2007'ye damgasını vuran Hiphoplife Freestyle King ve Patos Music Projesi şampiyonu Da Poet ile Turk rapinin onemli temsilcilerinden Patron gectiğimiz ay cıkardıkları "Aksi İstikamet" adlı albumleriyle buyuk beğeni toplamışlardı. Sizler icin Da Poet ve Patron'la cıkardıkları albumleri ve gelecek planları uzerine bir roportaj gercekleştirdiler.

Kısa sure once "Aksi İstikamet" adlı ortak albumunuzu yayınladınız. Album aslında 5 şarkı olacaktı fakat projeyi 10 şarkıya cıkardınız. Ne oldu da albumu genişletme kararı aldınız, albumun yapım sureci hakkında bilgi verir misiniz ?
Patron: İlk başta 'Sert Unsuzler' tarzı kucuk bir ortak calışma vermeyi duşunduk internete. Kafamızdakini bitirdik ben Mersin'e gitmiştim 1 ay orda kaldım. O sırada Poet'le keşke şoyle bir şey de yapsaydık, bunu da ekleseydik derken acele etmeyelim 10 track olsun guzel olsun dedik. Donduğumde zaten ikimizde "hey, bitirelim şu işi dostum" gibisinden gaza gelmiştik ve tamamladık : )
Da Poet: Bence biz albumu o haliyle cıkarsaydık dinleyenlerin buyuk bir kısmı yine aynı tepkileri verecekti ama bizim icin muhim olan bizim beğenmemizdi. Zaten oylede oldu, gayet eğlendik yaparken.
Turkiye'de muzik denildiğinde medyanın yoğunlaştığı turler belli. Rap muzik ise hala uvey evlat konumunda. Bunları goz onunde bulundurursak, album isminin bu duruma karşı aksi bir duruş olduğunu duşunebilir miyiz ? Ya da nedir sizin "Aksi İstikamet" başlığıyla vurgulamak istediğiniz ?
Da Poet: Bu isme aslında gerek medyaya karşı gerek diğer rapcilere karşı bir aksilik diyebiliriz cunku bu album farklı, duruşumuz, duşuncelerimiz farklı, sound farklı dolayısıyla bir aksilik soz konusu isim burdan geliyor. Medyaya gelecek olursak Turkiye'de medya denen şey gittikce tekelleşen bir şeydir. Bu denli ( Gerek bizim yaptığımız gerek diğer arkadaşlarımızın) underground bir kulturun medyanın hoşuna gideceğini duşunmuyorum. Onlar kaşlarını alan rapcilerin, gay popcuların, yarı cıplak rnb ablaların kliplerini dondursunler o yuzden uvey evlat kalalım ŞİMDİLİK(!) biz boşverin : )
Patron: Evet dediğiniz gibi hala uvey evlat ama benim duşuncem medyayı bu konuda suclamaktan yana değil. Eksiklerimiz rapciler olarak bizden kaynaklanıyor. Rap ortamında buyuk bi kesim rap muziği yanlış tanıtıyor. Bu yuzden yanlış yatırımlar oluyor medya da rap muziği karalıyor. Benim Aksi İstikamet'ten duşuncem rap ortamı icinde olsun, diğer muzik dallarına karşı olsun sadece farklılığımızı, bu işi gercekten yurekten yaşadığımızı anlatıyor. Tabi yorumlanmaya acık bir isim. Birazda ondan sevdim.

Sizi albumden once en son beraber olarak Hiphoplife Freestyle King'de finale kalma mucadelesinde karşı karşıyayken gormuştuk (: Biraz o gunden ve iki yakın dostun karşılaşmasından bahseder misiniz ?
