Makine ve Kimya Endustrisi Kurumu (MKEK) tarafından yerli imkÂnlarla uretilen modern tank muhimmatı gorev icin hazır.

Turkiye ’de daha onceden uretimi yapılmayan 120mm HE-T modern Tank Topu muhimmatı icin MKEK tarafından kurum oz kaynaklarıyla 20 Ocak 2017 ’de Ar-Ge faaliyetlerine başlanılmıştı. MKEK tarafından yurutulen calışmalar sonunda 1 Mart 2018 ’de tasarım doğrulama testleri başarıyla tamamlandı. Nihai olarak, 120mm HE-T Tank Topu muhimmatı MKEK tarafından yerli ve milli olarak uretildi.

Turk Silahlı Kuvvetleri ’nin (TSK) acıkta ve sutre gerisinde bulunan hedeflere karşı kullanacağı 120 mm HE-T Tank Topu Muhimmatı ihtiyacını karşılamak amacıyla MKEK tarafından yurutulen calışmalar başarıyla sonuclandı. Modern tank topu muhimmatı, acık alandaki, beton sutre gerisindeki ve bina icindeki duşman unsurlarına karşı etkili sonuc uretmekte.

Makine ve Kimya Endustrisi Kurumu tesislerinde, bir yıl gibi cok kısa surede tamamı yerli ve milli olarak uretilen bin adetlik ilk kafile muhimmatın kabulunde, muhimmatın atışlı testleri Milli Savunma Bakanlığı (MSB) temsilcilerinin katılımıyla başarıyla gercekleştirilmişti.

Muhimmat, Turk Silahlı Kuvvetleri ’nin ic guvenlik operasyonlarıyla Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı HarekÂtlarında ortaya cıkan ve gelecek surecte ortaya cıkabilecek operasyonel ihtiyacları karşılamak uzere geliştirildi.

Milli Savunma Bakanlığı ile Makine ve Kimya Endustrisi Kurumu arasında imzalanan 8 bin adetlik sozleşmede kalan 7 bin adedin teslimatına yonelik uretim faaliyetleri ise hızla devam etmekte. MKEK tarafından yapılan uretim ile Turk Silahlı Kuvvetleri ’nin harekat sırasında ihtiyac duyduğu, ancak yurt dışından ithalatında zorluklarla karşılaşılan 120 mm HE-T tank topu muhimmatı yerli olarak sağlanmış olacak.

120 mm HE-T Tank Topu Muhimmatı​Toplam uzunluğu 984 mm, tam atım ağırlığı yaklaşık 27,5 kg, cıkış hızı 870 m/s, olan yivsiz-setsiz silah sistemlerinde kullanılabilen tank topu muhimmatıdır.

KONYA/Karapınar MSB Atış ve Test Değerlendirme Grup Komutanlığı ’nda gercekleştirilen yuksek ve duşuk sıcaklık testleri (+52°C ,-44°C), tasarım mukavemet, dağılım, canlı tapa ile duvar delme ve tapa etkinliği testleri gercekleştirilmiş ve hedeflenen sonuclara ulaşılmıştı.

120 mm HE-T Tank Topu Tahrip-İzlikli Muhimmatı Teknik Ozellikleri

Cap:120 mmTam Boy:En Fazla 984 mmTam Atım Ağırlık:27.5 kgTapa:Hassa/Tavikli (Gecikmeli)Namlu Onu Emniyeti:VarKapsul:Elektrikli AteşlemeNamlu Cıkış Hızı:870 m/sCalışma Basıncı:En Fazla 3200 BarKullanıldığı Silah:44 kalibre M60T ve Leopard, 2A4 Namluları
Makina ve Kimya Endustrisi Kurumu ’nun Kırıkkale ’de bulunan Muhimmat Fabrikasında uretilen diğer 120 milimetrelik Tank Muhimmatları:

120 mm APFSDS-T MuhimmatıTam Atım Ağırlık:20000 gTam Atım Boy:984 mmİlk Hız:1700 m/sKullanıldığı Silah:M60 ve Altay TankıBarut Tipi:Cift-bazlı
120 mm TPCSDS-T MuhimmatıTam Atım Boy:926 mmTam Atım Ağırlık:18300 gİlk Hız:1730 m/sBarut Tipi:Cift-bazlıKullanıldığı Silah:M60 ve Altay Tankı
120 mm MKE MOD 292 Namlu Yuksek Basınc Test MuhimmatıTam Atım Boy:936 mmTam Atım Ağırlık:22200 gKullanıldığı Silah:M60 ve Altay TankıBarut Tipi:CEP -2 Barut