Baykar tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), bugun yapılan ilk atış testini başarıyla tamamlarken, Roketsan tarafından milli olarak geliştirilen akıllı muhimmatlar MAM-C, MAM-L ve ilk kez kullanılan MAM-T hedefleri başarıyla vurdu.
Baykar'dan yapılan acıklamaya gore, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) liderliğinde yurutulen proje kapsamında, Baykar tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Bayraktar Akıncı TİHA ilk atış testini başarıyla tamamladı.
Daha once bircok testi başarıyla gercekleştiren Turkiye'nin ilk insansız taarruzi hava aracı olan Bayraktar Akıncı, ilk atış testi icin kanat altındaki salanlarında Roketsan tarafından milli olarak geliştirilen bir adet MAM-C, bir adet MAM-L ve ilk kez kullanılan bir adet MAM-T akıllı muhimmatları ile havalandı. Muhimmatlı ucuş test kampanyasının ilk ucuşu Akıncı PT-3 ile 17 Nisan'da icra edildi. 21 Nisan'da muhimmatlı ikinci test ucuşu yapılırken, bugun ise ilk atışlar gercekleştirilmiş oldu.
Baykar Teknoloji Lideri Selcuk Bayraktar tarafından Corlu'da bulunan Akıncı Ucuş Eğitim ve Test Merkezi'nden yonetilen test sırasında Akıncı TİHA'dan lazer hedefleme ile gonderilen harp başlığı bulunmayan cansız test muhimmatlarının 3'u de tam isabetle hedefleri vurmayı başardı.
Bayraktar Akıncı TİHA'nın ilk atış testine projeye liderlik eden Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in yanı sıra Baykar Genel Muduru Haluk Bayraktar da katıldı. Test icin Akıncı Ucuş Eğitim ve Test Merkezi'nde bulunan Roketsan ekibine ise Roketsan Yonetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit ile Roketsan Genel Muduru Murat İkinci liderlik etti.
Atış testi icin havalanmadan once apronda bekleyen Bayraktar Akıncı PT-3 TİHA'nın kanat altında bulunan ve ilk kez atılacak MAM-T muhimmatı, Prof. Dr. İsmail Demir, Baykar Teknoloji Lideri Selcuk Bayraktar, Roketsan Yonetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit, Roketsan Genel Muduru Murat İkinci ile projede gorev alan Baykar ve Roketsan ekipleri tarafından imzalandı.
MAM-T ilk kez kullanıldıBayraktar Akıncı TİHA'nın ilk atış testi geliştirilen muhimmatlar tarafında da bir ilke sahne oldu. Roketsan tarafından milli olarak geliştirilen MAM (Mini Akıllı Muhimmat) ailesinin yeni uyesi MAM-T, bu testte ilk defa kullanıldı. Daha yuksek harp başlığı etkinliği ve daha uzun menzil ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilen MAM-T, Blok-1 konfigurasyonu hareketli ve sabit hedeflere karşı yuksek hassasiyet sağlayan muhimmat ve yarı aktif lazer arayıcı başlığa sahip. Farklı platformlara uyumlu geliştirilen MAM-T, İHA'larda 30+ km menzil kabiliyeti ile zırhlı ve zırhsız araclar, binalar ile su ustu hedeflerine karşı kullanılabiliyor.
Bayraktar Akıncı TİHA, ilk ucuşunu 6 Aralık 2019'da gercekleştirdi. Corlu Hava Meydan Komutanlığı'nda bulunan Akıncı Ucuş Eğitim ve Test Merkezi'nde yurutulen test faaliyetleri, 3 adet Bayraktar Akıncı TİHA prototipi ile surduruluyor.
Seri uretim başladıBu yıl icinde ilk teslimatların gercekleştirilmesinin planlandığı Bayraktar Akıncı TİHA projesinin seri uretim sureci de başladı. Seri uretim modelinin ilk ucağı olan ve entegrasyonu tamamlanan Bayraktar Akıncı S-1 ise gecen gunlerde test faaliyetlerini icra etmek uzere Corlu'ya intikal etti. Seri uretim modellerinin entegrasyon calışmaları ise Baykar Milli S/İHA Ar-Ge ve Uretim Merkezi'nde devam ediyor.
