Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Guler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Umit Dundar ve Millî Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ile Sakarya ’da bulunan 1 ’inci Ana Bakım Fabrikası Mudurluğunde incelemelerde bulundu.
Millî Savunma Bakanlığı Arifiye Yerleşkesi BMC İşletmesini de ziyaret eden Bakan Akar ’ı BMC Yonetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, BMC Savunma Yonetim Kurulu Başkanı Talip Ozturk ve şirket yetkilileri karşıladı.
Faaliyetlere ilişkin brifing alan Bakan Akar, savunma sanayii başta olmak uzere dışa bağımlılığın ortadan kaldırılmasının hayati oneme sahip olduğunu vurguladı. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ’ın katıldığı Yeni Nesil Uc Fırtına Obusunun TSK ’ya Teslim Toreninde BMC tarafından geliştirilmesi devam eden “Altay kuleli Leopard 2A4 tankı” ilk kez goz onune cıktı. Geciş toreninde BMC ana yukleniciliğinde seri uretimi gercekleştirilecek Altay Ana Muharebe Tankı da yer aldı.
400 beygirlik Vuran, 600 beygirlik Azra ve Fırtına obusunde kullanılan 1000 beygirlik Utku motorlarına ilişkin bilgi alan, motor testlerine katılan Bakan Akar, uretimi devam eden yeni nesil Fırtına obusunun 6 ’ncı govde kaynağını yaptı.
Altay Ana Muharebe TankıTorende geciş gercekleştiren zırhlı araclardan biri de Altay AMT idi. 2021 yılı icerisinde sınırlı sayıda uretimi planlanan ana muharebe tankında tam olcekli seri uretime ilişkin ise guc grubu kaynaklı belirsizlikler devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 27 Kasım 2020 ’de, TBMM Plan ve Butce Komisyonu ’nda yaptığı konuşmada Altay tankının seri uretim sozleşmesinin 9 Kasım 2018 ’de Savunma Sanayii Başkanlığı ve BMC firması arasında imzalandığını hatırlatarak; guc grubunun, motor ve transmisyon, tedariki icin BMC ve Alman firmalar MTU ve RENK arasında alt sistem tedarik sozleşmelerinin imzalandığını ifade etmişti. Oktay acıklamasının devamında ise, “Alman yetkili makamlarının ihracat lisanslarının, hukumet izinlerine yonelik onay alınması maksadıyla başvuruda bulunulmuştur. Alman makamlar tarafından soz konusu izinlere yonelik hÂl cevap alınmaya calışılmaktadır.” demişti.
Altay Ana Muharebe Tankı
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, M5 Dergisine verdiği mulakatta kendisine yoneltilen onceden tedarik edilmiş motorlarla 6 adet Altay tankının uretimine başlanıldığı yonundeki soruya, Altay ana muharebe tankının uretimine başlanıldığına vurgu yaparak “Ona adet icin 6 demeyebiliriz cunku butun yedek motorları tanka koyacaksınız diye bir şey yok da ancak 4 veya 5 olabilir, oyle bir şeye başlandı. Oyle bir şeye neden daha once başlanılmadığı sorulabilir. Şimdi bir uretim tesisi kurmaya başlayacaksanız, bunun devamında 5 adet urettim, 3 yıl bekledim durumu olmasın diye bir surec belirlemek zorundasınız.” ifadelerinde bulunmuştu.
Mayıs 2020 ’de İsmail Demir Altay AMT motoru ile ilgili olarak,
“Bir ulkeyle calışmalar cok cok iyi noktaya geldi, imzalar atıldı diyebiliriz. Motor icin yine B ve C planlarımız var.” ifadelerinde bulunmuştu. Demir ayrıca Altay tankında da kullanılmak uzere Ar-Ge calışmalarında elektrikli motor icin de calışmaların mevcut tedarik planlarına alternatif olarak devam ettiğini belirtmişti.
ALTAY Projesi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından prototip uretimi icin gorevlendirilen OTOKAR ’ın ana yukleniciliğinde başladı. Daha sonra gercekleştirilen seri uretim ihalesini BMC kazandı ve seri uretim sureci BMC ’nin ana yukleniciliğinde gercekleşiyor.
Altay Ana Muharebe Tankı
Altay kuleli Leopard 2A4 tankıYeni Nesil Uc Fırtına Obusunun TSK ’ya teslim edildiği imza toreni sonrasında Bakan Akar ve Komutanlar, BMC tarafından uretilen zırhlı aracların suruş ve kabiliyetlerinin sergilendiği gosteriyi izledi. BMC tarafından Leopard 2A4 tankı uzerine Altay kulesi entegrasyonu ile geliştirilen ana muharebe tankı gecişini yaparken protokole “Altay kuleli Leopard 2A4 tankı” ifadesiyle tanıtımı yapıldı. TSK envanterindeki Leopard 2A4 ’ler, 2005 yılı sonrası Almanya ’dan 298 ve 56 adetlik iki paketle ikinci el olarak tedarik edildi. Leopard 2A4 ana muharebe tanklarının gunumuzun modern muharebe koşullarına uygun olarak yeteneklerini artırma calışmaları kapsamında modernizasyon faaliyetleri resmi olarak ASELSAN ve ROKETSAN tarafından yurutuluyor. Bahse konu Altay kuleli Leopard 2A4 ise firma inisiyatifinin sonucu yetenek sergileme amacı ile geliştirildi. Ancak ilerleyen surecte modernizasyon paketinin hayata gecirilip gecirilmeyeceği bilinmiyor.
Altay kuleli Leopard 2A4 tankı
Leopard 2NG ModernizasyonuAselsan, Leopard 2A4 tankları icin Leopard 2NG paketini geliştirerek ilk prototipi 2011 yılında uretmişti. Aselsan Leopard 2 NG projesinde yurt dışından tedarik edilen hazır koruma paketi kullanıyordu. Ancak proje hayata gecmedi.
Altay Leopard 2A4
Otomobil Forumları0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Otomobil Forumları
- Altay Leopard 2A4
-
12-09-2022, 10:11:54