Turk Silahlı Kuvvetlerini Guclendirme Vakfının (TSKGV) bağlı ortaklıklarından TUSAŞ, vakfın 30. kuruluş yıl donumunde kapılarını vatandaşlara actı.

Etkinlikte ziyaretcilere şirketin yuruttuğu projelere ilişkin bilgiler verilirken, hazırlanan materyallerde Yeni Nesil Temel Eğitim Ucağı'nın (HURKUŞ) jet versiyonu olarak başlatılan "HURJET" Projesi'nin konsept tasarımına ilişkin gorsel de yer aldı.

TUSAŞ Genel Muduru Temel Kotil, AA muhabirine yaptığı acıklamada, HURJET Projesi'nin yonetim kurulundan gectiğini ve başladığını soyledi. Kotil, "Bunun 6 aylık mimari calışma donemi var. Yonetim kurulundan aldığımız butce bu donem icin. Bu aslında projenin on calışması. Devletin bize bunu sipariş vermesini bekliyoruz." dedi.

Small-GEO uydu projesi​Aynı zamanda Small-GEO uydu projesini hayata gecirdiklerini ifade eden Kotil, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bu, tumuyle TAI'nin bir projesi. Kucuk dememize bakmayın, kendisi 1 ton. 22 tane transponderi, yayın yapan anteni bulunuyor. Bunun buyukleri de 4-5 ton oluyorlar. Kucukleri elektrikle yani plazma motoruyla tahrik ediliyorlar. Bununla ilgili teknoloji geliştirme Turkiye'de var. Kendimiz de bunu tetikliyoruz oluşsun diye. İnşallah bu 1 tonluk haberleşme uydusu TAI'nin kendi ozgun projesi olacak. Sıfırdan başladık ve yapacağız. Ticari bir proje bu. Hem TURKSAT'a satma durumumuz olabilir, goruşmelerimiz oluyor hem de dunyada bunun cok taliplisi var."

Kotil, uydu alanında ayrıca Turksat 6A, Gokturk yenileme projelerinin soz konusu olduğunu belirtti.

İki yeni helikopter projesi​İki yeni helikopter projesi başlattıklarını anlatan Kotil, "ATAK helikopterinin bir ust versiyonunu yonetim kurulumuzdan aldığımız izinle konsept olarak başlattık. Bir de Genel Maksat Helikopteri Projemiz var, 10 tonluk. Sikorsky ile bir projemiz var ama bunu da tumuyle yerli bir proje olarak başlattık. Yeni insansız ucak projesi başladı, daha buyuk yuk taşıyabilecek. ANKA halen gorev yapıyor. Ulkemizin korunmasında gorev alıyor." diye konuştu.

Milli Muharip Ucak Projesi'nde İngiliz partnerleriyle calışmaların surduğunu ifade eden Kotil, "Ucak yaparken mimarisini calışıyorsunuz, bu bittikten sonra detay muhendislik yapıyorsunuz, sonrasında prototipi imal etmeye başlıyorsunuz. 2023'te bu ucağı ucuracağız. Bu 4 yıllık doneme sayın Başbakanımız '3 yıl olsun' dedi. Biz 3 yıl olacak altyapı yapmaya başladık. İnşallah 3 yıl sonra milli muharibin mimarisi bitmiş olacak, 2023'te ilk ucuşunu yapacak." değerlendirmesinde bulundu.

HURJET, havacılık sanayisinin gelişimi acısından başarıyla sonuclanan HURKUŞ ve calışmaları surdurulen Milli Muharip Ucak projelerinin ardından onemli bir sanayi gecişi sağlayacak.

Ucağın, Turk Hava Kuvvetlerinde tekamul jet ucuş eğitiminde gorev alması hedefleniyor.