Patron: Eheheh. Poet'le evde falan takılırdık freestyle falan eğlence amaclı olarak. Yarışmada karşı karşıya geldik. Evdeki rahatlık yoktu tabi ozel konular acmamalıydık arkadaşlığımızı yanlış tanıtacak bir şeyler olmamalıydı o yuzden kelimeleri secerken o da ben de zorlandık. Ama sonucta hem orda bizi izleyen insanlar eğlendi hem de biz eğlendik. Poet'e yenildim yarı finalde kupayı alamasa uzulurdum ama kupayı aldı zaten. Uzulmemi gerektirecek bir durum da olmadı. Guzel bir gundu : )
Da Poet: Ya Ege'nin dediği gibi aslında biz evde vesaire surekli yapardık freestyle, eğlenirdik ki yarışmadan sonra da devam ediyoruz, edeceğiz de hehe : ) Benim en cok zorlandığım rakip Patron'du tabiki cunku ne diyeceğimi bilemedim. Kelime secmek hayli itina istedi ama orada Patron beni eleseydi hic de uzulmezdim, yabancıya gitmezdi : )
Patos Music Project, Hiphoplife Freestyle King gibi yarışmalardan 1. olarak ayrılarak kendini kanıtladın ve bir nevi 2007'ye adını yazdırdın. Bundan sonra Poet yolunu nasıl cizecek ?
Da Poet: Teşekkur ederim. 2006 ve 2007 yılları benim rap hayatım icin oldukca guzel gelişmelerin olduğu yıllardı şukur. Lakin ben saman alevi şeklinde parlayıp sonmek istemiyorum. Bu yuzden ki planlarımı uzun vadeli yapmaya, adımlarımı ona gore atmaya calışıyorum. Kimine gore sadece 1-2 yıldır duyulan bir isimde olsam bunun da bir gecmişi var, beni tanıyanlar az cok bilir. Her şey o kadar kolay değil. Cunku bazen bakıyorumda insanlar kıskanclığı silah gibi doğrultuyor size. Hakkınızda daha cok konuşuluyor bilip bilmeden hatta duşunmeden bile bu yuzden mumkun olduğunca kendi yoluma kendi işime bakmak cabasındayım. İlk prensibim budur. Az laf oz iş ( Cok olursa da tadından yenmez tabi

Album kapağıda bir hayli dikkat cekici. Kapakta ve album genelinde anlatmak istediğiniz nedir ?
Patron: Kapak Ozan'ın fikriydi. Bana anlattı, ben de iyi cizilebilirse cok guzel olacaktır dedim. Sağolsun Mic. Kill Myers'da bize bu konuda yardımcı oldu : ) Kapakta diğer insanlardan daha farklı duruşu olan şaşırmış iki rapciyi anlatan bir resim var. Benim cok icime sindi acıkcası.
Da Poet: Ben bunu sokakta yururken buldum. İnsanların bana bakış acılarını duşundum ve insanların arasında gorunum ve gorunumden cok duşunuş olarak ne kadar sırıttığımızı duşundum. Album kapağı da bunun ironisiydi. Mic Kill Myers'a da teşekkur ederim tekrardan, iyi bir iş cıkardı.

Albumdeki en dikkat cekici unsurlardan biri de Intro'daki cocuk sesi. Hikayesi nedir bu Intro'nun ?
Patron: Eheuhe (= O da bana Poet'in surpriziydi benim de cok hoşuma gitti. Bize karşı sebepsiz duşmanlık besleyen, işlerimize hic saygı duymayan, dinlemeden bir koşeye atan, sacma sapan yorumlar yapan insanları canlandırdı o ufaklık. Bizimde bunlara gulup gectiğimizi gosterdik Intro'da.
Da Poet: Aynen Patron'un dediği gibi o benim bir arkadaşımın kucuk kardeşi. Boyle bir şey yapmak istiyordum cunku aynen onun konuştuğu gibi sağda solda konuşan o kadar cok gereksiz var ki, forumda orda burada konuşacaklarına gelip bizim albumde konuşsunlar rahatlasınlar istedim : ) Kaydederken ne gulmuştuk ama ehhee : ) Bazı forumları vesaireler okuyunca da bir bu kadar guluyoruz acıkcası.
"Zaman beni Katlederken" şarkısında Dj Mahmut & Murat G'nin Nereye Baksam parcasından alıntılar yaptığınızı goruyoruz. Bir nevi dinleyiciyi eskiye de goturuyor bu alıntılar. Bu fikir nasıl cıktı ortaya ?
