Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Katar Deniz Kuvvetleri icin uretilen ve 2021'de teslim edilmesi planlanan silahlı eğitim gemisinin Tuzla'daki Anadolu Tersanesi'nde yapılan denize indirme toreninde acıklamalarda bulundu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye'nin katılımıyla duzenlenen torende bir konuşma yapan Demir, Turk savunma sanayisi olarak, guvenlik guclerinin ihtiyacları doğrultusunda son yıllarda bircok projeyi hayata gecirdiklerini ifade ederek, bu projeler cercevesinde ayrıca 300'u aşkın platformu ceşitli yıllarda ihrac ettiklerini soyledi.

İnşa ve modernize edilen deniz araclarının yerli ve milli silah, radar, muharebe ve elektronik sistemler ile donatıldığını anlatan Demir, "Gittikce gelişmekte olan silah sistemlerimizin entegrasyonuna devam ediliyor. Son olarak da milli deniz seyir fuzemiz Atmaca gemilerimizde son atış testlerini yaptık ve seri uretime hazır hale geliyor." ifadelerini kullandı.

"Yeni tip denizaltı projelerimiz hayata geciriliyor"​Muharip guclere destek unsurlarında arama-kurtarmadan kacak gocle mucadeleye, karakol ve devriyeden maden kaynaklarını aramaya kadar geniş bir yelpazede sadece askeri değil sivil alana donuk projeleri de gercekleştirdiklerini anlatan Demir, "Denizaltı teknolojisinde edindiğimiz tecrubelerle yeni tip denizaltı projelerimiz hayata geciriliyor ve kısa bir sure sonra deniz sistemlerimiz de denizaltılara yatkın hale gelmiş olacak. Onumuzdeki donemde; İHA ve SİHA ’ların yanı sıra insansız ve otonom deniz araclarının da kullanılabileceği, kara-hava-deniz unsurlarının muşterek gorev icra edeceği, denizaltı platformlarından ucak gemilerine kadar ceşitli muharip deniz platformlarının, ileri teknolojiye sahip yerli ve milli silah ve sensor sitemleri ile birlikte geliştirilmesini ve bunların ihracatını sağlanacağını umuyoruz." diye konuştu.

Turk askeri gemi inşa sektorunun guclu adımlarla uretime devam ettiğini aktaran Demir, "Askeri gemi inşa sektorunde mevcutta devam eden projelerle orta ve uzun vadede gercekleştirilmeyi planladığımız projelerin toplam butcesi 12 milyar dolara ulaşacak." bilgisini verdi.

Turkiye'nin deniz, kara ve havada sağladığı kabiliyeti artık dost ve kardeş ulkelere de sunduğunu hatırlatan Demir, "Bugun dost ve kardeş ulke Katar Deniz Kuvvetleri icin inşası suren iki silahlı eğitim gemisinin ilkinin denize inişini gercekleştiriyoruz. Tersanemiz yine Katar Donanması icin diğer platformların inşasına devam ediyor. Bu vesile ile kardeş devlet Katar icin savunma sanayimizin butun imkanlarının seferber edileceğini, bu anlamda ceşitli teknoloji iş birlikleri, ortaklıklara acık olduğumuzu belirtmek istiyorum." diye devam etti.

"Bu gemi Deniz Kuvvetlerimize ciddi bir eğitim alanı sağlayacak"​Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye ise, denize indirilen silahlı eğitim gemisi hakkında, "Bu gemi Deniz Kuvvetleri'mize ciddi bir eğitim alanı sağlayacaktır. Burada Katar Kuvvetleri Eğitim Akademi'sine tabi oğrencilere eğitim alanı sağlayacaktır." dedi.

Turkiye'nin savunma sanayisinde kendini ispat ettiğini anlatan Atiyye, Turkiye'nin ileri derecelerde bulunan kabiliyetinden faydalandıkları icin mutlu olduklarını soyledi.

Turkiye ve Katar arasında artan stratejik iş birliğinin iki ulkenin bolgesel gucunu artırdığını ifade eden Atiyye, "Turkiye ile artan askeri iş birliğimiz iki ulke liderleri arasındaki vizyon birliğini gostermektedir. Burada kardeşim sayın Hulusi Akar'a ayrıca teşekkur etmek istiyorum. Kendisi iki ulke arasındaki ilişkileri geliştirmek icin elinden geleni yapmaktadır. Turkiye ve Katar arasında artan stratejik iş birliği iki ulkenin bolgesel olarak gucunu artırmaktadır. Son olarak bugunun hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Turkiye Cumhuriyeti halkına da şukranlarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.

Katılımcı yoneticilere anı objeleri takdim edildi​Pandemi ve olumsuz hava koşulları nedeniyle yoğun onlemlerin alındığı gemi denize indirmenin ardından protokol konuşmaları yapıldı. Torenin sonunda ust duzey katılımcılara, Anadolu Tersanesi (ADİK) Yonetim Kurulu Başkanı Faruk Urkmez ve Anadolu Tersanesi Yonetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sualp Urkmez tarafından plaket ve gemi maketinden oluşan anı objeleri hediye edildi.

Teslim edilecek iki geminin azami surati 22 deniz mili​Torende verilen bilgilere gore, Katar Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı icin ongorulen iki adet Eğitim Gemisi (CTS) Tedarik Projesi kapsamında Anadolu Tersanesi ile Katar Silahlı Kuvvetleri arasında imzalan sozleşme gereğince uretim takvimi 25 Şubat 2019 tarihinde başladı. Gemilerden ilki 2021'de, ikincisi 2022'de teslim edilecek.

Turkiye ’ de ozel sektor tersaneleri tarafından inşa edilen ve ileri teknolojiye sahip bu Silahlı Eğitim Harp Gemileri, yerli ve ozgun tasarım ile govdesi yuksek mukavemetli celik, ust binası ise aluminyum olarak inşa edilmekte olup, gemilerde eğitim maksatlı tam fonksiyonel iki adet kopru ustu bulunmakta.

Turk Loydu Askeri Gemi Kurallarına uygun olarak Turk Loydu denetiminde inşa edilmekte olan gemiler, Turk Loydu tarafından sertifikalandırılacak.

Gemiler, OPV tasarımında olup, tam boyu yaklaşık 90 metre, eni 14.2 metre ve deplasmanı 2.150 ton seviyesinde.

Azami surati 22, ekonomik surati ise 15 deniz mili (knots) olan gemiler, toplam 150 personel icin donatılmış olup, 66 gemi personeli dışında 76 oğrenci ve 8 eğitmen ile her turlu harekÂt ve sensor-silah kullanma eğitimini verebilecek.