Emniyet Genel Mudurluğu Havacılık Daire Başkanlığı, insansız hava araclarının sevk ve idare edildiği merkezin kapılarını AA'ya actı.
Havacılık Daire Başkanlığının Turkiye genelindeki 8 filosunun 4'unde konuşlu İHA ve SİHA'ların aktardığı anlık goruntulerin izlenebildiği merkezde, zorlu eğitim sureclerini başarıyla tamamlayarak suc ve sucluyla mucadelede etkin şekilde rol oynayan onlarca pilot bulunuyor.
Bu pilotlardan soyadı guvenlik gerekcesiyle verilmeyen komiser Caner, merkezin faaliyetlerini, eğitim sureclerini ve yaptıkları calışmaları anlattı.
İnsansız hava araclarının teror, narkotik suclar ve kacakcılıkla mucadele alanlarında, sınır guvenliğinde, toplumsal olayların ve gosterilerin izlenmesi, takibi ve guvenliğinin sağlanmasında, kara yolu trafik guvenliği denetimlerinin yanı sıra, orman yangını, deprem, sel ve benzeri doğal afetlerde, arama kurtarma ile keşif gozetleme ve istihbarat gorevlerinde kullanıldığını belirten Pilot Komiser Caner, polis teşkilatının tum birimleriyle eş zamanlı ve koordineli calışarak operasyonel gorevler ustlendiklerini soyledi.
"Yaklaşık bir senelik eğitim surecimiz var"İHA ve SİHA'ların kumandasının başına gecmek icin cok calıştıklarını anlatan Caner, uzun ve zorlu eğitim surecine ilişkin şunları kaydetti:
"İHA pilotuyla ilgili ihtiyac hasıl olduğunda Havacılık Daire Başkanlığı, Emniyet Genel Mudurluğu bunyesinde alım ilanı paylaşmaktadır. Rutbeli personelden alım yapmaktayız. Gerekli şartlara haiz rutbeli personel, bu alımlara başvuru yapmakta daha sonra bunlardan uygun olanlar mulakat aşamasına cağrılmaktadır. 7 aşamalı sınav surecimiz var.
İngilizce yeterlilik sınavından spora, psikoteknikten simulasyon eğitimine kadar zor bir sınav surecinden geciliyor. Yeterli bulunan personel, sınavları gectikten sonra eğitimlere başlamaktadır. Yaklaşık bir senelik eğitim surecimiz var."
Genel havacılık eğitiminden, hava aracı intibak eğitimine kadar her hava aracı icin ayrı bir intibak eğitimi yaptıklarını anlatan Pilot Komiser Caner, bu aşamayı da başarıyla tamamlayan İHA pilotunun gorevini yapmaya başladığını ifade etti.
Caner, "Genel havacılık eğitimi, aslında bize altyapıyı oluşturmaktadır. Her hava aracı, icinde farklı ozelliklere sahip olduğundan ayrı eğitim alma zorunluluğu var. Hava araclarımız mikro sınıftan taktik ve strateji sınıfına kadar ceşitli ozelliklere sahip. Her sınıf icin eğitim suresi, eğitim zorluğu farklı olmakla beraber her biri icin ayrı eğitim almaktayız." dedi.
"5 yılda İHA'larla 300'un uzerinde terorist etkisiz hale getirildi"Eğitimin ardından operasyonel birimlerden gelen gorev talepleri doğrultusunda İHA'ları kullandıklarını belirten Caner, Turkiye'nin herhangi bir noktasından devraldıkları ucağı operasyon bolgesinde yonlendirme ve yonetme kapasitesine sahip olduklarını kaydetti.
Caner, şoyle devam etti:
"Eğer ki izlediğimiz unsur terorist değilse ve başka bir koordinat verirlerse biz o koordinatlara yonelip orada arama tarama faaliyetlerimize devam ediyoruz. Eğer teroristse, operasyon yapılacaksa biz gerekli birimlere goruntu aktarmaya devam ediyoruz. Talimat gelirse yerde bulunan SİHA'larımız havalanıp en kısa sure icerisinde gorev bolgesine gelip bu bolgeye ateş edebiliyor.
Gorevimizi yapmış olmanın huzuru ile evimize gonul rahatlığıyla gidiyoruz. Devletimize hizmet etmenin vermiş olduğu gururla gorevimize devam ediyoruz."
Emniyet envanterindeki İHA ve SİHA'larla 5 yılda bircok başarılı operasyona imza attıklarını belirten Caner, Havacılık Daire Başkanlığının bunyesinde yer alan İHA'larla tespit ettikleri 300'un uzerinde teroristin etkisiz hale getirilmesinde onemli rol oynadıklarını ve tonlarca narkotik maddesinin yakalanmasını sağladıklarını kaydetti.
İnsansız Hava Aracları Polisin Operasyonel Gucunu Arttırdı
Otomobil Forumları0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Otomobil Forumları
- İnsansız Hava Aracları Polisin Operasyonel Gucunu Arttırdı
-
12-09-2022, 09:26:48