Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 27 Kasım 2020 ’de, TBMM Plan ve Butce Komisyonu ’nda yaptığı “2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanlığına Bağlı, İlgili ve İlişkili Kurum ve Kuruluşları Butcesi” sunuş konuşmasında Turk Savunma Sanayii ’nin one cıkan projeleri hakkında da detaylar paylaştı.
Fuat Oktay Altay ana muharebe tankının henuz seri uretime gecmemesiyle ilgili milletvekillerinin yaptığı eleştirilere karşılık olarak verdiği cevapta seri uretime gecilmesi icin Alman makamlarının BMC ile Alman firmalarının yaptığı alt anlaşmalara onay vermesi icin beklendiğini ifade etti.
2021 yılı Cumhurbaşkanlığı butcesinin goruşmeleri sırasında milletvekilleri, “Altay tankının biteceğine dair acıklamalara rağmen uretime başlanamadığı” yonunde eleştirilerde bulundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise yaptığı konuşmada Altay tankının seri uretim sozleşmesinin 9 Kasım 2018 ’de Savunma Sanayii Başkanlığı ve BMC firması arasında imzalandığını hatırlatarak; guc grubunun, motor ve transmisyon, tedariki icin BMC ve Alman firmalar MTU ve RENK arasında alt sistem tedarik sozleşmelerinin imzalandığını ifade etti. Oktay acıklamasının devamında ise, “Alman yetkili makamlarının ihracat lisanslarının, hukumet izinlerine yonelik onay alınması maksadıyla başvuruda bulunulmuştur. Alman makamlar tarafından soz konusu izinlere yonelik hÂl cevap alınmaya calışılmaktadır.” dedi. Oktay konuşmasında, seri uretim surec takviminin ise bahse konu izinler dikkate alınarak başlatılmaya calışıldığını aktardı.
ALTAY tankında geliştirilmiş Volkan atış kontrol sistemi kullanılmaktadır
Fuat Oktay, Altay tankının seri uretimiyle ilgili son olarak, “Birisi bize herhangi bir ambargo koyacaksa biz buna onceden olduğu gibi uzulen bir taraf değiliz aslında, ‘ah, vah, eyvah ’ diyen taraf da değiliz. Bu bizi sadece kamcılıyor. Kendi motorumuzu, kendi urunlerimizi, kendi guc gruplarımızı da bir an once uretmemizi sağlayacaktır. Bunun dışında da hicbir etkisi olmayacaktır.” ifadelerinde bulundu.
Seri Uretim Teslimatlarına Devam, 2021 ’de İlk Kez Envantere GireceklerFuat Oktay TBMM Plan ve Butce Komisyonu ’nda yaptığı konuşmasında seri uretim surecinde olan projelerde teslimatların devam ettiğini belirterek seri uretim aşamasına gelen iki onemli proje hakkında da bilgi verdi.
Baykar Akıncı İHA
Oktay konuşmasında,
“ATAK helikopterimiz, BAYRAKTAR TB2 ve ANKA İHA ’larımızın seri uretim ve teslimatları devam ederken, GOKBEY helikopterimiz ve AKINCI İHA ’nın seri uretimine yonelik test faaliyetlerinde son aşamaya gelinmiştir. İHA ’larımız icin yerli ve milli imkÂnlarla geliştirilen PD-170 motorumuzun teslimatları devam etmektedir.
Turkiye ’nin ilk milli hava-hava fuzesi GOKTUĞ ’da ucak uzeri testlere, ilk milli deniz fuzemiz ATMACA ’da seri uretim surecine başlanmıştır. Mini akıllı muhimmatlarımız ile gudum kitlerimizin uretim, teslimat ve ihracatları surmektedir.”
ifadelerinde bulundu.
L400 TCG ANADOLU
Oktay, konuşmasında 2021 yılı itibarıyla AKINCI TİHA ’nın, AKYA Ağır Torpidonun, KARAOK tanksavar fuze sisteminin ve ATMACA gudumlu gemisavar fuzesinin teslimat faaliyetlerine başlamayı, Cok Maksatlı Amfibi Hucum Gemisi TCG ANADOLU ’yu ise envantere almayı planladıklarını acıkladı.
Oktay ayrıca konuşmasında Turk Savunma Sanayiinin 2019 yılında sektorel cirosunun yaklaşık 11 milyar ABD Doları duzeyinde gercekleştiğini ve ihracat tutarının ise 3 milyar dolar seviyesine ulaşmış olup yurutulen savunma projesi sayısının 700 ’u aştığını ifade etti.
Oktay tarafından yapılan acıklamada, yine 2020-2021 yıllarında guvenlik guclerine teslimatı beklenen TUSAŞ tarafından geliştirilen Anka Plus ve AKSUNGUR SİHA sistemleri ile ilgili olarak ise bilgiye yer verilmedi.
Altay Tankının Guc Grubu
Otomobil Forumları0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Otomobil Forumları
- Altay Tankının Guc Grubu
-
12-09-2022, 10:11:37