Cumhuriyet tarihinde ilk defa ana vatanı cevreleyen uc denizde eş zamanlı duzenlenen Mavi Vatan 2019 Tatbikatı'nda milli deniz ve hava platformlarının yanı sıra yazılım tabanlı sistemler de başarıyla gorev yapıyor.
AA muhabirinin edindiği bilgilere gore, Turk savunma sanayisi şirketlerinden HAVELSAN, savunma ve guvenlik alanlarında stratejik, taktiksel ve operasyonel seviyelerde komuta-kontrol, haberleşme, bilgi işlem, istihbarat, gozetleme ve keşif ihtiyaclarına yonelik ozgun ve milli cozumler sunuyor.
Şirket, havadan erken ihbar ve deniz karakol ucaklarının, su ustu ve su altı deniz platformlarının, stratejik, taktik ve operasyonel seviyede karada konuşlu karargah ve birliklerin gorev sistemi yazılımları, savaş yonetim sistemleri ve komuta kontrol ihtiyaclarını karşılıyor.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı koordinasyonu ve iş birliğiyle deniz platformları ile komutanlıklara entegre edilen sistemler, Cumhuriyet tarihinde ilk defa ana vatanı cevreleyen uc denizde 103 geminin katılımıyla eş zamanlı gercekleştirilen Mavi Vatan 2019 Tatbikatı'nda başarıyla gorev yapıyor.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığının karada konuşlu Deniz Gozetleme Radar komutanlıklarına entegre calışan Uzun Ufuk Sistemi, Turkiye'nin denizdeki hak ve menfaatlerinin korunması kapsamında tum kıyıları kapsayacak şekilde konuşlandırılan radar, elektronik destek ve muhabere cihazlarıyla birlikte cevre denizleri tarıyor, burada seyir yapan tum yabancı ticari gemileri ve savaş gemilerini kimliklendirerek Tanımlanmış Deniz Resmi oluşturuyor. Tanımlanmış Deniz Resmi, havada ve denizde gorev yapan ucak ve gemilerle paylaşılıyor.
HAVELSAN, Uzun Ufuk Sistemi'nin 7 gun 24 saat esasına gore savaş şartlarına hazır olacak şekilde faal tutulmasını sağlayarak, sistem dahilindeki tum radar, elektronik destek ve muhabere cihazları ile bunların arasındaki veri akış algoritmalarını millileştirerek geliştiriyor.
GENESİS ile fırkateynlere yeni yeteneklerHAVELSAN'ın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile birlikte geliştirdiği Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi (GENESİS) tatbikatta kullanılan bir diğer sistem oldu.
Turk Deniz Kuvvetlerinin envanterinde bulunan toplam 8 G sınıfı (eski Perry) fırkateynin savaş yonetim sistemi modernizasyon ihtiyacı icin GENESİS G Sınıfı Fırkateyn Savaş Yonetim Sistemi Modernizasyon Programı yurutuldu.
GENESİS kapsamında, sistem geliştirme, entegrasyon, donanım ve yazılım testleri, eğitimler ve sistemin yaşam dongusu boyunca ulusal imkanlar kullanılarak bakım tutumunun yapılması sağlandı.
Projenin ana yuklenicisi olarak HAVELSAN, G sınıfı fırkateynin savaş yonetim sistemi modernizasyon faaliyetlerini sozleşmede ongorulen zamanda başarıyla tamamladı, ek sozleşmeler kapsamında GENESİS Veri Linkleri Sistemi (GVLS) ve 3 Boyutlu Arama Radarı gibi entegrasyon faaliyetlerini gercekleştirdi.
Milli GENESİS Savaş Yonetim Sistemi'nin (SYS) uygulanmasıyla fırkateynler, gelişmiş otomatik tespit ve izleme sistemi ve otomatik reaksiyon yazılımı sayesinde gudumlu mermilere karşı azaltılmış reaksiyon zamanı, savaş sisteminde yuksek otomasyon, merkezi komuta ve kontrol, geliştirilmiş durumsal farkındalık ve karar destek, hava, denizaltı, su ustu savunma ve elektronik harp desteği, deniz top atış desteği, artırılmış dayanıklılık ve yuksek hazırlık seviyesi ile gemide eğitim yetenekleri kazandı.
GENESİS ile Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan Gabya sınıfı fırkateynlerin, MİLGEM korvetlerinin, LST sınıfı cıkarma gemilerinin savaş yonetim sistemleri entegrasyonu HAVELSAN tarafından yapıldı.
GENESİS tabanlı SYS sahibi 8 Gabya sınıfı fırkateynin ve 2 MİLGEM sınıfı korvetin savaş yonetim sistemlerinin bakım ve onarım sorumluluğu HAVELSAN'da bulunuyor.
Mavi Vatan 2019 Tatbikatı'nda GENESİS kullanılarak hava savunma harbi, su ustu harbi, denizaltı harbi, kara bombardımanı, hava unsurlarının kontrolu ve yonlendirmesi, cıkartma planlaması ve icrası gorevleri gercekleştiriliyor.
Mavi Vatan'da Milli Sistemler
Otomobil Forumları0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Otomobil Forumları
- Mavi Vatan'da Milli Sistemler
-
12-09-2022, 09:36:07