Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Savunma Sanayii Başkanlığı'nda (SSB) yapılan "2020 Değerlendirme ve 2021 Hedefler Toplantısı"nda basın mensuplarıyla bir araya geldi.

2020 hedeflerine buyuk olcude ulaştıklarını ifade eden Demir, karada, havada, denizde, siber alanda guvenlik guclerinin ihtiyaclarını yerli ve milli olarak karşılamak icin yeni teslimatlar gercekleştirdiklerini ve yeni projelere başladıklarını soyledi.

Demir, gecen yıl platform uretiminden hava savunma sistemlerine, silah, muhimmat ve fuze uretimlerinden elektronik harp ve radar sistemlerine, haberleşme ve bilgi teknolojilerinden motor sistemlerine, askeri ekipman ve techizat uretiminden Ar-Ge ve eğitim faaliyetlerine kadar, her alanda hicbir boşluk bırakmadan calıştıklarına işaret ederek, "Butun bunları gizli-acık ceşitli ambargolara rağmen yaptığımızı da hatırlatmak isterim. İnşallah 2021 yılında hedeflerimizi daha da buyuterek yolumuza devam edeceğiz." diye konuştu.

Akıncı Taarruzi İHA'nın gecen yıl seri uretime hazır hale geldiğini vurgulayan Demir, ikinci prototipin de ilk ucuşunun yapıldığını bildirdi.

Demir, şu bilgileri verdi:

"Ucuncu prototip uzerinde calışmalar devam ediyor. Aksungur SİHA'nın seri uretim faaliyeti başladı. Bayraktar TB2 ve ANKA SİHA'larımız sadece bizim değil, dost ve kardeş ulkelerimizin de kullandığı en onemli silahlardan biri oldu. Ceşitli sınıflarda kullandığımız İHA'larımıza ek olarak gectiğimiz yıl, kamikaze mini İHA KARGU-2 ve silahlı mini/mikro İHA SONGAR'ı da guvenlik guclerimiz ilk kez kullanmaya başladı. İHA alanındaki bu calışmalar dunyada bizi bu alanda ilk 3-4 ulke arasına yani bir anlamda lider sınıfına yukseltti."


"Uydu fırlatma sistemlerini de yerli yapma hedefindeyiz"​Demir, Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Projesi kapsamında fırlatılan ilk yerli sonda roketinin 130 kilometre irtifaya yukselerek uzaya cıkan ilk Turk aracı olduğunu belirterek, "Turksat 5A'yı uzaya gonderdiğimiz şu gunlerde bu projenin onemini bir kez daha vurgulamak isterim. Biz sadece uydularımızı yerli-milli yapma hedefinde değiliz, bu uyduları uzaya gonderecek fırlatma sistemlerini de yerli yapma hedefindeyiz. Yani ileride bu uyduları bir başka ulkeden değil, kendi ulkemizden de fırlatma imkanına sahip olacağız." ifadelerini kullandı.

Hava Kuvvetlerinin muharip unsuru F-16'ların yapısal iyileştirmelerine başladıklarını ve ilk iki F-16 Blok-30 ucağının yapısal iyileştirmesini tamamlayarak teslim ettiklerini kaydeden Demir, Milli Muharip Ucağı'nın (MMU) tasarım faaliyeti ve ruzgar tuneli testlerine devam ettiklerini, alt sistemlerin secimlerini gercekleştirdiklerini dile getirdi.

Demir, Alcak İrtifa Hava Savunma Fuze Sistemi HİSAR-A+'yı envantere girmeye hazır hale getirdiklerini, Orta İrtifa Hava Savunma Fuze Sistemi HİSAR-O+'nın rutin testlerini başarıyla gercekleştirdiklerini soyledi.

"Sungur'un envantere girmesi icin son aşamaya gelindi"​İsmail Demir, portatif ozelliğiyle kara, hava ve deniz platformlarına entegre edilebilecek Sungur Hava Savunma Sistemi'nin envantere girmesi icin de son aşamaya geldiklerini bildirdi.

İlk milli gemi savar fuzesi ATMACA'nın testlerinde sona geldiklerini ve envantere alma surecine başladıklarını ifade eden Demir, "TRG-230 Fuze Sistemi'ne lazer arayıcı başlık entegre edilerek, İHA ve SİHA'ların işaretlediği hedefleri karadan vurabilecek şekilde TRLG-230 Fuze Sistemi'ni geliştirdik. Roket ve fuze sistemlerinde kullanılan patlayıcılarda yurt dışı bağımlılığını azaltacak ROKETSAN bunyesinde Patlayıcı Hammadde Uretim Tesisi'ni hizmete aldık." dedi.

