Supersonik yolcu ucakları neden gerekli derseniz… Sesten yavaş yolcu ucakları New York–Paris arasında 7–8 saat ucarken Concorde bu sureyi 3,5 saatten aza indiriyordu. Sovyetlerin supersonik yolcu ucağı Tu-144D ondan da hızlıydı. Kısacası dunyanın neresine ucarsanız ucun, supersonik ucaklar 5000 km ’den uzun ucuşlarda sureyi ekonomik olarak yarı yarıya indirir. Peki Concorde ve Tu-144D neden bugun ucmuyor derseniz bunlar yakıt tuketimi, işletmesi ve bakım masrafları cok yuksek olan ucaklardı:

Oyle ki Concorde ’la 100 yolcu ve 9 murettebat dahil en fazla 109 kişiyi 6500–6667 km mesafeye taşımak buyuk miktarda yakıt gerektiriyordu. Ustelik Concorde ’un Airbus A380 gibi uzun mesafelerde 800 yolcu taşıyarak maliyetleri azaltması imkansızdı. Bugun elimizdeki teknolojiyle A380 gibi buyuk bir ucağı saatte 2200 km hıza cıkaramayız. Dahası Concorde ’un Londra ’dan Avustralya ’ya ucması icin mutlaka aktarma yapıp yakıt alması gerekiyordu.

Bu harcamaları 100 yolcuya bolunce biletler pahalı oluyordu. Sesten yavaş ucaklar ise 11–17 saat boyunca aktarma yapmadan ucuyordu. Dolayısıyla supersonik ucakların maliyetleri azaltmak icin uzun mesafeli ucuşların buyuk kısmını kapması imkansızdı. Butun bunları anlatıyorum; cunku cevrecilerin sandığının aksine, bu ucaklar ses cıkardığı ya da cevreyi kirlettiği icin değil, işletmecilikte astarı yuzunden pahalıya geldiği icin kullanımdan kalktı.