Da Poet: Benim zamanında cok dinlediğim ve cok sevdiğim bi albumdu. Zaten Dj Mahmut Turk rap'inin bana gore en saygı değer kişilerindendir. Uzun zaman sonra tekrar elime gecti, bu plağı kullanmak istedim. Bu albume nasip oldu hem bir respect nidası yukseldi hem de parcaya guzel bir hava kattı kanımca : )
Patron: Dj Mahmut & Murat G elimize gecen ilk rap albumlerinden biriydi. Turkce rap cutları da kimsenin yapmadığı bir şey. Bunu yaparsak hem o zamanları hatırlatmış, hem onlara karşı saygımızı gostermiş olacaktık. Aynı zamanda farklı bir şey ortaya cıkacaktı. Poet elinden geleni yaptı umarım beğenmişsinizdir.

En cok beğenilen şarkılardan bir tanesi de "Skor" oldu. Hatta genel bir yoruma gore albumun en hit şarkısı bile diyebiliriz. Karacalı ve Saian'ın performansları da tabiki goz ardı edilemez. Bunun yanı sıra Tr Self Confusion yenilenen bir kadroya sahip ve genelde bu tur projelerde yer alıyor. Bundan sonra ne tur calışmalarda olacak bu oluşum ?
Patron: Skor parcasını herkes cok beğendi evet bir de parcada 4 mc var, ceşitlilik var. Bu da insanlara daha cazip geldi kanımca. Tabi Saian ve Karacalı'nın performanslarını ben cok beğendim albume renk kattılar zaten feat istemiyordum aslında ama o ikisinin yapacağı işten şuphem olmadığı icin bir parcayı bu şekilde yaptık. Tr. Self şu an karışık durumda ne olur ne biter bende sizin gibi dışardan izleyip gormeyi tercih ediyorum şimdilik.
"Aynı Yerdeyim" şarkısında gecen "2007 ye sakladı Da Poet kozunu" satırı bu seneki başarıların icin yazılmış diyebilir miyiz ?
Da Poet: Bir nevi oyle diyebiliriz ama bu koz 2007 sonrası icin de gecerlidir : )
"Diz Coksun Fikrin" parcasında kapitalizmi, icinde bulunduğunuz durumu gozler onune sererek eleştiriyorsunuz. Onceki albumlerinizde de bu tur bozuk duzeni eleştiren soylemleriniz yer alıyordu. Sanırım ozelde sizlere, genelde Turkce Rap'e verilen destek arttıkca protest cığlıklar daha fazla yankı bulacaktır ?
Da Poet: Cok fazla siyasetle ilgilenen, oturup kafa patlatan bir insan değilim şahsen lakin surekli gunceli gazetelerden, dergilerden, tv'lerden takip etmeye calışıyorum ki bunu herkesin yapması gerekiyor cunku icinde bulunduğumuz sistem bizleri apolitik, duşunemeyen, kendine ait fikirleri olmayan, her sofraya talim insan haline getirmeye calışıyor. Benim bu parcada anlatmak istediğim buydu. Bu tip konularda biraz kendimizi, fikirlerimizi belli etmek zorundayız. Bir şeyler bilmek, kendimizi geliştirmek zorundayız diye duşunuyorum. Rapcilerin buyuk bir coğunluğundada bu eksikliği gormekteyim ne yazıktır ki.
"Aksi İstikamet" solo albumlerinize gore daha deneysel altyapılar uzerine kurulmuş sanki ?
Da Poet: Kesinlikle ! Turk rapinde pek yapılmayan bir sound'u olduğunu soyleyebiliriz. Biz denemek istedik cunku aynı şeyleri yaparak pek ilerleyebileceğimizi duşunen bir insan değilim. Ufkumuzu ne kadar geniş tutarsak başarıya o kadar yakın oluruz bence. Ayrıca kimse megalomanlık olarak algılamasın, ben bu albumun altyapılarının soundunun underground diye tabir edilen guruhtan fazlaca ilerde olduğunu duşunuyorum, demek istediğim zamanla anlaşılacaktır.