Demir, terorle mucadele en onemli tehditlerden biri olan el yapımı patlayıcılar (EYP) ile mucadele kapsamında farklı teknik ozelliklerde arac, sırt ve canta tipi karıştırıcı ve koreltici sistemlerin teslimatlarını surdurduklerine dikkati cekerek, ozellikle gecen yıl ilk kez kullanıma sunulan makineli tufekler icin kesintisiz atış imkanı sağlayan taşınabilir muhimmat sistemleri ve ergonomik el bombası ekipmanlarının, gerek pratik gerek yerli-milli olması acısından onemli olduğunu anlattı.

Envanterdeki FIRAT M60T ve Leopard 2A4 tanklarının modernizasyonuna hız verdiklerini de dile getiren Demir, ulkede bir ilk olacak yeni nesil kriminal inceleme aracı KIRAC'ları, Emniyet Genel Mudurluğune teslim ettiklerini soyledi.

Radar, haberleşme ve goruntulemede milli sistemler​Demir, elektronik harp, radar, haberleşme, goruntuleme gibi unsurları yerli ve milli olarak karşılamak amacıyla başlatılan ceşitli projeleri de gecen yıl tamamladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"F-16 ucaklarımıza Milli Dost Duşman Tanıma Tanıtma Sistemi entegre ettik. SİHA'larımızda kullandığımız ve gectiğimiz yıl acık şekilde ambargoya maruz kaldığımız CATS kameralarımızı seri uretime gecirdik, gelişmiş versiyonuna başladık. Ar-Ge projeleri kapsamında, katmanlı imalat, malzeme, kızılotesi, lazer ve elektromanyetik, elektro optik, yapay zeka ve otonomi, geniş bant mobil haberleşme ve harp sistemleri, enerjik malzemeler, KBRN ve RF teknolojileri konularında ceşitli seviyelerde teknoloji calışmalarına devam ettik. Ulkemizde ilk kez Siber Guvenlik Haftası duzenlenerek, yerli-milli siber guvenliğin onemini en ust duzeyde ele aldık. Savunma sanayimizin nitelikli insan kaynağı ihtiyacı icin oluşturduğumuz Vizyoner Genc, Savunma Sanayii Akademi ve Roboik gibi platformlar ve paydaşı olduğumuz TEKNOFEST ile genclerimizin bu alana duyduğu ilginin artmasına destek olduk."

"Savunma sanayisindeki tecrube sağlık sektorune aktarıldı"​Savunma sanayisinde edindikleri tecrubeyi yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını nedeniyle sağlık sektorune de aktardıklarını hatırlatan Demir, "İhtiyac duyulan alanlarda yeni Ar-Ge projeleri başlattık, mevcut projeleri hızlandırdık. Yerli solunum cihazı hayata gecirildi. İlk yerli MR cihazı, mobil dijital rontgen cihazı, milli kalp akciğer pompası, otomatik harici defibrilator cihazının daha gelişmiş versiyonu gibi calışmalar hızlandı." dedi.

Demir, "dual-use" olarak bilinen teknolojilerin hem askeri hem sivil amaclı olarak cift yonlu kullanılmasına dair ceşitli projelere hız verdiklerini ifade ederek, dunyada yalnızca 7 ulkede uretilen x-ray arac ve konteyner tarama sistemlerini yerli imkanlarla uretmeyi amacladıkları Milli Tarama Sistemi (MİLTAR) Projesi'ni Ticaret Bakanlığı icin başlattıklarını kaydetti.

Cevre ve Şehircilik Bakanlığı icin yurutulen Elektronik Beton İzleme Sistemi Projesi kapsamında teslimatları gercekleştirdiklerini belirten Demir, TBMM Oylama Sistemi Projesi'nde ilk fazı bitirdiklerini ve Yuksek Secim Kurulu icin Veri Merkezi Projesi'ni başlattıklarını bildirdi.

