HASTANE GEMİSİ Barışta ve ozellikle savaşta, yaralı, hasta ve tıbbi tedavi altındaki askeri personel ve sivilleri taşıma ve tedavi maksadıyla ozel tipte yapılmış ve donatılmış veya bu maksatla tadil edilmiş yolcu gemisi. Hastane gemileri, genellikle harp donanmasına dahildir. Fakat Kızılay ve benzeri kurumlara da ait olabilir. Devletler hukuku ve deniz hukuku hakkındaki, milletlerarası bircok anlaşmada bu gemiler icin ozel ve istisnai bircok hukum kabul edilmiştir. Bu gemiler milli bayrakla birlikte Kızılay, Kızılhac, Yeşilay amblemli bayraklar cekerler. Beyaz renge boyanırlar. Bacalarına birer tane, her iki bordalarına baştan geriye kadar eşit aralıkla iki-uc tane Kızılay amblemi cizerler, kaptan koprusu, guvertedeki kamaraların damları uzerine, acık guvertelerin uygun yerlerine, Kızılay, Kızılhac amblemli beyaz branda panolar gerilir. Bunlar geceleri aydınlatılır. Savaşta geceleri butun ışıklarını yakmış olarak seyir ederler. Hic bir silah taşıyamazlar, dolaylı surette dahi olsa askeri hedef guden gorevlerde kullanılamazlar. Kızılay ve benzeri kurumların gorevlileri haric, yolcu ve yuk taşıyamazlar. Bununla birlikte savaşta, muharip devletler tarafından kontrol edilebilirler, asli maksatlarından gayrı işte kullanılanlar zapt ve musadere işlemine tabidirler. Bu gemilere her bakımdan mumkun olan her turlu yardım yapılır ve oncelik tanınır. 1907 Lahey sozleşmesine gore hastane gemileri uc sınıfa ayrılmıştır: 1. askeri hastane gemileri, devlet gemisi olarak askeri personelle donatılmış gemiler; 2. ozel hastane gemileri, (harp icinde bir memlekette ozel şahıslar veya resmen tanınmış yardım kurumları tarafından donatılarak bağlı bulunduğu devlet tarafından bu işi yapmağa yetkili gemiler); 3. tarafsız hastane gemileri (tarafsız bir ulkenin ya tamamıyla veya kısmen ozel teşebbusu ya da resmen tanınmış bir yardım kurumu tarafından bu işi yapmağa yetkili kılınmış gemileri).
HATCH BOAT Yarım guverteli ve tutulan balıkların iceri konulmasını temin icin ambar ağzı olan balıkcı teknesi.