Uludağ Universitesi (UU) onculuğunde 15 firmanın katılımıyla oluşturulan konsorsiyum, Turk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) tarafından uretilen Yeni Nesil Temel Eğitim Ucağı HURKUŞ'un iniş takımlarını yapmak icin girişimde bulundu.

TAI'nin Teknik Danışma Kurulu uyesi de olan UU Rektoru Prof. Dr. Yusuf Ulcay, AA muhabirine yaptığı acıklamada, TAI'nin henuz 2 adet olarak urettiği HURKUŞ icin seri uretime gecme aşamasında bulunduğunu soyledi.

Ulcay, HURKUŞ'un İngiltere'ye kadar uctuğunu belirterek, o bolgede sıkıntısız akrobatik ucuşlar gercekleştirildiğini anlattı.

"İniş takımlarını yapmaya talip olduk"​HURKUŞ yerli olmasına rağmen bazı parcalarının yurt dışından alındığını dile getiren Ulcay, şoyle devam etti:

"Son donemde yaşananlar nedeniyle Avrupa, bazı parcaları vermekten imtina ediyor ya da ihrac etmemek şartıyla veriyor. Biz universite olarak işin icine girdik ve iniş takımlarını yapmaya talip olduk. Bizim onculuğumuzde oluşan konsorsiyumda Bursa, Ankara ve İzmir'den 15 firma ile farklı universitelerden akademisyenler yer alıyor. Normalde 30 milyon liraya mal olacak ucak, seri uretime gecilmediği icin yaklaşık 100 milyon liraya mal olabiliyor. Seri uretime gecip Hava Kuvvetlerimiz icin uretim yapmamız lazım ayrıca proje aşamasında olan HURJET ve Milli Muharip Ucağı'nın da iniş takımlarını yapmak istiyoruz."

"Sertifikasyonunu alıp ucağımızı ucurmamız lazım"​Havacılık sektorunde sertifikasyonun onemine işaret eden Ulcay, şunları soyledi:

"Sadece iniş takımları değil, pilotaj eğitimlerinde pilot ve eğitim goren kişinin koltuğunun tasarlanmasında bile bircok şey dışarıdan geliyor. Bugun 'Koltuk yapmak zor değil.' diyoruz ama bunları uluslararası alana satacaksanız Avrupa'dan sertifikasyon almanız lazım. Peki bunlar sertifikasyonda ne kadar durust davranıyorlar? Onun icin ilk etapta Avrupa ayarında kendi sivil havacılığımızın sertifikasyonunu alıp ucağımızı ucurmamız lazım. Ucağımız kendi hava sahamızda uctuğu muddetce bizim sivil havacılığımızın sertifikasyonunun yetmesi gerekir ama dış piyasaya satmayı hedefliyorsak, o zaman o pazarın sertifikasyonunu almak zorundasınız."