"2021'de Akıncı TİHA'da ilk teslimatlar yapılacak"​Gecen yıl savunma sanayisinin sadece yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınına karşı mucadele etmediğinin altını cizen Demir, "Bu başarılar, ustu kapalı, deklare edilmemiş ambargolara rağmen elde edildi. Kelimenin tam anlamıyla tum cephelerde adeta omuz omuza carpışarak geldik ve başarılı olduk." değerlendirmesinde bulundu.

Demir, 2021 yılının da gecmişte başlayan projelerin tamamlandığı, yeni sistemlerin guvenlik guclerine teslim edildiği, ihtiyaclara gore yeni projelere başlanılan bir yıl olacağını belirterek "AKINCI TİHA'nın ilk teslimatlarını yapacağız. ATAK helikopterlerinin gelişmişi Faz-2 versiyonun ilk teslimatlarına başlayacağız. Milli Muharip Ucağın (MMU) alt sistemlerinin tasarımlarına başlayacağız. Mini, Taktik, Operatif ve Stratejik sınıf İHA ve SİHA'larımız ile suru sistem gorevlerinin icrasına yonelik projelerimiz hayata gecirilecek." diye konuştu.

"Alcak irtifa hava savunma fuze sistemi HİSAR-A+ envantere girecek ve ilk teslimatları yapılacak. Orta irtifa hava savunma fuze sistemi HİSAR-O+ ’nın testleri tamamlanacak ve envantere girmeye hazır hale gelecek." ifadelerini kullanan Demir, Uzun Menzilli Hava ve Fuze Savunma Sistemi-SİPER Projesi'nde, ASELSAN-ROKETSAN-TUBİTAK SAGE'nin iş birliğinde sistem ve alt sistem bileşenlerine ilişkin detay tasarımının tamamlanacağını soyledi.

Demir, savaş ucaklarının hava ustunluğu icin geliştirilen kısa, orta ve uzun menzilli BOZDOĞAN ve GOKDOĞAN hava-hava fuzelerinin ucak uzeri atışlı testlerinin tamamlanacağının altını cizerek "İlk milli gemisavar fuzemiz ATMACA, milli torpidomuz AKYA, tanksavar silahımız KARAOK ’un ilk teslimatlarını yapacağız." dedi.

Platformlar icin geliştirilen ilk milli 7,62 milimetrelik makineli tufeklerin (PMT 7,62) teslimatlarının başlayacağını aktaran Demir, yurt dışından tedarik edilen moduler barut sistemi yerine yerli olarak geliştirilen sistemlerin teslimatlarına da başlayacaklarını kaydetti. Demir, envanterdeki havan silahlarının kullanım etkinliğinin artırılması icin başlatılan projede modernize edilen ilk havan silahlarını teslim edeceklerini de dile getirdi.

"İ sınıfı fırkateyn İSTANBUL'u denize indireceğiz"​Demir, deniz projelerinde 2021'in onemli bir yıl olacağının altını cizerek şunları kaydetti:

"Cok maksatlı amfibi hucum gemisi ANADOLU, test ve eğitim gemisi UFUK ve lojistik destek gemisini teslim edeceğiz, MİLGEM Projesi'nin 5. gemisi İ sınıfı fırkateyn İSTANBUL'u denize indireceğiz. Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında 1. denizaltıyı suya indirecek ve 2. denizaltıyı havuza cekeceğiz. İnsansız su ustu ve su altı araclarına yonelik yeni projeler başlatacağız."

Ağır sınıf insansız kara aracının (İKA) prototipinin uretileceğine işaret eden Demir, hafif ve orta sınıf İKA'larda ilk aracların teslim edileceğini vurguladı. Demir, TSK envanterinde ilk olacak Pars 6x6 mayına karşı korumalı aracların ilk teslimatlarının da yapılacağını soyledi.

Demir, motor projelerinde bu yılın somut cıktıların elde edileceği bir yıl olacağını belirterek "SOM ve ATMACA fuzelerinde kullanılacak KTJ3200 Turbojet Motoru ilk kez teslim edilecek. ALTAY tankı icin geliştirilen BATU tank motoru ilk prototipi calıştırılacak. Yeni nesil hafif zırhlı araclar icin geliştirilen UTKU motor ve transmisyonun ilk prototipi calıştırılacak." dedi.