Baykar tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen, Turk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Mudurluğu, Jandarma Genel Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından aktif olarak kullanılan, Ukrayna ve Katar'a da ihrac edilen Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı'ndan daha uzun ve daha geniş olan Bayraktar Akıncı TİHA stratejik gorevler icra edecek.
100'e yakın bilgisayara sahip robot ucakBaykar tarafından milli ve ozgun tasarım, yazılım, aviyonikler ve mekanikler ile geliştirilen robot ucak Akıncı'da 100'e yakın bilgisayar sistemi gorev yapıyor. 5,5 ton kalkış ağırlığı bulunan Bayraktar Akıncı TİHA, 400 kilogram dahili ve 950 kilogram harici olmak uzere toplam 1.350 kilogram faydalı yuk taşıma kapasitesiyle on plana cıkıyor.
Kendine ozgu bukumlu kanat yapısıyla 20 metre kanat acıklığına sahip olan hava aracı platformu, tam otomatik ucuş kontrol ve 3 yedekli otopilot sistemi sayesinde yuksek ucuş guvenliği de sağlayacak. Faydalı yuk kapasitesi sayesinde taşıyacağı milli muhimmatlarla gorev icra edebilecek olan Bayraktar Akıncı, seyir fuzesi atabilme yeteneği ile buyuk bir guc carpanı olacak. Bayraktar Akıncı TİHA, TUBİTAK/SAGE ve Roketsan tarafından uretilen milli muhimmatlar MAM-T, MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Gudum Kiti (KGK)-MK-82, Gokdoğan, Bozdoğan, NEB, SOM fuzelerini kullanabilecek. F-16'ların icra ettiği bazı gorevleri de gercekleştirecek olan Bayraktar Akıncı TİHA, burun kısmında bulunacak milli uretim AESA radarı ile yuksek durumsal farkındalığa sahip olacak. Kanat altında taşıyacağı yerli ve milli hava-hava muhimmatları ile harekat icra edebilecek.
Bunyesinde EO/IR kamera, ASELSAN tarafından milli olarak uretilen AESA radarı, Goruş Hattı Otesi (uydu) bağlantı ve elektronik destek sistemleri gibi kritik yukler taşıyacak olan hava aracı gelişmiş yapay zeka ozelliklerine de sahip olacak. Ayrıca, bulundurduğu yapay zeka bilgisayarları vasıtasıyla sensorlerden ve ucak uzerinde bulunan kameralardan aldığı verileri kaydederek bilgi toplayabilecek. Hicbir dış sensore veya Kuresel Konumlama Sistemi'ne ihtiyac duymadan hava aracının yatış, dikilme ve yonelme acılarını tespit edebilecek olan bu yapay zeka sistemi, coğrafi bilgileri kullanarak cevresel farkındalık sağlayacak. Gelişmiş yapay zeka sistemi elde ettiği verileri işleyerek karar verme ozelliğine sahip olacak. İnsan gozuyle tespit edilemeyen kara hedeflerini tespit edebilecek olan yapay zeka sistemi, Bayraktar Akıncı'nın daha etkin kullanımını sağlayacak.
Milli olarak geliştirilen AESA radar ile yuksek durumsal farkındalık ile gorev icra edebilecek olan Bayraktar Akıncı TİHA, Sentetik Acıklıklı Radar (SAR) ile elektro optik sistemlerin goruntu almakta zorlandığı kotu hava koşullarında dahi goruntu alarak kullanıcıya aktarabilecek. Meteoroloji radarı ve cok amaclı hava radarını bunyesinde barındıracak olan hava aracı platformu bu kabiliyetleriyle sınıfında lider olacak.
Akıncı TİHA Testte 12'den Vurdu
Otomobil Forumları0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Otomobil Forumları
- Akıncı TİHA Testte 12'den Vurdu
-
12-09-2022, 09:25:46