Saldırı amaclı drone ve insansız hava araclarının (İHA) etkisiz hale getirecek Fedai'nin ilk ucuşu yakın zamanda gercekleştirilecek. Bu ay icinde de gercek dronlara karşı bir gosterimin yapılması hedefleniyor.
Transvaro İcra Kurulu Uyesi Guray Ali Canlı, AA muhabirine yaptığı acıklamada, Fedai'nin, kamikaze İHA/drone saldırılarını durdurmak amacıyla geliştirilen bir koruma sistemi olduğunu ama ihtiyac doğrultusunda ilerleyen donemde aracının kendisinin de saldırı amacıyla kullanılabileceğini soyledi.
Bu tur insansız sistemlerin son yıllarda cok hızlı geliştiğini ifade eden Canlı, otonom ve suru halinde ucan saldırı dronlarını durdurmanın neredeyse imkansız hale geldiğine dikkati cekti.
Canlı, Suudi Arabistan'ın petrol rafinerilerine bu tur araclarla gecen yıl yapılan saldırıların dunyayı petrol krizine surukleyecek boyuta geldiğini anlatarak, şunları soyledi:
"Kucucuk İHA'ların gunumuzde dev etkileri olabiliyor. Bunları duşurmek icin bircok yontem geliştirildi ama en etkilisi bunları havada vuran İHA atmak. Bu konuda dunyada bircok calışma başladı Uzakdoğu'dan ABD ve Avrupa'ya kadar. Bu calışmaları inceledik. Bu calışmaların en onemli tarafı bu urunleri satın alamıyorsunuz, kullanamıyorsunuz, ihracat iznine bağlı, tasarımda alınan patentler nedeniyle cok buyuk teknoloji transfer bedelleri gundeme geliyor. Daha da otesi bu bedelleri odeseniz bile kısıtlamalar, ambargolar soz konusu oluyor. Bunun uzerine biz de kendi cozumumuzu, Turk tipi milli cozumumuzu urettik. Bunu dunyada var olan 5 ya da 6 cozum arasında en iyi cozum olarak goruyoruz. Fedai'nin kanat ve izleyici takip mekanizması yapısı diğer tum urunlerden farklı ve bizde bunları patente dokup 2 patent başvurusu yaptık, o şekilde yola cıktık."
İHA'lar kullanılarak askeri tesislere, havaalanlarına, hangarlara, kritik devlet dairelerine, petrol rafinerilerine, limanlara saldırılar duzenlendiğine değinen Canlı, bunları onlemek amacıyla geliştirilen; Fedai, radar, termal kamera ve kontrol biriminden oluşan drone onleme sistemine "drone killer"dan yola cıkarak DROKA adını verdiklerini soyledi.
Canlı, radar 10-12 kilometreden herhangi bir ucan yabancı cismi tespit ettiğinde elektro optik suitin gunduz, gece, sis fark etmeksizin oraya donduğune ve cismin analiz edilerek tahdit olup olmadığına karar verildiğine işaret ederek, gelen cismin koordinat, yon, hız bilgilerinin oto pilota yuklenmesi sonrasında Fedai'nin tupten otomatik ayrılarak hedefe yoneldiğini aktardı.
Fedai'nin tehdide yaklaşınca kendi optik arama sistemiyle hedefin uzerinde, suru halinde ise icinde patladığını belirten Canlı, "Oldukca geniş bir yarıcap icerisinde etkili, yani vurmasına gerek yok. Cok etkili harp başlığı var, tehditlerin hepsini duşuruyor. Gorev iptal edilirse meskun mahal uzerindeyse havada patlatılıyor, değilse paraşut acarak aşağı indiriliyor ve tekrar kullanıma hazırlanıyor." diye konuştu.
"Vidasına kadar Turk firmalarının"Fedai'yi geliştirme surecinde gelinen aşamaya ilişkin de bilgiler veren Canlı, şunları kaydetti:
"Fedai'nin kalıpları, modellemeleri, hesaplamaları, optik aracısı, LİDAR'ı bitti, fırlatma tupu yapılıyor. İlk başta fırlatma tupunden atacağız. Karbon kalıpları bitti, Garanti Kompozit firmamız tarafından yapılıyor. Harp başlığı bitti, Troy Teknoloji Savunma tarafından yapıldı. Oto pilotu, paraşut indirme mekanizması bitti. Komuta kontrol mekanizması HAVELSAN tarafından son aşamaya getirildi. Bu ay sonunda artık silahlı kuvvetler, Savunma Sanayii Başkanlığı mensuplarına gostereceğimiz halde olacak. Birkac deneme yaptık. Kalıpları yapıldığı icin artık peş peşe atabiliyoruz. Ay sonunda gercek drone duşurmek şeklindeki bir gosterimi ilgililerin dikkatine ve goruşlerine sunmayı hedefliyoruz."
Canlı, oncelikli hedeflerinin silahlı drone ve İHA'ları duşurmek olduğunu ancak ihtiyaca gore harp başlığı değiştirilerek Fedai'nin anti-tank, anti-personel bir savunma sistemi ya da kendisi saldırı yapabilen bir arac olarak kullanılabileceğini dile getirdi.
Fedai'nin tumuyle, en ufak vidasına kadar Turk muhendisleri ve firmalarının calışmalarıyla geliştirildiğini vurgulayan Canlı, şoyle devam etti:
"Cok iyi biliyoruz ki Fedai ucup ilk saldırı İHA'sını duşurduğu andan itibaren dışarıdan aldığımız parcalar olacaksa bunların hepsine ambargo koyulacak. O yuzden her şeyi burada yapmaya calıştık ve becerdik. Cok onemli katkılar oldu. Diğer urunlere gore aşağı yukarı aynı buyuklukteki harp başlığıyla 2-2,5 bucuk kat etki sağlıyoruz. Troy Teknoloji Savunma firmasına teşekkur ediyorum. MS JETS butun ucuşları kanalize etti. Garanti Kompozit firması hic uşenmeden kahrımızı cekti. Karbon bir ucak, gece gunduz calışıp kalıpları hazırladılar. Transvaro'daki mekanikci arkadaşlar alt parcaları hazırladı."
Harp başlığındaki 10 bin parcacıkla tehdidi avlayacakTroy Teknoloji Savunma Muduru Sait Ersoy Bereketlioğlu ise Fedai'nin harp başlığına ilişkin bilgiler verdi.
Buna gore, Fedai'nin harp başlığında yaklaşık 10 bin parcacık yer alıyor. 1 kilogram termobarik etkili PBX patlayıcı kullanılan harp başlığının toplam ağırlığı ise 2,5 kilogramı buluyor.
Fedai'nin etkili menzil yarı capı 25 metre olarak ongorulurken, bu durum sahada test edildi. Kullanılan patlayıcı anti-materyal ve termobarik etkinlik sağlıyor. Bu nedenle hedef Fedai'den cıkan parcacıklardan kurtulsa bile basınc etkisiyle etkisiz hale getirilecek. Fedai'de kullanılan patlayıcı da proje icin yerli ve milli olarak geliştirilip uretildi.
Drone avcısı Fedai
Otomobil Forumları0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Otomobil Forumları
- Drone avcısı Fedai
-
12-09-2022, 09:33:44