Yağ pompası, yağ deposundan aldığı yağı kuvvetli bir şekilde tum hareketli parcalara ulaştırır. Enerjisini eksantrik kam milinden alır, aldığı guc sayesinde yağ pompası calışmaya başlar.
Yağlamanın Gereği ve Onemi​Bir parcanın yuzeyi ne kadar hassas işlenirse işlensin, işlenen yuzeye bir buyutec ile bakıldığında girinti ve cıkıntılar (puruzler) gorulur. Birbirine temas ederek hareket eden parcaların yuzeylerinde bulunan puruzler, hareketi zorlaştırır. Harekete karşı zorlanma olayına surtunme denir. Surtunme sonucu parcalar hem ısınır ve hem de aşınır. Parcaların ısınmasına, ısınma ile genleşmesine ve mekanik dayanımının azalmasına sebep olur. Birbirine temas ederek calışan parcalar, yağlandıkları zaman surtunen yuzeyler arasında yağ filmi meydana gelir. Yağ, parca yuzeyinde bulunan puruzlerin arasına dolarak surtunmeyi en aza indirir. Surtunme en aza inince de aşınma ve ısınma da en aza iner.

Yağ Pompasının Gorevleri​ Aşınmadan dolayı oluşan pislikleri temizlemek. Surtunmeyi azaltarak aşınmayı onlemek. Motorun soğumasına yardımcı olmak.