ATV kullanmadan once guvenlik onlemleri alınmalıdır. Bunun icin kask, dizlik ve dirseklik gibi koruma ekipmanlarının doğru olarak giyilmesi gerekir.
ATV ’nin motoru kontak acıldıktan sonra calıştırma duğmesine basılarak calıştırılır. Motorun ısınması icin kısa bir sure beklenir. Motor henuz ısınmadan harekete gecilmek istenirse motor stop eder. ATV aracları manuel ve otomatik olmak uzere iki vites sisteminden birisine sahiptir. Coğu model otomatik vitesli olup bu aracların kullanımı oldukca pratiktir. Otomatik vitesli olan modellerde genellikle arac govdesinin sağ bolumune yerleştirilmiş olan vites kolundan vites secimi yapılır. Otomatik vitesli modellerde ileri, geri ve park olmak uzere 3 vites seceneği bulunur. Ayrıca bu modellerde aracın ileri hareketi esnasında vitese mudahale edilmemesi gerekir. Aksi halde aracta ciddi hasarlar oluşabilir.

Manuel vitesli modellerde ise vites değişimi genellikle sol ayağın koyulduğu yerdeki bir pedal aracılığıyla yapılır. Vites değişimi, debriyaj freni cekilerek, pedal ayak ile aşağıdan yukarıya doğru ittirildiğinde gercekleşir. Pedal her kaldırıldığında vites 1 yukselir. Pedala yukarıdan aşağıda doğru bastırıldığında ise vites boşa gecer. Arac hızlandıkca motor devrinin duşurulmesi icin vites yukseltilir, vites değişiminden once cekilen debriyaj freni vites değişiminden sonra bırakılır.
ATV araclarında gaz motosikletlerde olduğu gibi el tutamağının aşağıya doğru dondurulmesiyle ya da sağ el tutamağının ic kısmında bulunan bir mandal ile kontrol edilir. Coğu modelde daha rahat kullanımından dolayı gaz vermek icin mandal kullanılırken, ozellikle bazı on-road modellerde hareketli tutamak da kullanılır.

ATV aracları genellikle arazi koşullarında tercih edilir. Her ne kadar motosiklete benzeseler de bu araclar ozellikle virajlarda motosikletler kadar yan yatamadıkları icin devrilme riski taşırlar. Bu sebeple ATV aracları ile virajlara girilirken yavaşlanması gerekir. Ayrıca yuksek hızlarda seyrederken direksiyonun aniden cevrilmesinden de kacınılmalı ve donerken direksiyon donulecek olan yondeki dirsek karın boşluğuna değecek kadar, yavaşca dondurulmelidir.