Mazda ilk olarak 1920 de Bay Jujiro Matsuda ve bir kac arştırmacı tarafından Hiroşimada Toyo Cork Kagyo Ltd. adı altında kuruldu.Bu şirket şişe mantarı uretiyordu daha sonra adı Abemaki Ağac Şişe Mantarı Şirketi olarak değiştirildi.
1929 yılına gelindiğinde şirket makine parcaları uretmeye başladı,aynı yıl ilk aracı olan (aslında motosiklet)uc tekerlekli 30 modelini uretmeyi başardı. Arac o kadar başarılı olduki Cin ’e MAZDA-GO-A adı altında ihrac edilmeye başlandı.
1934 te şirket adını Mazda olarak değiştirdi. Aslında bay Matsuda mutevazi kişiliği ile tanınan biriydi ama gerek markanın imajı gerekse ailesinin isminin cok fazla on plana cıkmasını istememesinden dolayı Zoroastrian dininin tanrısı olan Ahura mazda ile ozdeşleşsin amacıyla isim mazda olarak kaldı. Aynı tarihte kucuk 8 tekerlekli kamyonların uretimine başlandı ve marka ismide ustlerine kondu.
1935 te Mazda, sırf uretim kaabileyetinin artması amacıyla Kaya delgecleri ve olcu blokları uretmeye başladı.
1936da şu anki logoya benzer ama aynı olmayan ‘ucan M ’figuru kullanılmaya başlandı. Bu figur Mazdanın anavatanı olan hiroşimayı temsil ediyordu ve aynı zamanda mazdanın Ahura mazdanında ozellikleri olan ceviklik, hız ve yeni ufuklara suzulmeyi ifade ediyordu.
1940 ’ta İlk kucuk sedan geliştirilmeye başlandı ama II.dunya savaşının patlak vermasiyle calışma rafa kalktı ve ordu icin arazi aracları uretimi başladı. 6 Ağustos 1945 teki atom bombası fabrikanın yarısını tahrip etti. Savaş sonrası fabrika tekrar inşa edildi ve uretim başladı.
1960 ’da Mazda ilk dort kapılı aracı olan R360 Coupe yi uretti.
1961 de NSU ile teknolojik ortaklık kurulup Wankel motorlara yonelik calışmalar başladı. Bu yıl aynı zamanda mazdanın geleneksel benzinli motor,dizel motor ve wankel motor icin beraber adım attığı bir yıl oldu. Bu yıl ilk pikap B1500 uretildi.
1962 de Carol 600 piyasya cıktı ve 1963 te uretim adeti 1 milyonu aştı.
1964 ’te İlk Familia 800 ve 100 yapıldı. 1965 te ingiliz firma Perkins Services ’le dizel motorlar uzerine teknolojik ortaklık kuruldu.
1967 ve1968 Mazdanın patlama yaşadığı yıl oldu ve Avrupa pazarına Wankel motorlu Cosmos 110S ile girildi. Kia ile işbirliği anlaşması yapıldı (tabi teknoloji sattılar. 1970 te Japon intikamı başladı ve Amerikaya giriş yapıldı ve Capella RX2 tanıtıldı. 1973 yılında İhracat adetleri 1.000.000 adede ulaştı. 1996 yılında ISO 9001 Kalite Belgesini almaya hak kazanan ilk Japon Otomobil ureticisi unvanını aldı.
2000 Mazda Hiroşima Uretim Merkezi ISO 14000 kalite belgesini almaya hak kazandı…