Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Muduru Fahrettin Poyraz, AA muhabirine, ZİHA'ların kullanımıyla hem sudan hem de ilactan ciddi tasarruf sağlanacağını soyledi. ZİHA kullanımıyla hem ulke hem de ciftci ortakları acısından verimlilik anlamında ciddi kazanım sağlanacağını dile getiren Poyraz, "15 ilde 20 farklı urun uzerinde ZİHA'larla deneme calışmaları yurutuluyor. Deneme calışmalarının sonucunda urun bazlı olarak aldığımız sonuclar sonrasında illerimizde ZİHA filolarını inşallah oluşturacağız." dedi.

Urun bazlı olarak deneme calışmalarından raporlama aldıklarına işaret eden Poyraz, sozlerini şoyle surdurdu:

"Maliyet olarak bu urunler pahalı urunler. Ciftcimizin tek başına bu urunu alması, ciftciye ekonomik maliyet oluşturacak. Biz bunu Tarım Kredi Kooperatifleri olarak kendimiz ustleneceğiz. Bakanlığımıza verdiğimiz ve denemesini yaptığımız urunler konusunda rapor vereceğiz. Bakanlığımızdan gelen destekleme ile kooperatiflerde ZİHA filoları oluşturacağız. Vatandaşlarımız gelip bizden ilaclama zamanı randevu alacak. Ekiplerimiz gidecek, cok kısa zamanda ilaclamasını yapacaklar."

Ciftcilere faizsiz finansman desteği icin calışma yapılıyor​Poyraz, Tarım Kredi Kooperatiflerinin Turkiye'de tarımı ozellikle finansman anlamında destekleyen onemli bir kuruluş olduğuna dikkati cekti. Değişen ekonomik koşullara bağlı olarak faiz oranlarında zaman zaman ciddi artış yaşandığının altını cizen Poyraz, şunları kaydetti:

"Yakın zamanda Tarım Kredi yapısını faizsiz sisteme donuşturme anlamında calışma başlattık. Daha cok kredi kullandırmak yerine vadeli satışla tarımsal girdileri ciftcilerimize sağlama yontemine gectik. Buna devam ediyoruz. Bunun bir sonraki aşaması ise Tarım Kredi Kooperatifleri olarak kendi yapımızı değiştirerek, donuşturerek veya bir katılım bankacılığı biciminde bankaya donuşerek inşallah tarımın finansal desteğini faizsiz bir modelle oluşturmak, surdurmek istiyoruz. Bu aşamada calışmalarımız kendi icimizde devam ediyor. Teknik altyapıları sağladıktan sonra inşallah Bakanlığımız ve devletimizin yetkilileri ile de goruşup projelerimizi onlara sunacağız. Yani bu aşamadan sonra iki yolumuz var. Ya kendi yapımızı buna donuştureceğiz ki bu yasal duzenleme gerektirir ya da katılım bankası biciminde tarımın finansmanına donuşturmek istiyoruz. Projemizi ete kemiğe burundurdukten sonra inşallah yetkililerimize sunacağız. Bu da cok uzun olmayan sure icinde gercekleşecek. Bundan sonraki hedefimiz, Tarım Kredi Kooperatiflerini faizsiz bir sistem icine donuşturmek ve bu şekilde Turk tarımına ve ciftcisine hizmet olacaktır."