Pakistan ordusunun modernizasyonu ve kabiliyetlerinin artırılmasında son donemde onemli sorumluluklar ustlenen Turk savunma sanayisi, gelecek donemde ulkede yeni projeleri hayata gecirmeye hazırlanıyor.
Pakistan'ın Karaci kentinde duzenlenen IDEAS Uluslararası Savunma Fuarı ve Semineri'ne katılan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, AA muhabirine, iki ulke arasında savunma sanayisinde yurutulen calışmalara ilişkin değerlendirmede bulundu.
Turkiye 25 firma ile fuara en fazla katılım sağlayan ulkeDere, Turkiye'nin 25 firmayla fuara en fazla katılım sağlayan ulke olduğunu soyledi.
Pakistan ile MİLGEM korvetlerinin satışından sonra da devam eden somut gelişmeler bulunduğuna işaret eden Dere, ilerleyen donemde Pakistan'dan bir arama-kurtarma gemisi siparişi de beklediklerini bildirdi.
Milli Savunma Bakanlığı bunyesinde askeri tersaneler, fabrikalar, Makina ve Kimya Endustrisi Kurumu (MKEK) gibi buyuk bir uretim potansiyeli bulunduğuna dikkati ceken Dere, şoyle devam etti:
"MKEK'nin muhimmat projelerini, tersanelerimizin kabiliyetlerini, askeri fabrikalarda urettiğimiz Fırtına obusu gibi urunlerin pazarlanması konusundaki iş birliği imkanlarını Pakistan makamlarıyla konuştuk. Ozellikle Pakistan Savunma Uretim Bakanı Zubeyde Celal ile daha once de verimli gecen goruşmelerimiz olmuştu. Arama-kurtarma gemisi konusundaki ihtiyacı dile getirmişlerdi. Kendisini İstanbul'da yapılacak IDEF Fuarı'na, oncesinde de savunma sanayisi firmalarıyla goruşmeler yapmak uzere Ankara'ya davet ettik. Pakistan'daki arkadaşlarımızın ilgisi ust duzeyde. Bunu ticari sonuclara da donuşturmemiz lazım. Mevcut ihracat potansiyelimizin 5-10 katı bir potansiyel var Pakistan'da. Bunu hayata gecirebilecek imkanlarımız, Turkiye'ye sevgi, firmalarımızın bu kabiliyetleri var. Atak helikopteri ihracatımız gercekleştirdiğinde en buyuk ihracat rekoru da kırılmış olacak. İhracat lisansı aşamasında ciddi gelişmeler sağlandı. Diğer firmalarımızın da ceşitli calışmaları var ve bu calışmalar surdurulecek."
Pakistan'ın ileri duzeydeki kabiliyetlerini de Turkiye'de değerlendirmek istediklerini vurgulayan Dere, "Fuze teknolojileri, bazı muhimmatlarımızın menzilinin artırılması, ucak projeleri gibi alanlar var. Bunları da yavaş yavaş kullanmaya calışacağız, onları da konuşma imkanı bulduk. IDEF'e kadar urun urun, firma firma calışıp, iki ulkenin ihtiyacı olan alanlara odaklandığımızda ihracat potansiyelinin kat kat artacağını duşunuyoruz. Bunun icin imkan var." dedi.
MİLGEM'lerin ihracatındaki son durumMuhsin Dere, MİLGEM ihracatındaki son duruma ilişkin de bilgi verdi.
Bu konuda herhangi bir problem bulunmadığını vurgulayan Dere, projeye ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
"Avans odemesi aşamasındayız. Gerekli onayların Merkez Bankasından, maliye birimlerinden alındığını oğrendik. Tabii hukumet değişikliği oldu, yeni hukumet inceledi ama bir problem cıkmadı. Gemilerden 2'si Karaci'de, 2'si İstanbul Tersanesi'nde yapılacak. Burada işcilerimizin, muhendislerimizin kalacağı yerlerin temini, tersanenin kabiliyetlerinin incelenmesi calışmaları yapılıyor. Karşılıklı ziyaretler gercekleştirildi. Proje ofisimiz oluştu, biz hazırız. Onceki MİLGEM'lerden farklı silah sistemleri, kontrol sistemleri var, bu nedenle tasarımda bazı değişiklikler olacak. Onumuzde 10 aylık bir tasarım sureci bulunuyor. Tasarım bittikten sonra ilk yıldan itibaren sac kesimi ve inşası başlayacak. Tasarım kısmı kritik onemde ama bunun icin de yeterli tecrubede personelimiz var. Dolayısıyla takvimde bir gecikme ongormuyoruz. Pakistan'ın mali koşullarından dolayı bir sıkıntı olmadığı surece projeyi zamanında gercekleştireceğimizi duşunuyoruz. Dizayn ve alt dizayn ekipleri, alt yuklenici secimleri buyuk olcude sonuclandı."
ASFAT AŞ, askeri fabrika ve tersanelerin kapısını ihracata acacakDere, MİLGEM'lerin ihracatı icin imza atan ASFAT AŞ'ye yonelik calışmaların da surduğunu soyledi. Muhsin Dere, "ASFAT ekibinin oluşturulması noktasında da gerekli onaylarımızı aldık. Bu ay icinde ASFAT daha somutlaşmış olarak faaliyetlerini daha guclu şekilde surdurecek." diye konuştu.
ASFAT AŞ'nin Bakanlık bunyesindeki fabrika ve tersanelerin kabiliyetlerinin pazarlanmasında onemli bir işlev goreceğini ifade eden Dere, buralardaki atıl kapasitenin ozel sektore acılması ve ihracat odaklı calışılmasında şirketin katkılarının olacağını dile getirdi.
Dere, ASFAT'ın ozellikle devletten devlete satışlarda sonuc almaya başladığına işaret ederek, "ASFAT şu anda kendisini amorti etti, faaliyetlerini yurutuyor. Uretim şirketi değil ama tanıtım, pazarlama, ihracat anlamında onemli işlev gorecek bir şirket olacak. Bakanlığın asırlık fabrikalarını modernize edip, uretim kabiliyetlerini ihracata donuşturecek." diye konuştu.
Yeni projelerMİLGEM Projesi'ne ilaveten ASFAT'tan Pakistan makamlarınca 2 adet karakol botu (GUNBOAT) talebinde bulunuldu. Ozel sektorden alınarak ASFAT tarafından hazırlanan finansal ve teknik teklif, Pakistan makamlarına sunuldu. Soz konusu projenin de MİLGEM Projesi'nde olduğu gibi devletten devlete sozleşme yontemiyle yapılması ongoruluyor.
Pakistanlı yetkililer, yapılan goruşmelerde ayrıca arama-kurtarma gemisi konusundaki ihtiyaclarını dile getirdi. ASFAT, TCG Alemdar konseptindeki bir gemiyle bu ihtiyacı karşılayabileceğini kaydetti.
Pakistan'ın Turkiye'den Yeni Gemi Siparişleri
Otomobil Forumları0 Mesaj
●4 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Otomobil Forumları
- Pakistan'ın Turkiye'den Yeni Gemi Siparişleri
-
12-09-2022, 09:35:49