Supersonik ucaklar ses hızını aşarken sonik patlamaya yol acar. Gerci ses hızını ancak havanın ince olduğu yuksek irtifada aşar ki yakıt tuketimi azalsın. Yine de Concorde, ruzgar tuneli bilgisayarlarının ilkel olduğu zamanlardan kalma eski bir tasarımdır. Ayrıca savaş ucaklarının tersine cok buyuktur. O kadar buyuk ve ağır bir ucağın ses hızını aşarken yol actığı sonik patlama cok şiddetlidir ve 80 km mesafeden duyulabilir.

Nitekim Concorde ’un 110 desibele ulaşan sesi gercekten kulağa patlama gibi geliyor ve civarda pencereleri zangırdatıyordu. Ustelik ucağın motorları da cok gurultuluydu ve ozellikle kalkış sırasında cevreyi rahatsız ediyordu. Bunun da iki sebebi vardı: Ağır Concorde kalkış sırasında artyakıcı kullanıyordu. Bu sebeple cok ses cıkarıyordu. Aynı zamanda supersonik hıza cıkmak icin de artyakıcı calıştırıyordu. Bir kez ses bariyerini aşınca super seyre geciyordu.

Bu iki sebeple Concorde ucuşları bircok şehirde yasaklandı ve dolayısıyla işletme maliyetleri iyice arttı. Tu-144D ise daha beterdi; cunku super seyir kabiliyetine sahip değildi. Bu yuzden de 6500 km ’lik ucuş boyunca artyakıcılarla ucuyordu. Ote yandan 6500 km ’nin tamamını artyakıcılarla ucmak yakıt tuketimini artırarak ucuşların zarar etmesine sebep oluyordu. Ucağın ici o kadar gurultuluydu ki insanlar birbirini duyamıyordu. Zaten Sovyetlerin tek amacı Tu-144D ’yi Demir Perde ulkelerinde Concorde karşısına koyarak saygınlığını korumaktı.

Yine de Tu-144D ’de resmen helikopter pilotları gibi kulaklık takmak gerekiyordu. Ozellikle de ucağın motorlara yakın olan kısmındaki gurultu 96 dB ’ye cıkarak işitme kaybına yol acıyordu. Gerci Tu-144D 1990 ’lara kadar kargo ucağı olarak calışmaya devam etti ve bu sırada super seyir kabiliyeti kazandı ama yolcular bundan nasibini alamadı.
Genişletmek icin tıkla ...