Cilt problemlerine ‘‘gule gule’’ diyerek ışıldayan sağlıklı bir cilde sahip olmak senin elinde. Bunun icin yaptığın 7 hataya ‘‘dur’’ demen yeterli!
Ergenlikle beraber, tum vucudumdaki değişimler kadar yuzumdeki değişiklikler de beni dehşete duşurmuştu. Bazen, yuzumdeki sivilcelerin tum ihtişamıyla 10 km oteden belli olduğunu hisseder, kapatmak icin kendimi parcalardım. Hele hele sokaktaki o puruzsuz, bebek ciltli kızları gorunce oturup ağlamak gelirdi icimden. Ama sonra sorunumun cozum yollarını oğrendim. Artık yaptığım hataları tekrarlamazsam, cildimin eskisi kadar guzel olacağını cok iyi biliyorum. Sen de cilt problemlerine benim kadar kafa yoruyorsan, işe hatalarından vazgecmekle başlamalısın!
Hata 1: Fazla şeker, cikolata yemek
Cikolata ve şeker yemenin cilde zarar verdiği kesin olarak soylenmiyor. Ama her şeyde olduğu gibi tatlıyı da fazla kacırmak, cildin sağlığını korumak acısından hic iyi değil. Cildinin sağlıklı ve puruzsuz olabilmesi icin yediklerine son derece ozen gostermelisin. Ozellikle vitamin ve mineral dolu yiyecekler tuketmek cok onemli. Gunde beş parca taze meyve ve sebze yemek bunun icin yeterli olacaktır. Eğer sağlıklı beslenmeyi bir yaşam bicimi haline getirirsen, arada bir cikolata ya da tatlı kacamağı yapmanın hicbir sakıncası olmayacaktır.
Cildinin iyi beslenmesi icin şu besinleri yemeye ozen goster:
Kivi: C vitamini deposu olan bu yeşil meyve, enfeksiyonlarla mucadele etmek ve cilt kusurlarını engellemek acısından oldukca faydalı.
Deniz urunleri: Vucuttaki mineral seviyesini yukseltmenin en iyi yolu, bol cinko iceren deniz urunleri yemek!
Ispanak: Seni ve cildini guclendirecek super bir sebze. Her zaman yemeye bak!
Hata 2: Cildi bakımsız ve korumasız bırakmak
Dış etmenler en cok yuzu etkiler. Sadece hava almaya cıksan bile, sert bir ruzgar, guneş ve kirlilik, cildini yıpratmaya ve soldurmaya yeter. Uzmanlar, cildi korumanın en etkili yolun yuksek koruma faktorlu nemlendiriciler olduğunu soyluyor. Sağlığın icin kendine dikkat etmeli, guzelliğin icin bakımlı gezmelisin.
Hata 3: Bakım urunlerini bilincsizce kullanmak
Evet, maalesef ‘‘kendime ozen gosteriyorum’’ diye fazla fazla sarfettiğin bakım kremleri, duşunduğun gibi cildine daha iyi gelmiyor. Oysa asıl yapman gereken, yuzu sadece temizlemek ve tonik surmek, nemlendiriciyi ise sadece cildin ihtiyacı olan bolgelerine surmek. Orneğin burun ve cene bolgeleri, yağ bezleri acısından oldukca zengindir. Bu bolgelere fazla nemlendirici surmemen senin acından faydalı olacaktır. Ayrıca cilt tipini iyi bilmeden bakım urunu almaya kalkmamalı, annenin kremlerini kullanmamalısın. Bu konuda en iyi yol, bir guzellik uzmanına danışıp cilt tipini oğrenmen ve kullanacağın urunleri ona gore belirlemen!
Hata 4: Yok yere stres yaratmak
Her şeyi problem eden, en kucuk olayları bile buyuten insanlar, hayatlarını stres dolu gecirirler. Bu icsel sorun, herkeste farklı dışa vurur. Kimi stresliyken başağrısı ceker. Kimisinde ise sivilceler beliriverir. Sonucta sinirli, endişeli, kaygılı ya da stresli olmak cilde hic iyi gelmez. ‘‘Duşuk not aldım’’, ‘‘hicbir şey anlamadım’’, ‘‘oğretmenle takıştım’’ gibi sorunlarla kendi kendini yiyip bitirmek, sadece seni uzmekle kalmaz, aynı zamanda cildine de zarar verir. Stresten uzaklaşmanın en etkili yolu ise spor yapmak. Stres yuklu olduğunda yuzme, step, jimnastik gibi seni rahatlatacak sporları yapmayı deneyebilirsin. Ayrıca guzellik uykusuna yatmak, senin icin iyi bir cilt onarım mekanizması olacaktır. Bol bol uyumakla her sorununa care bulabilirsin.
Hata 5: Sivilcelerle oynamak
Cenendeki sivilce birkac gundur buyudukce buyudu. Artık iyice sıkılacak pozisyona geldi ve sen ondan kurtulmak icin daha fazla bekleyemeyeceksin. Ama dur bakalım! Onu sıkman demek, sivilcenin iyice yayılması ve enfeksiyonun derinleşmesi demektir. Zor olduğu bir gercek, ama sivilcenin kendi kendine sonmesini beklemek en iyisi. Bu esnada kapatıcı kullanabilirsin. Uzerine de fondotenini surdun mu, biraz olsun icin rahatlayacaktır. Ancak bunu da abartmamakta yarar var. Surekli fondoten kullanman, cildinin hava almasını engelleyecek, bu da sivilcenin gececeği varsa da gecmemesine neden olacaktır.
Hata 6: Makyajı temizlemeden yatmak
Akşam makyajını temizlemeden yatmak belki işine geliyor, ama cildinin nefes almasını engellemekle buyuk bir hata yaptığını bilmelisin. Cildin, ozellikle akşam uyurken kendini yeniler. Bu yuzden geceleri cilt temizliğine daha bir ozen gostermelisin. Bunun icin saatlerce ayna karşısında kalmana hic gerek yok. Bir yuz yıkama urunu ile yuzunu yıkamak ve ardından tonik surmek sadece 10 dakikanı alacaktır. Boylece hem sen hem de cildin rahat bir uykuya gecebilirsiniz.
Hata 7: Sigara icmek, alkol kullanmak
Alkol ve sigaranın cildine vereceği zarar, hicbir şeyle kıyaslanmayacak kadar buyuk. Sadece sigara icilen bir ortamda bulunmak bile cildine son derece zarar verir. Bu iki cilt duşmanı, vucuduna zehirli toksinler pompalar ve vucudun bunlarla savaşabilmek icin vitamin ve minerallere ihtiyac duyar. Alkol, vucuttaki oksijen ve C vitaminini yakarak, cildin yeni ve sağlıklı hucreler uretebilmesi icin ihtiyac duyduğu amino asitleri yok eder. Boylece cildin soluk alması son derece gucleşir. Butun bunlar ne anlama geliyor, biliyor musun? Cildinin ve tabii ki vucudunun sağlıklı olabilmesi, sigara ve alkolden uzak durmana bağlı.
Yaptığın hatalardan vazgec, cildini kurtar!
Vücut Bakımı0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Vücut Bakımı
- Yaptığın hatalardan vazgec, cildini kurtar!