Bir motorlu taşıtta olmazsa olmaz parcalardan biridir direksiyon. Hatta motorsuz taşıtların pek coğunda da direksiyon bulunur. Peki, net bir tanımla direksiyon nedir?



Direksiyonu en basit şekilde bir yoneltec olarak tanımlayabiliriz. Zira direksiyon, aracı istenen yone cevirmeye yardımcı olan bir dizi parcanın oluşturduğu sistemi yoneten aractır.



Genellikle basit bir cember gorunumdeki direksiyon, gunumuzde ses sistemi, arac sinyalizasyon sistemi gibi kısımları da yonetecek butonlar icerebiliyor.



Tekerleklerle direksiyon arasındaki iletişim bir mil ile sağlanır.Direksiyon mili uzerinde dişli bir cubuk bulunur. Bu cubuk ya da milin hareketi ile dişli cark doner, dişli carkın hareketi de tekerlekleri yonlendirir.



Direksiyonun parcaları nelerdir?


direksiyon simidi, direksiyon mili, direksiyon dişli kutusu, direksiyon amortisoru, rotlar ve rot başları, eğer hidrolik direksiyonsa hidrolik pompası, direksiyon mafsalı ve avere kol gibi parcalardan oluşur.



Rot ayarı ve direksiyon ilişkisi


Sıklıkla duyulan rot ayarı aslında direksiyonun tekerlekleri doğru acıyla cevirmesi ile ilgilidir. Donuş esnasında ic tekerleklerin daha dar ve dış tekerleklerin daha geniş bir acıyla donmelerini sağlayacak bir duzenek gerekir. Bu duzen bozulursa aracın rot ayarının yapılması gerekir. Cunku bu durumda, direksiyonun tekerleklere ilettiği enerji akışında bir sorun var demektir.



Hidrolik direksiyon nedir?


Son yıllarda hidrolik direksiyon sayısı arttı. Hidrolik direksiyonların popularitesinin altında ozellikle viraj alırken hissedilen hafiflik duygusudur. Zira, hidrolik sistem, direksiyonu surucuyu yormadan cevirmeye yardım eder. Bu sistemde yağ pompalanarak tahrik sistemine etki eder.