HAVELSAN ve Transvaro tarafından geliştirilen drone tespit ve imha sistemi, MUSİAD Ankara tarafından duzenlenen 3'uncu Askeri Radar ve Sınır Guvenliği Zirvesi'nde sergilendi.

HAVELSAN Komuta Kontrol Savunma Teknolojileri İş Geliştirme Muduru Nezih Şişman, AA muhabirine yaptığı acıklamada, maliyeti duşuk drone veya İHA'ların oluşturduğu tehdidin her gecen gun arttığını soyledi.

Bu konuda farklı firmaların urettiği mustakil cozumler olduğunu, bu cozumlerin konumlandırıldığı yerde bir kullanıcı istediğini ve kendi icindeki algoritmalarla tespit, teşhis ve onleme yaptığını belirten Şişman, kendilerinin ise buyuk yerleşkeler, buyuk kritik tesisler, jandarma gibi dağınık yapıdaki kuvvet seviyesindeki organizasyonlar ya da Ankara gibi kritik bircok kurumun dağınık olarak bulunduğu yerlerin topyekun savunulmasına yonelik calışma başlattıklarını ifade etti.

Şişman, rafineri bolgesi Aliağa'yı prototip olarak aldıklarını, oradaki birtakım savunma planlamalarını goz onunde bulundurarak paydaş firmalarla entegrasyon calışmasına giriştiklerini dile getirdi.



"Turkiye'de yapılmamış bir sonuca ulaşıyoruz"​HAVELSAN'ın geliştirdiği İHA'ların kontrol istasyonuna farklı yazılım algoritmaları ekleyerek, radar, elektro optik suit, karıştırma cihazları, RF dedektor gibi komponentleri de entegre ederek bir sistem butunu oluşturmaya calıştıklarına işaret eden Şişman, şoyle konuştu:

"Bu sayede farklı sensorleri kullanarak kaplama artırmak uzere birtakım calışmalar yapmaya başladık. Gunun sonunda bugune kadar denenmemiş, Turkiye'de yapılmamış bir sonuca ulaşıyoruz. Merkezinde ağ destekli komuta kontrol sistemi, ureticisine bağımsız olmak kaydıyla farklı sistemlerin, silah ve sensorlerin entegrasyonun yapılabileceği yazılım ve bu yazılım sayesinde tehdidin tespit, teşhis ve analizinden sonra da uygun silahla bertaraf edilmesine yonelik her turlu algoritmaların konuşturulacağı yapay zeka destekli bir sistem oneriyoruz."

İHA veya İHA surusunu imha edecek​Projedeki paydaş firmanın drone tespit radarı, bunun elektro optik suiti, kumanda konsolları, tehdidi tespit etme ve bununla ilgili fuzyon algoritmaları kullanma kabiliyetleri olduğuna dikkati ceken Şişman, HAVELSAN olarak ara kademeleri cıkarıp, bu tur komponentleri entegre bir sisteme taşıdıklarını bildirdi. Şişman, sistemin calışma şekline ilişkin şunları kaydetti:

"Bir İHA yaklaştığında radarımız tespit ediyor, bunu elektro optik suite aktarıyor. Elektro optik suit kilitlenerek hedefi takip etmeye başlıyor. Bu arada komuta kontrol sistemimiz hedefi ve elektro optik sistemin goruntulerini de alarak kullanıcıya durumsal farkındalık sağlıyor. Sistemin yeni bir aile uyesi var, onunla ilgili de testler devam ediyor. Fedai adını verdiğimiz, yine paydaş firmamız Transvaro'nun testlerini halihazırda yapmış olduğu kamikaze İHA cozumu. Tespitlerden sonra komuta kontrol yazılımının yaptığı hesaplamalarla onleme geometrisi cıkarılıyor ve tehdidin onleme noktasına kamikaze İHA atılıyor. Kamikaze, hedef ve tanımlama bilgisi ile belli bir sure ucuyor ve goruntulu olarak hedefini taramaya başlıyor. Hedefini yakaladığı anda belli bir mesafeye yaklaştığında ki şu anda etkili mesafe 40 metre, harp başlığını patlatarak tek bir İHA ya da İHA surusunu bulunduğu noktada imha etme kabiliyetine sahip oluyor."

Sahaya cıkmak icin gun sayıyor​Drone tehdidine karşı sinyal karıştırma gibi cozumlerin de kullanıldığına işaret eden Şişman, farklı yontemler, hibrit uygulamalar kullanıldığında karıştırma cihazlarının etkisiz kalabildiğini, bu durumda da kamikaze İHA Fedai'den yararlanılmasının soz konusu olduğunu soyledi. Şişman, projede gelinen noktaya ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bu sistemle tehdidi savunma hattımızın dışında bertaraf etmek uzere calışmalarımıza devam ediyoruz. Şu anda yazılım ara yuzleri geliştiriliyor. Elektro optik suitle, radarla ilgili entegrasyonlar yapıldı. Bir prototip sistemin ara yuzleri şu anda geliştiriliyor, bitme aşamasında. Bununla ilgili bir konseptin doğrulanması calışmamız olacak. Bunun onumuzdeki 1-2 ay icinde, en gec aralık ayının sonuna kadar tum sistemin kabiliyetlerini, Fedai'yi atarak İHA'yı havada parcalamak da dahil olmak uzere, bir senaryo icinde tespitten başlayıp imhaya kadar giden surecin demostrasyonunu yapacağız. Planladığımız faaliyet cok katılımlı kuvvetlerimiz, Savunma Sanayii Başkanlığımız ve diğer paydaş kurumlarımızla yapılacak. Burada sistem kabiliyetlerini goruyor olacağız. Prototip sistemimiz konseptimizin doğrulanmasına hizmet ettiği takdirde sipariş aldığımızda artık muşterinin isterlerine gore uyumlandırılacak bir sistem butunu geliştiriyor olacağız. Bu da cok kısa surede guvenlik gucleriyle buluşturulabilecek bir vaziyette olacak."

Sistemin acık bir mimariye sahip olduğunu, sağlayacağı guvenli alanın da entegre edilecek sensor ve silah adedine bağlı olarak artacağını dile getiren Şişman, radar, elektro optik suit gibi bircok bileşeni dağıtık mimariyle araziye yayarak geniş bir alanda tek merkezden komuta kontrol edilebilecek sisteme ulaşacaklarını kaydetti.