Her arabayı kendi segmentinde ve rakipleri ile karşılaştırmak doğru olacaktır.

Bir arkadaşınızın B segmenti otomobili 4 litre yakarken sizin 2 ton ağırlığında bir arazi aracınız varsa elbette 4 litre yakıt tuketmesini bekleyemezsiniz.

Bugun uretilen otomobiller ortalama olarak 5 litreler civarına kadar duşmuş durumda.

Elbette motor, şanzıman, ağırlık, Segment gibi pek cok parametre bu tuketim değerini değiştiriyor.

Kullanıcılar olarak karar vermek gerekirse, senede yapacağınız kilometre bu konuda onemli detay.

Son donemde dizel motorlu araclar avantajlarını kaybetti ve yuksek emisyon değerleri ile onumuzdeki donemde artık kullanılmayacak.

Fakat ulkemiz gibi akaryakıt fiyatlarının yuksek olduğu ulkelerde elbette kullanılmaya daha uzun sure devam edilecek.

Bu bağlamda, eğer siz sık sık araziye, kampa gideceğiniz yaklaşık 2 ton ve uzerinde bir arazi aracını , buyuk lastikleri ile kullanıp, 5 litre yakıt yaktırmak istiyorsanız size gore her arac cok yakacaktır.

Yakıt ekonomisi yapmak ilk olarak kendinize uygun aracı secmek ile başlar.

Eğer fazlasıyla duşuk yakıtımı sizin icin onemli ise, ve aracınızı genel anlamda kullandığınız suruş rotası, elektrikli bir aracın menzili dahilinde ise, o zaman size elektrikli aracları bir araştırmanızı tavsiye ederiz.

Bugun B segmenti ortalama benzinli bir otomobil 6-7 litre bandında yakıt tuketir.

Aynı şekilde C segmenti bir model de 7-10 litre arasında yakıt tuketim değerine ulaşır.

Dizel motorlar icinse bu tuketim değerleri 5 litreler ve altına inebilir.

Bu noktada unutmamanız gereken bir nokta da Dizel ve Benzin arasındaki fiyat farkından kaynaklanan marjdır.

Bu sebeple dizel bir arac bir kac litre fazla yaksa dahi, pompa fiyatlarından sağladığı avantaj ile benzinli bir motordan daha az yakıt tuketim verisi sunabilir.

Aracınızın yakıt tuketimini olcmek istiyorsanız, depoyu sonuna kadar doldurup, 100 kilometre yol gidip tekrar sonuna kadar depoyu doldurmanız gerekir.

Bu sayede aracınızın 100 kilometrede kac litre yakıt tukettiğini belirleyebilirsiniz.

Bu kullanım yol ve hava şartları, lastik ve yuk durumu gibi farklı parametreler ile her seferinde aynı sonucu vermeyebilir.