T70 Genel Maksat Helikopter Programı kapsamında, milli yazılım ve donanımlarla yuzde 95 yerlilikte uretilecek genel maksat helikopteri hem Turkiye'nin ihtiyacını karşılayacak hem de 1,5 milyar dolarlık ihracata kapı acacak.

Anadolu Ajansı, gectiğimiz gunlerde hangardan cıkış etkinliği duzenlenen T70 helikopterini goruntulerken, Turk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) ve ASELSAN yetkilileri, programa ilişkin acıklamalarda bulundu.

TUSAŞ Helikopter Genel Mudur Yardımcısı Kemal Yıllıkcı, AA muhabirine, Turkiye'nin son donemde savunma sanayisinde onemli gelişme gosterdiğini soyledi.

Helikopter platformlarına yonelik calışmalar kapsamında 53'uncu Atak helikopterini guvenlik guclerine teslim ettiklerini belirten Yıllıkcı, ayrıca Gokbey Helikopteri Projesi'nin planlandığı şekilde devam ettiğini bildirdi.

T70 Genel Maksat Helikopter Programı kapsamında T70 helikopterlerinin Sikorsky lisansı altında yuzde 95'e varan yerlilikle uretileceğini ifade eden Yıllıkcı, "Pazartesi gunu hangardan cıkan seri uretim hattının ilk helikopteriyle programda onemli bir adım attık. Bu programın en onemli noktalarından bir tanesi uzerindeki seyrusefer, harekat kontrol, haberleşme gibi aviyonik ve ekipmanların ASELSAN tarafından donanım ve yazılımlarıyla milli ve yerli olarak geliştirilmesi, bunları helikoptere birlikte entegre etmemiz olacak." dedi.

"Kara Şahin"in 1970'li yılların ortasından itibaren Sikorsky tarafından askeri tehdit ortamlarına yakın destek verebilecek cok amaclı ve ustun ozellikli askeri genel maksat helikopteri olarak tasarlanıp uretildiğini hatırlatan Yıllıkcı, "Kara Şahin, sahada yaklaşık 10 milyon emniyetli ucuşla 28 ulkede başarıyla kullanılıyor. Turkiye, ABD'den sonra dunyada en buyuk ikinci Kara Şahin filosuna sahip ulke." diye konuştu.

"2020 zorlu ve yoğun gececek"​Yıllıkcı, helikopterin 1980'den bu yana Turkiye'de guvenlik gucleri tarafından başarıyla kullanıldığını ve halen 140 helikopterin envanterde yer aldığını aktardı.

Bu helikopterlerle guvenlik guclerinin cok farklı koşullarda başarılı operasyonlar gercekleştirdiğine işaret eden Yıllıkcı, şu değerlendirmede bulundu:

"T70 Genel Maksat Helikopter Programı ile ulkemizin envanterinde bulunan 140 helikoptere ilave olarak 109 helikopter bize ozgu uretilecek. Lisans sahibi Sikorsky firması, bu konfigurasyondan 109 helikopterin ucuncu ulkelere satışına yonelik yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ihracat taahhudunde bulunmuştur. Program TUSAŞ'ın ana yukleniciliğinde Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının koordinasyonunda, ASELSAN, TEI, Alp Havacılık ve diğer alt yuklenici firmalarla başarılı şekilde devam ediyor."

ASELSAN'ın helikopter icin en gelişmiş aviyonik sistemleri ureteceğini vurgulayan Yıllıkcı, "Teknik performansların otesinde, donanım ve yazılım olarak bize ait olduğu icin hicbir şekilde karıştırılamaz, mudahale edilemez. Helikopterimiz cok guvenli şekilde operasyon gercekleştirecek." ifadelerini kullandı.

İlk seri uretim helikopterinin hangardan cıktığını, Sikorsky'nin sağladığı bir prototip uzerinde ASELSAN'da aviyonik sistemlerin entegrasyon ve geliştirilmesine yonelik calışmalar yapıldığını anlatan Yıllıkcı, 2020 yılında bir dizi kalifikasyon ve sertifikasyon calışması ile test ucuşlarının gercekleştirileceğini soyledi.

Yıllıkcı, şu bilgileri verdi:

"2021'de kalifikasyonu bitirip seri uretimden cıkan helikopterlerimizin teslimatına başlamamız gerekiyor. Calışmalarımız başarılı şekilde devam ediyor. 2020 yılı zorlu ve yoğun gececek. Bu helikopterleri tek tek ucurmak, sertifikasyon, kalifikasyon kolay bir şey değil fakat 2021'den itibaren hızlı şekilde, 2023'te 36 helikopter hedefiyle teslimat yapmayı planlıyoruz."

"Piyasaya girmek icin onemli"​ASELSAN Genel Mudur Yardımcısı Sezai Elagoz de projenin milli anlamda cok onemli bir proje olduğunu soyledi.

Projede her ne kadar lisans altında uretim yapılsa da aviyonik denilen ucuş sistemi ve ucuşla ilgili tum sistemlerin, donanımların ASELSAN tarafından sağlanacağını vurgulayan Elagoz, "Kritik gorev, seyrusefer, haberleşme ve elektronik harp sistemleri tamamen ASELSAN tarafından ozgun olarak geliştiriliyor. