Aracların yan aynaları, dikiz aynasıyla bağlantılı olup, surucunun arkasındaki trafik durumunu gozlemleyebilmesine yarar. Dikiz aynasının aksine yan aynalar aracın dışında bulunup, aracın dış hacmini kendi olculerine gore genişletmektedir. Eskiden yan aynalar mekanik ayarlanabilirdi, gunumuzde ise bir cok elektronik sistem bulunmakta ve bu durum surucunun konforunu hissedilebilir olcude artırmıştır.

Gunumuzde yan ayna turleri​Klasik araclarda yada cok eski araclarda halihazırda dıştan manuel ayarlanabilir aynalar mevcuttur. Surucunun goruşunu doğru olcude sağlayabilmek icin, manuel aynaları ayarlayabilmek sabır isterdi ve genelde yan koltuğun dış kısmındaki aynanın ayarlanması yan koltukta oturan kişi tarafından gercekleştirilirdi. Mekanik yan ayna ayarlama sistemi ise, yan camların ic kısmında bulunup, gunumuzde manuel olarak yapılabilmekte. Klasiklerde bulunan sistemin uzerinde bir sistem olsa bile, yan camda bulunan aynanın ayarı icin, yine bir kişiden yardım almak gerekiyor.
Suruculer icin en pratik ve konforlu ayna ayarı olan elektrikli sistemdir. Bu sistemle uzaktan kumandayla (joystick) aynalar istenilen goruş ayarına kavuşabiliyor. Bu sistemin sağlamış olduğu kolaylık ve hızlılık sayesinde suruş esnasında bile kusursuz bir goruş sağlanabiliyor.
Soz konusu sistem, ayna ayarlarını kolaylaştırsa bile, kor noktaların oluşması normal aynalar tarafından engellenemiyor. Kor nokta (bkz. Kor Nokta), ilave guvenlik ozellikleri uzerinde calışıldığı halde, ureticiler icin bu kolaylığı teknik olarak sağlamak zor bir durumu teşkil etmekte. Aslında aynalarınızı kor noktalar icin nasıl ayarlamalısınız sorusuna basit bir cevap var. Aynalarınızı farklı bir sistemle kullandığınızda bu yontemle kor noktalardan kurtulabilirsiniz