Concorde Soğuk Savaş ’ta uzay yarışı mantığıyla tasarlanmıştı. 78 OPEC krizi oncesinde petrolun bol bulunduğu israf doneminden kalmaydı. Gunumuzde ise havacılık sektoru supersonik ucuşların gerekli olduğunun farkında. Kim İstanbul ’dan Sidney ’e 8 saatte ucmak istemez ki? Buna karşın havacılık sektoru sessiz ucan, az yakıt tuketen ve cevreyi kirletmeyen ekonomik ucaklar uretmek gerektiğini de anladı. Oyleyse NASA ’nın isteğiyle Lockheed Martin ’in geliştirdiği X-59 prototipine bakalım:

X-59 QueSST dışarıdan sadece 75 desibel cıkararak ucacak. 16,77 km ucuş tavanına sahip olan ucak 1,4 mach, yani 1489 km/h hıza ulaşacak. Ustelik supersonik hıza cıkarken ses patlamasına yol acmayacak. Bu ozellik tabii ki duşmanı uyarmadan hasım hava sahasında ses hızını aşacak savaş ucakları icin geliştirildi. Gunumuzde F-16 ’ların da sahip olduğu bu ozellik artık yolcu ucaklarına uyarlanacak. Elbette X-59 sadece bir test ucağı ama ileride 2 Mach hızında ucan ticari sessiz ve temiz ucakların onunu acacak. Bu bağlamda endustri super seyir hızını orta mesafede 1,8 Mach ’la da sınırlayabilir. Zamandan tasarrufun buyuk fark yarattığı uzun ucuşlarda ise rekabet gucunu artırmak icin 2,2 Mach sınırını zorlayabilir.

Diğer yandan Lockheed Martin en cok 40 yolcu taşıyacak bir ucak geliştirmek istiyor. Daha buyuk bir ucağın sessiz ucamayacağı ve yakıt tuketiminin artacağını duşunuyor. Bu da sorunlu bir yaklaşım. Ucuş başına 40 yolcu bilet fiyatlarını artırır ve sadece en zenginler supersonik ucaklara binebilir. Yine de Concorde ’un tersine, supersonik ucaklar normal ucakların ucabildiği ulkelerin bircoğuna ucarsa supersonik ucuşları olceklemek mumkun olabilir. Peki sizce bu konudaki en buyuk rekabet kimden gelecek? Elon Musk ’ın onculuk ettiği hızyuvarından tabii!