Sıfır bir otomobil icin, o araca ait yakıt olcum testleri kullanıcı ile paylaşılır.

Bunun bir kac farklı method ile olcumu yapılır.

Bugune kadar kullanılan sistem NEDC isimli yakıt olcum test prosesi idi.

Bu testler uzun zamandır kullanılıyor ve aracların yakıt tuketim değerlerini hesaplıyor.

Bu testleri yaparken şehir ici, şehir dışı ve karma tuketim olarak, olculuyor.

Bu testler yapılırken elbette gundelik hayatta icinde bulunduğumuz durumları tam olarak yansıtamıyor.

Hava koşulları, trafik yoğunluğu, Yuk ve yolcu durumu, yol durumu, lastik durumu…VB pek cok farklı parametre yakıt tuketimi konusunda etki gosteriyor.

Son donemde ise NEDC yakıt tuketimi olcum testinin yerini, WLTP isimli tuketim olcum testleri daha yaygın olarak kullanılmaya başlanıyor.

Bu test gercek hayat kullanımına daha entegre ve testlerde bu detayları daha ince duşunen bir proses.

Bu sebeple bugun sıfır kilometre aracların daha cok yakıt tukettiğine dair bir duşunce oluşması pek doğru değil.

Eski sistemde kullanıcılar fabrika verileri uzerine 1,5-2 litrelik bir tuketim değeri eklemeyi gercekci değerleri yakalamada onemli bulurlardı.

Ancak bugun WLTP testleri ile olcum yapılmış bir arac gercekci kullanım değerlerini hemen hemen karşılayacak kadar yakın değerleri olcumleyebiliyor.