Buyuk ureticiler sınıfında dunyanın en genc otomotiv ureticisi olan Proton ’un temelleri 1982 yılında hukumet başkanı olan Dr. Mahathir Muhammed tarafından atılır. 1983 yılında başlayan proje Japon teknolojisi destekli montaj sanayi yaklaşımı ile Malezya devletinin planlı kalkınma doneminde lokomotif olarak kabul edilen yerini almaya başlar. 23 Mayıs 1983 Teknik işbirliği, lisans ve komponent uretimi konularında Mitsubishi Motors ile anlaşma imzalanması 1 Ağustos 1983 Shah Alam tesislerinin yıllık 80,000 kapasite ile faaliyete gecmesi Shah Alam tesisleri bugun yıllık 240,000 adet kapasiteye sahiptir.
Proton markasının kilometre taşları
1 Temmuz 1985 Proton markalı ilk otomobil “Saga” modelinin uretime başlaması
1986 Uretime başladıktan sadece 1 yıl sonra Bangladeş ’e yapılan ilk ihracat
26 Eylul 1987 Proton ’un 50,000 ‘ inci otomobilinin uretim hattından cıkışı
16 Mart 1990 İngiltere pazarına giriş
16 Mayıs 1990 200,000 ‘ inci Proton otomobilin uretim hattından cıkışı
1 Ocak 1991 İngiliz What Car Dergisi Proton Saga modelini “Best Buy” – Satın alınabilecek en iyi model olarak sunar.
9 Temmuz 1991 300,000 ‘ inci Proton otomobilin uretim hattından cıkışı
1992 Proton hisse senetlerinin KL borsasında işlem gormeye başlaması.
14 Nisan 1992 Proton montaj hattında ilk kez robotların kullanılmaya başlanması
21 Ekim 1992 Birmingham otomobil fuarında 3. kez ust uste altın madalya ile odullendirilmesi
23 Mart 1996 dunyanın en ileri muhendislik altyapısına sahip tesislerden birisi olan Tangjum Malim fabrikasının temelinin atılması
5 Nisan 1996 Citroen ile yapılan teknik işbirliği sonucu Tiara modelinin uretime başlaması
30 Ekim 1996 ureticiler sınıfında 7 kez Formula 1 dunya şampiyonluğu, pilotlar sınıfında 6 kez dunya şampiyonluğu ve toplam 79 Formula 1 grand prix yarış birinciliğine sahip, dunyaca unlu İngiliz muhendislik ve otomobil firması Lotus ’un satın alınması
Proton firmasının %52 ’si Malezya devleti ve %48 ’i yerel ve uluslararası yatırımcılara aittir.
Bugun itibariyle dunya Ticaret Orgutune kayıtlı 146 ulkeden sadece 11 tanesi resim uzerindeki taslaktan dunya capında kabul goren normlarda otomobil uretebilmektedir. 2002 yılı başında Malezya 11. olarak bu listede yer almıştır. Bu listede yer alan ulkelerin başlıcaları alfabetik sırayla: ABD, Almanya, Fransa, G.Kore, İngiltere, İsvec, İtalya, Japonya ’dır.
Proton, 1900 ’u ar-ge calışmalarında yer almak uzere toplam 9500 kişilik bir işgucu ile uretim yapmaktadır.
Proton icin yapılmış toplam yurt ici yatırımı 2 milyar ABD dolarının uzerindedir.
Kurulduğu gunden bu yana 50 ’den fazla ulkeye ihracat gercekleştirmiştir. Şu anda başta İngiltere ve Avustralya olmak uzere 20 ’den fazlaya ulkeye ihracat yapmaktadır.
Malezya ’da 2 merkezde olmak uzere Cin, Vietnam ve İran ’da uretim yapmaktadır. Hali hazırda yıllık kapasitesi 250,000 adet olan Tangjum Malim fabrikasının altyapısı ve genişleme planları doğrultusunda onumuzdeki 5 yıl icinde 1 milyon adet/yıl otomobile ulaşılması planlanmaktadır.