Baykar Teknoloji Lideri Selcuk Bayraktar, insansız savaş ucağı projesinin 10 yıllık hayalleri olduğunu belirterek, "AKINCI'yı bugun askere uğurladıktan sonra cok daha buyuk ozguvenle diyebiliriz ki artık insansız savaş ucağımızı da yapabiliriz" dedi.

Selcuk Bayraktar, Baykar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı'nın (TİHA), Turk Silahlı Kuvvetleri'ne teslimat toreninin ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

"3 ulkenin arasına girmiş olduk"​AKINCI'nın yıllardır uzerinde calıştıklarını bir hava aracı olduğunu dile getiren Bayraktar, "Turkiye'nin stratejik en buyuk insansız hava aracı. Dunyada sadece birkac ulke var bu sınıfta insansız hava aracı geliştirebilen. 3 ulkenin arasına girmiş olduk. Bizim ekibimiz cok genc 13 farklı muhendislik dalında 1500 kişilik bir ekibimiz var. Yaş ortalaması 30 diyebilirim. Turk muhendisliğinin bir anlamda imkan verildiğinde gayret ve azimle calıştığında neler yapabileceğinin gostergesi." diye konuştu.

Bayraktar, dunyada butun yeni işleri genclerin yaptığına dikkati cekerek, AKINCI'nın da bu eserlerden biri olduğunu vurguladı.

"Artık insansız savaş ucağımızı da yapabiliriz"​Buradan edindikleri tecrubeyle insansız savaş ucağına da calıştıklarını anlatan Bayraktar, şoyle devam etti:

"AKINCI 4 yıl surdu. Bunun yanında insansız savaş ucağı projesi yaklaşık 10 yıllık hayalimiz. AKINCI'yı bugun askere uğurladıktan sonra cok daha buyuk ozguvenle diyebiliriz ki artık insansız savaş ucağımızı da yapabiliriz. Bir yandan da AKINCI'nın seri imalatı da devam ediyor. Bugun itibarıyla 9. hava aracını urettik ama bunların hepsi seri uretim hava aracı değil. Bir kısmı prototip araclar. Hızla devam ediyor seri uretim. Bayraktar TB2, 10 ulkeden fazla ihracat sozleşmesi imzaladı. Turkiye haric 4 ulkede ucuyor. Biz zaman zaman talepleri yetiştirmekte zorlanıyoruz. AKINCI tabii ki cok daha stratejik platform olduğundan biz ilk tasarlamaya başladığımızda ve projenin ilerleyen safhalarında cok daha fazla ilgi gordu. Oncelikle kendi uretimimizi tamamlayıp, ucağı kalifiye edip, seri uretime hazır hale getirerek o talepleri değerlendireceğimizi soylemiştik. AKINCI'ya da ciddi bir talep var. Tahminim cok daha fazlası olacaktır. Daha ust sınıfta ve cok az bulunan bir hava aracı."

Bayraktar, 9 AKINCI'nın 3-4 tanesinin prototip olduğunu belirterek, 5. seri uretimin hattan indiğini soyledi.

Ayda 1-2 hava aracı uretebildiklerini aktaran Bayraktar, hattın da hızlanabileceği bilgisini verdi.

Bayraktar, bu gibi urunlerde geliştirme faaliyetinin daha fazla zaman aldığını dile getirerek, "Bayraktar TB2'de de boyleydi. Yuzlerce hava aracı uretmek bir tarafa o hava araclarını geliştirecek tum tasarımlarını yapmak ve butun muhendislik alanlarındaki tasarımlarını bitirip kalifiye etmek cok daha buyuk emek gerektiriyor. AKINCI'da da uretimi hızlandırmak nispeten daha kolay." değerlendirmesinde bulundu.

İnsansız savaş ucağı​Bayraktar, insansız savaş ucağı hakkında ise şu bilgileri paylaştı:

"İnsansız savaş ucağımız... AKINCI'da 100'den fazla bilgisayar var ve bunları biz tasarladık. Aslında bu ucan bir robot. Bir taraftan baktığımızda kocaman govdesi var ama bizim icin kompleks bilgisayarlardan oluşan dijital bir robot. Bugune kadar geliştirdiğimiz tum sistemleri bir anlamda başka bir vucuda aktarıyoruz insansız savaş ucağı yaparken. Dolayısıyla bizim icin bir adaptasyon meselesi sadece. Yazılımları belli oranda değişecek ve insansız savaş ucağını ucuracak."

Bayraktar TB3'un, TB2'den daha buyuk olacağını da aktaran Selcuk Bayraktar, kısa pistli gemilerden iniş kalkış yapabileceğini anlattı.

Bayraktar, TB3'te on tasarım aşamasının biraz daha ilerisinde olduklarını ifade ederek, surecin devam ettiğini soyledi.

TB3'un ilk ucuşunu 2022'de yapmak istediklerini bildiren Bayraktar, "Aslında govdesini tasarlıyoruz. Ucuş bilgisayarları TB2'den aktarılacak. Yazılım adapte edilecek. AKINCI'dan da bazı sistemler aktarılacak. Nispeten bizim icin govdeyi geliştirip kalifiye etmek olacak. Onemli hususlardan biri de TB2'de kullanılan motor cok basit. TEI, cok guzel bir motor yaptı. Dizel. O motor TB3'un performansı acısından onem arz ediyor. Yuksek performanslı bir motor. Havacılıkta rafta hazır motorlar yok." diye konuştu.

Selcuk Bayraktar, AKINCI'nın daha stratejik gorevlerde kullanılacağını dile getirerek, "Cok daha geniş bir yelpazede muhimmat ailesini taşıyabiliyor. Havadan yere, seyir fuzesi, havadan havaya dahil butun muhimmatları taşıyabiliyor. Gorev kapasitesi cok yuksek. Diğer savaş ucaklarıyla insansız olması sebebiyle insanlı ucaklarla yapılamayan gorevleri de yapabiliyorsunuz." dedi.