Bu aracları ilk defa kullanacak kişiler, yaklaşık yarım saatlik ATV ve suruş ile ilgili teorik bilgileri oğrenirler. Daha sonrasında uygulama yapabilecekleri uygun, ayırılmış arazi eğitim parkurunda en az 45 dakika olmak uzere, teorik bilgi pratiğe dokulur.

ATV aracları değişik markalarda değişik ozellikler gosterebilirler. Ancak temel olarak değişmeyen birkac unsur vardır. Araclarda on ve arka olmak uzere iki fren bulunur. Gaz pedalı sağ baş parmağın altında bulunur. İleri, geri ve boş olmak uzere uc kademeli vitesi vardır.

Donuşlerde viraj almak zor bir manevra olarak nitelendirilebilir. ATV kazaları genellikle keskin manevra yapılan, sert viraj alınan noktalarda gercekleşir. Arac once iki yan tekerleğinin ustunde dikilerek daha sonra şiddetine gore takla atabilir. Doğru donuş tekniği icin gidonu donmek istediğiniz yon tarafındaki kolunuzla cekin. Dirseğiniz karın bolgenize geldiğinde bu taraftan daha fazla cekme kuvvet gosteremezsiniz. Daha sert donuşler icin bu noktadan sonra donmek istediğiniz tarafın zıttındaki kolunuzla da gidonu donmek istediğiniz tarafa ittirebilirsiniz. Yani temelde bir konulunuz gidonu cekerken diğer kolunuz aynı yonde itme kuvveti uygulamalıdır. Yuksek hıza sahipken manevraların yumuşak yapılması gerekmektedir.