Belkide en deneysel şarkılarınızdan biri "Para Yok Yine" olmuştur. Daha once hic raggae tarzda bir altyapıya okumuş muydunuz ?
Da Poet: Ben okumamıştım, hatta boyle bir ritme hic okumamıştım ama bunuda denedim, benim icime sindi umarım dinleyenlerde beğenmiştir : ) Yaparken cok eğlendik bu parcayı, gimme the basss yeah : )
Patron: Evet o parca benim icin cok onemli. Daha once hep istemiştim yapmak fakat okumamıştım. Buyuk bi reggae tutkunu oldum şu son iki senedir. Biraz da flex tarzında bi parca, resmen Ozan'ın bana bir kıyağı oldu o parca. Ozan icin de cok farklı bir şeydi bunu yapmak. Ben cok beğendim acıkcası.
Albumdeki altyapılara gelecek olursak, altyapı secimini neye gore yaptınız ?
Patron: Da Poet ve benim parcalarımızın soundları genelde farklıydı. Orta yolu bulmalıydık, şimdiye kadar yaptıklarımızdan biraz daha farklı beatlere ihtiyacımız vardı. Ozanda farklı şeyler deneyip buna yapalım dediğinde zaten ben coktan yazmaya başlamış oluyordum : )
Da Poet: Genelde şoyle bakınız:
-bu beat nasıl olmuş kanka?
-ooo guzelmiş heee
-tamam yapıyoruz ozaman
1dk sonra
-peki bu?
-oo buda guzel kankaa feat yaparız bunda
-tamam bunada yapıyoruz.
1dk sonra
-bu beat nasıl bak senlik bu he?
-kelimelerimicalıpdilinedolbebe... harbi lan cok farklı, kıyak olmuş kanka
- tamamdır bu da kanka ozaman.
şeklinde sectik beatleri : ) yani kısacası keyfimize gore yaptık, tabi birazda Patron'un ve benim tarzım arasında kopruler bularak.

Sanırım onceki albumlerde de olduğu gibi mix konusunda bu albumde biraz yetersiz kalmış ?
Patron: Turkiye'de Rapcilere pek değer verilmiyor daha once de dediğimiz gibi. Bu yuzden oyle super imkÂnlara sahip değiliz. Hala home studyo kullanıyoruz ve mix konusunda eksiklerin olması cok doğal. İnsanların mix konusundaki bazı sorunları goz ardı ederek dinlemeleri gerek. Bizden yurtdışındaki rapcilerinki gibi mixler beklemesinler henuz cok gerideyiz Turkiye olarak bu konuda.
Da Poet: Patron'un dediğine katılıyorum ayrıca mix kısmı biraz aceleye geldi bu da albumde mixlerde adı gecen Karacalı'nın değil benim kabahatimdir. Ayrıca tamamı amator kaydedilmiş ve internete verilmiş bir albumun miksajından beklenti ne seviyededir onuda merak ediyorum.
"Melodiler Akmalı" parcasına klip cekeceğinizi biliyoruz. Klip icin kafanızda tasarladığınız bir senaryo var mı ?
Bi senaryo var diyebiliriz fakat şimdilik surpriz olsun. Acelesi yok guzel bir klip olacak inşallah.
İleriki gunlerde Poet'i ve Patron'u hangi projelerde goreceğiz ?
Da Poet: Hız kesmek istemesemde hayat yine ruzgarı arkamdan calıp duruyor fakat bir solo album duşuncesindeyim. Kafamda taslağı hazır, en erken 2008 başları olur. Ayrıca featler ve produksiyonlar surecek tabi.
Patron: Acıkcası ben de kendimi nasıl bir şeyin icinde goreceğimi merak ediyorum. Henuz kafamda bir proje yok.
Eklemek istediğiniz bir şey var mı ?
Herkese selam ve saygılar, bu guzel roportaj icin teşekkurler.