Elektronik harpte, yuksek frekans elektronik taarruz sistemi ve erken ihbar radar sistemi gibi unsurların ilk kez teslim edileceğinin altını cizen Demir, SİHA'lar icin CATS kameraların seri uretimi surerken, gelişmiş versiyon ASELFLIR-F500C Projesi'nde tasarım aşamasına gecileceğini ve ASELFLIR-600 projesinin başlatılacağını kaydetti.

"Katedeceğimiz her bir mesafe, savunma sanayimize bir pozitif girdi olarak geri donecek"​Demir, savunma sanayisinin geleceğini sıhhatli bir yonde yurutmek icin ustlerine duşeni yapma konusunda bir saniye dahi tereddut etmediklerini soyledi.

"Katedeceğimiz her bir mesafe, savunma sanayimize bir pozitif girdi olarak geri donecek ve ulkemizin savunmasına, memleketimizin teknoloji birikimine katkıda bulunacaktır." diyen Demir, ulke savunmasına ve Turkiye'nin teknoloji birikimine katkı sağlamaları icin toplumun değişik kesimlerine seslendi.

Universitelere cağrıda bulunan Demir, şunları kaydetti:

"Gunceli yakalayın, teknoloji odaklı savunma sanayisi gundemini yakından takip edin. Muhendislik başlığı altındaki tum bolumlerde eğitim mufredatlarının, teknoloji odaklı olmak uzere, savunma sanayisinin ihtiyacları, gundemi ve gelecek perspektifiyle senkronize edilmesinde fayda var. Finans, istatistik, dış politika, iletişim, kamu idaresi, hukuk gibi programlarda savunma sanayisinin mustakil bir konu olarak ele alınması ve genclerin birikimine katkıda bulunulması cağrısında bulunuyorum."

Genclere "Kendinizi geliştirin" cağrısı​Genclere teknoloji odaklı savunma sanayisini takip etmeleri tavsiyesinde bulunan Demi, cok boyutlu ve kapsamlı bir alan olan savunma sanayisinde yer almak isteyen genclere kapılarının sonuna kadar acık olduğunu ifade etti.

Gelecek 10 yılda savunma sanayisinin guclu bir istihdam ve geniş imkanlar sağlayacağını anlatan Demir, "Kendinizi geliştirin. Hem mevcut literaturu kapsamlı bir şekilde takip edin hem yeni okumalarla geleceğe odaklanan bir perspektifle hareket edin. Universiteye adım attığınız andan itibaren savunma sanayisi gundemini yakından takip edin ve birikiminizle buradaki yerinizi ayırtın." dedi.

"Medyanın surecleri takip etmesi ve gelişmeleri bildirmesi son derece faydalı"​Medyaya da cağrıda bulunan Demir, okur yazarlık, uzmanlık ve analiz imkanları artırılarak, savunma ve guvenlik muhabirliğinin guclendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Medyanın farklı kesimleri teşvik ettiğinin altını cizen Demir, şunları soyledi:

"Sektorun yoluna guclu şekilde devam etmesinde (medyanın) pozitif katkısı var. İsimsiz kahramanlarla dolu bir sektorde medyanın surecleri takip etmesi ve gelişmeleri bildirmesi son derece faydalı. Sektorun gizlilik ve işlerin mahremiyeti gibi boyutlarına dikkat ederek, gercekci analiz ve haberler icin her tur desteği vermeye hazırız. Fakat sizlerden ricamız, savunma okur yazarlığı, savunma ve teknoloji farkındalığı, savunma ve guvenlik muhabirliği gibi konulara kapsamlı bir şekilde eğilmenizdir."

"Sektorumuz tum dunyaya başarılı urunler ihrac ediyor"​İş insanlarına da seslenen Demir, ihracat icin sahaya inerek gece gunduz calışmalarını istedi.

Savunma sanayisi sektorunun tum dunyaya başarılı urunler ihrac ettiğini dile getiren Demir, "Beklemeyin, izlemeyin. Aktif bir şekilde tum dunyayı takip edin, dolaşın. İmkanları zorlayın. Başkaları yapıyorsa bilelim ki calışırsak eğer biz de yapabiliriz. Devletimiz her tur desteği veriyor. Daha fazla aktif olun, daha fazla sahaya inin. Temas kurun, anlatın, anlattırın ve Turk savunma sanayisinin bayrağını yukseltin." diye konuştu.

