Eskiden bağ, bahce, tarla ve ciftliklerdeki işlerin tumu insan eliyle yapılmaktaydı. Toprağı surmek icin saban, bahcıvan beli, ekinleri bicmek icin tırpan gibi basit tarım aletleri kullanılmaktaydı.
Tum ulkelerin temel gecim kaynağı olan tarımda makinelerinin kullanılmaya başlaması, urun artışı ve kalitesine, zamanın verimli kullanılmasına ve işcilerin daha rahat calışmasına vesile olmuştur.
Tarımda en zor olan işlerden biri urunlerin bir yerden başka bir yere nakledilmesidir. Dunyanın pek cok ulkesinde, yuk hayvanları yerine en onemli tarım araclarından olan traktor kullanılmaya başlanmıştır. İlk traktor 1892 yılında ABD‘li John Froehlich tarafından yapılmıştır. Arkasına bağlanabilen romork sayesinde oldukca ağır yukleri taşıyabilmektedir. Buyuk tekerlekli ve cok guclu olan bu taşıt aynı zamanda toprağı işleyen sabanın cekilmesinde de kullanılır.
Tohum ekilmeden once toprağı ekime hazırlanması gerekmektedir. Bunun icin ciftciler toprağı once sabanla surerler. Bundaki amac zararlı otların toprağa karışmasını sağlamak ve cıkan buyuk toprakların ufalanmaya hazırlanmasıdır. Ufalama işlemi toprağı havalandırmak, kaldırmak icin kullanılan kultivator ve kesek kırma makineleri ile yapılır. Kesek kırma makinesinin arkasında bulunan tırmık sayesinde toprak duzleştirilerek ekime hazır hale getirilir. Bundan sonra devreye tohum ekme makinesi girer. Tohum ekme makineleri uzun ve duz sıralar halinde tohum ekme işini yapar ve aynı zamanda serptiği tohumların ustunu toprakla orter. Bu makinelerin hepsinin cekim işi de yine traktorundur.
Ciftciler icin hasat zamanı urunlerin toplandığı işlerin en yoğun olduğu zamandır. Her urun icin kullanılan makineler farklıdır. Orneğin bicerdoverler hem ekinlerin bicilmesinde hem de tanelerin saplarından ayrılmasında kullanılır. Ozellikle fındık ureticilerinin kullandığı patoz, fındığın kabuğundan ayrılmasını sağlar. Bunlar oldukca gelişmiş ve pahalı makinelerdir. Ancak zaman ve iş gucu acısından bakıldığında ciftcilerin on gunde yapamayacağı işi bir gunde bitirirler.
Hasat sonrasında ekinlerin kurutulması ve oğutulmesi de tarım makineleri sayesinde yapılmaktadır. Toprak verimini artırmak icin kullanılan yine tarım makineleridir.
Elbette tarım makineleri sadece bunlar değildir. Buyuk baş hayvancılık ve sutle uğraşanlar, sut sağma makineleri ile gunde iki kez hayvanlarını sağabilirler. Bunun yanında modern ciftliklerde hayvan işiyle uğraşan ciftcilerimizin kullandığı bilgisayarla kontrol edilebilen makinelerle, hayvanlarının sağlıklı, yeteri ve zamanında beslenmelerini sağlarlar.
Tarım Makinelerinin Onemi
Otomobil Forumları0 Mesaj
●5 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Otomobil Forumları
- Tarım Makinelerinin Onemi
-
12-09-2022, 10:56:01