karşı koruması zorlaşır. Bunun dışında coğunlukla yağlı bir yapıya sahip olduğundan, alkol icerikli tonik ya da peeling’ler bu tip ciltlerin zararlı etkilere karşı hassas ve savunmasız hale gelmesine neden olur.

Bileşiminde pigment bulunan tum urunler, gozenekleri tıkar ve cildi enfeksiyonlara acık hale getirir. Uzmanlar, sivilce riski taşıyan yağlı ciltlerde ayrıca kapatıcı ve kalın fondotenlerin kullanımını da zararlı buluyor. Cilt kusurlarını kapatıyorlar ama gozenekleri kirletiyor ve siyah noktaların oluşumunu destekliyorlar.

Alerjik ciltlere, bitkisel urun kullanmayın
Cildimiz bazen dengesini tamamen yitirir. Bunun ceşitli nedenleri olabilir. Dolayısıyla sebebi olabileceğini duşunduğunuz secenekleri goz onunde bulundurmanız gerekir. Doğal icerikli kremler coğu zaman alerji riskleri taşıyabiliyor. Bu, stresli ciltlerin kesinlikle doğal kozmetikler kullanmayacağı anlamına gelmese de yol acabileceği riskleri goz onunde bulundurmakta her zaman fayda var.

Eğer cildiniz hic olmadığı kadar hassas hale gelmişse, o zaman hucre oluşumunu sağlayan ve cildi yenileyici etkisi bulunan AHA’lı ya da retinol icerikli kozmetiklerden uzak durmanız gerekiyor demektir. Alerjik ciltleri tetikleyen bir başka neden de alkalik veya alkol icerikli cilt temizleme urunlerinin kullanımı... Guneşten korunmak icin yağlı urunler kullanmak da doğru değil. Ve yuksek doz vitaminler... A vitamini peeling, E vitamini de serbest radikallere zarar verici etkisi dolayısıyla alerjik reaksiyonlara yol acabiliyor.

Acık tenlilere guneş altında alkol yasak
İşte, yaz aylarının en onemli sorusu: Guneşe cıkarken gunluk cilt bakımı yapılmalı mı ya da sadece guneş kremi yeterli olur mu? Guneş bakımı, adına yakışır bir bicimde guneşe cıkarken cildin ihtiyacını karşılamak icin yeterli... Her iki bakımın bir arada yapılması, cildin sadece daha fazla yağlanmasına neden oluyor. Ayrıca gunluk bakım kremlerinde bulunan UV filtreleri uzun sureli guneşle temasta yeterli olmuyor.

Tabii dermatologlar alkol ve bitki ekstreli kozmetiklere karşı da uyarıyor. Bu urunler uzun vadede cildi boyayabiliyor. Ve alkol... İctiğinizde cildin anti-oksidatif potansiyelini belirgin bir şekilde azaltarak, bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Bu olumsuz etki guneşle birlikte ikiye katlanıyor ve hucrelere zarar veriyor. Bu yuzden kendinize bir iyilik yapın ve guneşlenirken bol bol karışık meyve suyu icin.

Lekeli ciltlere, beyazlatıcı kullanırken dikkat!
Guneş ve cilt beyazlatıcılar asla bir araya gelmemesi gereken ikililerden... Bu nahoş karşılaşma "postimflamatorik hiper pigmentasyon"a yani sadece cildin hassaslaşmasına değil, aynı zamanda yeni lekelenmelere de yol acıyor. Dermatologların bir uyarısı da beyazlatıcı kremlerle peeling urunlerinin asla bir arada kullanılmaması yonunde...

Mat ciltlere sık sık peeling yasak
Peeling urunleri cildin ust tabakasını alıyor ve boylelikle cildin puruzsuz ve parlak gorunmesini sağlıyor. Ama bu uygulamayı abartmamakta fayda var. Ozellikle dermabrazyon (cilt yenileme işlemi) gibi guclu bir uygulama sonrasında enzim peeling’i yaptırmak kesinlikle yanlış...

Cilt sorunları, bir arada kullanılan bakım kremleri dolayısıyla da oluşabiliyor. Bu yuzden uzmanlar peeling ya da AHA’lı krem uygulamalarını akşamları yapmanın daha doğru olduğunu duşunuyor. Eğer bu tur bir uygulamanın ardından A ya da E vitaminli bir gece kremi kullanacak olarsanız yine cildinizi riske etmiş olursunuz. Karşılaşacağınız resim hafif bir guneş yanığından farklı olmayacaktır. Ciltte hafif peeling etkili meyve asitli (AHA) urunlerin de guneş ya da solaryumla eşleştirilmesi sakıncalı. Sadece otobronzan urunlerle kombine edilebilen peeling, rengin ciltte homojen bir şekilde dağılmasına yardımcı oluyor.