"Turk savunma sanayisinin her bir neferi, her bir kurumu gece gunduz calışmalıdır"​Demir, Turkiye ve dunyanın, savunma sektorunde faaliyet gosteren firmaları izlediğini belirterek, "Bugune dek başardıklarımız yetmez, iki kat calışın ve mazeretleri unutun." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hedefleri net bir şekilde gosterdiğini anlatan Demir, "Her tur desteğin verildiği bir ortamda projelerin aksaması, gecikmesi veya otelenmesine yol acacak hic bir gerekce ve mazeret yoktur. Turk savunma sanayisinin her bir neferi, her bir kurumu milletin verdiği desteğe layık olmak icin gece gunduz calışmalıdır. Uyum, iş birliği ve koordinasyon halinde bir butunun parcaları olarak calışmaya devam. Sorunları coze coze, sıkıntıları aşa aşa buyuk hayallere doğru yuruyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Birbirimize omuz verelim, memleket yukselsin"​İlgili tum sektor ve tum kurumlara da birlikte iş yapma cağrısında da bulunan Demir, "Birbirimize omuz verelim, memleket yukselsin." dedi.

İcinde teknoloji ve insanın olduğu tum konuların savunma sanayisinin konusu olduğuna işaret eden Demir, şu ifadeleri kullandı:

"Biz, tecrubemizi tum sektorlerle paylaşmaya, farklı kurum ve kesimlerle sektorler arası ilişkiye değer veriyoruz. Oğreneceğimiz cok şey olduğu gibi, onlarla paylaşacak cok şeyimiz olduğuna da inanıyoruz. Ayrıca iş modeli olarak SSB modelinin başarılı olduğunu duşunuyor ve bu birikimimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. İster iş modeli olsun ister ortak projeler isterse teknoloji altyapısı konusunda destek olsun istisnasız her alanda iş birliği icin kapılarımız sonuna kadar acık."

"Guclu Turkiye, guclu ve başarılı bireylerden gecer"​Geleceğin muhendisleri, teknisyenleri, idarecilerinin ilkokuldan hatta aileden itibaren başlayan bir eğitimle yetişeceklerine dikkati ceken Demir, şunları kaydetti:

"Bu eğitimle guclu ve başarılı bir savunma sanayisi calışanı yetişecektir. O yuzden ilk andan itibaren, tum ailelere cağrıda bulunuyorum. Cocuklarınızdaki teknoloji farkındalığını ve ilgisini artırın. Bağımlılığa duşmeden, yoğun ve guclu bir takiple teknolojiyi ve tartışmaları izlemelerini, soru sormalarını sağlayın. Guclu Turkiye, guclu ve başarılı bireylerden gecer. İyi bir muhendis olmak aileden başlar. Tum ailelere cağrımdır, cocuklarınızı teknolojiye yonlendirin."

"Stratejik bir urunde korkulu ruya gormektense uyanık yatmayı tercih ediyoruz"​Demir, "2020 Değerlendirme ve 2021 Hedefler Toplantısı"nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Savunma sanayisinin tumunde yuzde 100 yerlilik yaklaşımının maliyet etkin olmadığını belirten Demir, ozellikle stratejik urunler icin yuzde 100 yerliliği amacladıklarını soyledi. Demir, "Stratejik bir urunde korkulu ruya gormektense uyanık yatmayı tercih ediyoruz. Maliyetli olabilir, belki 1'lik şeyi 5'e alıyor olabiliriz ama şunu biliriz ki ihtiyacımız olduğunda kimse bizi yarı yolda bırakmayacak." dedi.

Demir, anlık mesajlaşma uygulamalarını ilgili kurumla iş birliği icinde calışılması gereken bir alan olarak değerlendirdiklerini dile getirerek, kendi alanlarıyla ilgili kısıtlı kurumsal cozumleri bulunduğunu, bunların yaygınlaşması ve tum toplumun guvenliğini kapsamasının onemli olduğunu ifade etti. Bunun yanında her turlu iletişimin gercekleştirileceği donanım ve yazılımların ulke guvenliği icin onem taşıdığını vurgulayan Demir, bu amacla ULAK baz istasyonunun geliştirilmesini sağladıklarını ve yaygınlaştırılması icin de calışmalar yuruttuklerini kaydetti.

Demir, yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını nedeniyle sektorun ihracat rakamlarında bir miktar duşme olduğunu, bunun yanında savunma sanayisinin en fazla istihdam artışı yaşanan sektorler arasında yer aldığını belirterek, sektorun cirosunun buyumeye devam ettiğini, yerlileşme oranında olumlu seyrin surduğunu anlattı.

