Motosikletlerin ve ATV'lerin sık ve doğru temizliği, motorunuzun dış gorunumunu, değerini ve guzelliğini artırdığı gibi kullanım omrunu de uzatır. Motosikletinizin dış yuzey kaplaması (Grenajı), acık kalan motosiklet aksamlarınızın, zararlı ultra viyole ışınlarından ve kirletici maddelerden korunmasına yardımcı olur ve bu aksamların kire ve toza maruz kalmasına engel olur. Aşağıda belirtilen ipucları doğru motosiklet yıkamada size yol gosterecektir.

Luften, motorunuzun ve egzosunuzun yıkamadan once soğuk olduğuna iyice emin olun. Sıcak motora asla su vurmayınız. Basınclı yıkamadan kacının, Cunku su, keceleri ve elektriksel parcalarınızın icine nufuz eder ve motosikletinize zarar verir. Hatta motosikletinizin uzerindeki stickerları, armaları soker atar. Hava girişi, karburator, elektrik parcaları, egzos ekipmanları ve benzin deposu kapağı gibi motorunuzun hassas alanlarına su tutmaktan kesinlikle kacının.

Motosikletinizi bahce hortumu ile soğuk suyla hafifce oncelikle yıkayın. Boylece uzerinde bulunan tozları hafifce temizlenmesine yardım eder. Motosiklet ve arabalar icin uretilmiş yumuşak notr deterjanı su ile kova icinde karıştırın. Motosikletinizi yıkamak icin soft kumaş veya sunger kullanın. Motosikletinizin uzerinde bulunan gres yağı veya herhangi bir yağı silmek icin yumuşak gres yağ giderici kullanın. Yıkamadan sonra, temiz su yardımıyla motosiklertinizi yavaşca uzerinde kalan tortu veya kalıntıları temzilemek icin yıkayın. ( Deterjandan kalan kalıntı veya tortular motosikletinizin parcalarına zarar verebilir. ) Motosikletinizi kurulamak icin soft kumaş kullanın. Kurularken motosikletinizin cizilmediğinden emin olun. Hava kurutmalı yıkama yaptırmayın. Bu motosikletinizin boyalı parcalarına zarar verebilir.

Tuzlu yol, deniz veya okyanus kıyısnda motosikletinizi kullanıktan hemen sonra motosikletinizi soğuk su ile yıkayınız. Sıcak su kullanmayınız, cunku bu tuzun kimyasal reaksiyonunu hızlandırır. Kurulamadan sonra, butun metal aksam ve krom dış yuzeylerin korezyondan korunması icin, korezyon onleyici madde uygulayın.

Lastiklere, kecelere ve balatalara gres yağı uygulamaktan kacının. Herzaman aşındırmayan cila ve temizlik malzemeleri kullanın. Sert kimyasal maddeler, solvent bazlı urunler, deterjanlar ve ev temizliğinde kullanılan, amonyak bazlı urunler kullanmaktan kacının. Benzin, fren yağı, soğutucu sıvı maddeler, boyalı plastik dış yuzeylere zarar verebilir, hemen yıkayıp temizleyin. Tel fırca, katılaştırılmış yun, ve diğer aşındırma ozelliğine sahip bez ve fırca kullanmaktan kacının. Motosikletinizin on camını, far kaplamasını, ve diğer pastik parcalarını bakımına ozen gosterin. Cunku cok kolay şekilde cizilebilirler.

Yıkamadan sonra, boyalı dış yuzey, metal ve plastik aksamları motosiklet ve otomobil cilası ile bakımı yapılmalıdır. Bu cila 3 ayda bi kere veya ihtiyac duyulduğu takdirde yinelenmelidir. Saten ve duz kumaş kullanmaktan kacının. Herzaman aşındırmayan urunler kullanın ve uzerinde bulunan talimatlara gore uygulayın.

Yıkama ve durulama işi sona erdikten sonra, soft kumaş yardımıyla motosikletinizin plastik parcalarını yavaşca kurulayın. Kurularken ruzgar camını, farınıza ait lensi ve diğer boyasız plastik parcalarını, uygun gorulen plastik temizleme cilalarıyla dikkatlice temizleyin.