TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, "İngiliz şirketiyle bir yerli firmamız, yerli jet motoru uretilmesi ve bunun 'know-how'unun Turkiye'ye ait olmasına yonelik anlaşma sağladı. Onumuzdeki donemde ulkemiz kendi yerli jet motorunu uretme noktasına gelmiş olacak." dedi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye gore, gectiğimiz gunlerde, Kale Grubu ve dunyanın en buyuk ucak motor ureticilerinden Rolls-Royce, Turkiye'ye ucak motorları geliştirmek icin anlaştı.

Yuzde 51 Kale Grubu, yuzde 49 Rolls-Royce ortaklığıyla bir şirket kuracak olan iki grup, başta Turkiye'nin milli savaş ucağı projesi TF-X olmak uzere, ulkenin sivil ve askeri alanda ihtiyac duyduğu ucak motorlarını geliştirmeyi hedefliyor.

Soz konusu girişim sayesinde, Turkiye'nin dunyada az sayıdaki ucak motoru ureticisinden biri olması ve bu alanda ihracatcı konumuna yukselmesi bekleniyor.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, savunma sanayisinin ulke endustrisinin lokomotifi olduğunu soyledi.

Savunma sanayisinin teknolojik gelişmeleri de tetiklediğini aktaran Altunyaldız, Turkiye'de bu alanda buyuk calışmaların yurutulduğunu vurguladı.

Altunyaldız, guvenlik konusunun ulke geleceğini ilgilendirdiği icin bu alanda katlanılacak maliyetin duşunulemeyeceğini belirterek, "Bir yandan yerli tank, helikopter, silahlı-silahsız insansız hava aracları yapılması. Diğer yandan bunlarla, terorle mucadelede son derece etkin sonuclar almamız, yerli tufeğin yapılması ve seri uretime gecmesi, bakıldığında savunma sanayisinde kendisine yetme oranı acısından yukselen konumdayız. Bunu cok daha yukarıya cıkaracağız." diye konuştu.

Turkiye'nin savunma sanayisinde ihtiyacın yuzde 60'ını kendi imkanlarıyla karşıladığını anımsatan Altunyaldız, dunyanın belirli ulkelerine de ihracatın yapıldığının altını cizdi.

Milli muharip ucak ve bolgesel yolcu ucağı calışmaları​Altunyaldız, kritik alanlarda da onemli calışmaların yurutulduğune dikkati cekerek, şoyle konuştu:

"Onumuzdeki donemde milli muharip ucağımızın ve bolgesel yolcu ucağının uretilmesine yonelik projeksiyonlarımız ve calışmalarımız var. Bu kapsamda yerli jet motoru uretilmesinde onemli bir gelişme yaşandı. İngiliz şirketiyle bir yerli firmamız, yerli jet motoru uretilmesi ve bunun 'know-how'unun Turkiye'ye ait olmasına yonelik anlaşma sağladı. Onumuzdeki donemde ulkemiz kendi yerli jet motorunu uretme noktasına gelmiş olacak. Cok onemli bir anlaşma. Bu calışmalar bizi savunma sanayisinde arzu ettiğimiz noktaya doğru adım adım goturecek. Bolgesinde ve dunyada guvenliğiyle kendisini onemli oyuncu olarak konumlandıran Turkiye, barış ve ve guvenliği tesis etmek icin savunma sanayisi liginde yerini alacaktır."

Yerli jet motoru projesinin buyuk heyecan uyandıran bir adım olduğunu dile getiren Altunyaldız, "Ar-Ge ve tasarım calışması yapılıyor. Uretim yerine ilişkin belirli aşamadan sonra karar verilecek. Şu anda proje calışmaları başlamış durumdadır. Uretimine ilişkin sure 3-5 yılı alacak." dedi.