İsmail Demir, ABD'nin, kısa adı CAATSA olan yasa kapsamında Savunma Sanayii Başkanlığı ve bazı yoneticilerine yonelik aldığı yaptırım kararına ilişkin sorular uzerine, "Cok buyuk bir hasar olacağını gormuyoruz. Acıklanan maddeler kapsamında cok buyuk bir risk yok. Bunların hepsi idare edilebilir, ustesinden gelinebilir kucuk unsurlar. Bu konuda bir sıkıntımız yok, ilave uygulamalar, yorumlar, maddeler gelmezse... F35 programındaki gibi 'Ben yaptım, oldu' yaklaşımıyla gidilmeyecekse şu aşamada buyuk bir hasar ve zarar olacağını duşunmuyorum." diye konuştu.

CAATSA yaptırımları konusunda karşı tarafla kısıtlı olcude temasları olduğu bilgisini veren Demir, "Onların da 'Acaba bu yaptırımlar neyi, nasıl etkiler?' gibi bir calışmayı devam ettirdiklerini biliyoruz. Yani karşı taraf 'Ben yaptırımları başlattım, atacağım adımlar 1, 2, 3 bunlar' deyip kolları sıvamış değil. Onlar da hangi adımların atılacağı, hangi olayı nasıl etkileyeceğiyle ilgili kendi calışmalarını yapıyorlar." ifadelerini kullandı.

F35 programı konusunda atılan tek taraflı ve hukuksuz adıma karşın, Mart 2020 icin planlanmasına rağmen Turk firmalarından imalatın kesilemediğine dikkati ceken Demir, şu değerlendirmede bulundu:

"Şirketlerimiz bu imalatlara devam etti. 'Madem onlar bizi tanımıyor, biz onları tanımayalım' yaklaşımını da doğru gormuyorum. Biz devlet gibi devlet olan, attığı imzanın arkasında duran, verdiği sozu yerine getiren bir yapıyız. Bunun gereğini yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Karşıdaki adımın hukuksuz ve yanlış olduğunu soyluyoruz. Onlar bildiklerini okumaya devam ederlerse kendileri bilir. Sanayimiz onların dur dedikleri yere kadar uretimleri devam ettirir. Sanayimiz burada edindiği yetkinlik ve kabiliyetleri Milli Muharip Ucak Geliştirme Projesi'nde kolaylıkla kullanacaktır. O acıdan 'Ben kustum, oynamıyorum' demenin anlamı yok. Mevcut elemanların istihdamı, tezgahların calışması, mevcut yeteneklerin devamı acısından bizim icin olumludur."

Altay tankının seri uretimi​İsmail Demir, Altay tankının seri uretimi kapsamında ihtiyac duyulan motorların ihrac izninin reddedilmediğini ve beklemede durduğunu soyledi. Alternatif motor tedarikinin belli bir olgunluğa ulaştığını ifade eden Demir, bir taraftan da yerli motor test calışmalarının başlayacağını, transmisyonla entegrasyon calışmalarının yurutuleceğini dile getirdi.

Tum bunların bir belirsizlik oluşturduğunu anlatan Demir, "Şu anda uretim hattını kurup, limitli sayıda motorla da olsa başlamanın, akabinde de alternatif motorun cok yakın olduğu bir planlamanın daha anlamlı olduğunu duşunuyoruz. Arada bir faz farkı olacaksa cok kısa olmalı. Kurulmuş, boş bekleyen bir uretim hattı, istihdam edilmiş onlarca calışan... Bunun cok uzun sure ayakta kalması mumkun değildi. Boyle bir uretim hattı kurulması ve uretimin başlaması planımız var. Bunu net tarih olarak koymadık ama 2021'de bunu gorurseniz hic de surpriz olmayacak." dedi.

Guvenlik gucleri icin 8x8 ve 6x6 aracların sunulacağı Ozel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Arac Projesi'ne ilişkin soruya Demir, "Ozel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Arac Projesi'nde sadece motor değil, transmisyon da tamamlandı. Bunların testleri yapılıyor. Cok yakında, bunlar uretime gectiği zaman araclarda yerli motor ve transmisyonumuzu goreceğiz." yanıtını verdi.