AA muhabirinin aldığı bilgiye gore, Lapis, 2015 yılında Ankara Teknopark'taki Ar-Ge merkezinde yerli ve milli imkanlarla yurt dışı bağımlılığını ortadan kaldıracak urunler geliştirmek amacıyla yola cıktı.

Bu kapsamda, her turlu hava aracının ve faydalı yuklerin ozgun tasarımı, aerodinamik tasarımı ve analizi, modellemesi, simulasyonu, ucuş kontrol ve seyrusefer algoritma tasarımı, katı modelleme ve yapısal analizi, gomulu donanım yazılım ve tasarımı, goruntu işleme algoritma tasarımı gibi calışmalar gercekleştirildi.

Şirket 5 yılın sonunda Anadolu Organize Sanayi Bolgesi'nde 3 bin 500 metrekarelik seri uretim İHA fabrikası yatırımını hayata gecirdi. Sabit, doner ve cok rotorlu İHA uretme kapasitesine sahip fabrikada aynı zamanda faydalı yuk gimbal sistemleri kullanıma sunuluyor. Fabrikada sahip olunan talaşlı imalat, kompozit uretim, 3 boyutlu baskı altyapısıyla bircok firmaya yuksek teknolojiyle mekanik uretim, montaj ve ucuş test konularında cozum sunuluyor.

Lapis Havacılık Yonetim Kurulu Başkanı Osman Sevgi, AA muhabire, şirketi 2015 yılında kurduklarında, Ankara Teknopark yerleşkesinde Ar-Ge ve belli olcude de uretim faaliyetleri yaptıklarını soyledi.

Teknoparkta 2 ve 3 eksen gimballer urettiklerini ve bugun seri uretim aşamasına gelen urunlerin geliştirme surecini tamamladıklarını belirten Sevgi, şoyle konuştu:

"Bu surecte cok rotorlu dediğimiz ve Lap 60 ismini verdiğimiz urunun seri uretimini amacladık. 2020 yılının şubat ayında yeni tesisi hizmete sokma ihtiyacı hissettik. Bu tesiste Lap 60 ve VTOL urunun tum imalatlarını, talaşlı imalatını, elektronik kartlarının imalatını seri olarak yapmayı hedefliyoruz. Bu amacla burada dışarıdan hicbir urun almaksızın uretim yapmak adına 3 eksen, 5 eksen CNC makinalar, olcumlerde kullanılan CMM makinesi gibi ekipmanlara sahibiz. Bunun yanında 3 boyutlu bir makinemiz var. Bununla prototip anlamında Ar-Ge'de geliştirilen parcaların ve son urun olarak duşunduğumuz parcaları imal edebiliyoruz."

Sevgi, coğunluğu muhendis 18 personelin teknoparkta calışmalarını surduğunu, toplamda ise 33 kişilik bir ekibe sahip olduklarını ifade etti.

Cok farklı sektorlere hizmet verebilecek araclar​Turkiye'de İHA alanında cok buyuk, onemli calışmaları olan, takdir ettikleri TUSAŞ, Baykar gibi firmalar bulunduğunu dile getiren Sevgi, "Bu firmaların urunleri cok başarılı ve gurur duyduğumuz, son donemde ulkemizi cok guclu gosteren urunler. Bizim amacımız daha alt seviyede, onların yapmayacağı urunleri yapmak, ara boşluğu doldurmak ve bu tur aracları hızlı şekilde uretmek. Buradaki altyapı ayda 150 adet doner kanatlı Lap 60 İHA uretmeye uygun. VTOL dediğimiz dikine iniş-kalkış yapan platformumuzdan da yılda 50 adet uretebilecek teknik ve makina altyapımız mevcut." dedi.

Ağırlıklı olarak savunma alanında keşif-gozetleme amaclı İHA uretimine yoğunlaştıklarını vurgulayan Sevgi, VTOL İHA'nın 5-6 saat havada kalıp yaklaşık 40 kilometre menzile ulaştığını, Lap 60 isimli cok rotorlu İHA'nın ise 1 saat hava kalıp yaklaşık 10 kilometre menzile ulaştığını bildirdi.

Geliştirdikleri İHA'ların tarım, afet yonetimi, iletişim, kargo taşıma gibi sivil amaclarla kullanıma da uygun olduğuna dikkati ceken Sevgi, şunları kaydetti:

"Yakın zamanda TEİAŞ ile ilgili bir tanıtımımız oldu. Enerji nakil hatlarının arıza tespitinde bu tur sistemleri kullanarak uzaktan goruntuleme sistemleri, yapay zeka ile goruntu işlemeyle raporlamaya yonelik calışmamız oldu. Cok başarılı bir demo yapıldı. Lap 60 isimli arac, savunmada olduğu gibi afet yonetimi olsun, yangın tespit, boru hattı kontrolu olsun, enerji nakil hatlarının arıza tespiti, kargo taşıma gibi cok farkı alanlarda kullanılabilir. Bu noktadan sonra urunleri modifiye etmek, boyutunu değiştirmek bizim icin sorun olmayacaktır. En onemlisi tamamen ozgun bir yazılımı olduğu icin dış kaynaklı bazı platformların ucamadığı bolgelerde cok rahat şekilde ucabiliyor araclarımız. Muşterinden gelen her turlu isteğe cok hızlı geri donuş yapabiliyoruz."

Osman Sevgi, tesisi kurmalarındaki bir diğer amacın ihracat olduğuna işaret ederek, "İhracata yonelik bir bağlantı olduğunda sayı ve uretim hızı anlamında talebe cevap verebilmeyi amacladık. Uretim izin belgesini almış durumdayız, bunun arkasından ihracat izin belgesi geliyor. Bu da olduktan sonra fuar ve etkinliklere daha hazır ve guclu gitme imkanımız olacak. Yurt dışında da ihtiyac olduğunun farkındayız." dedi.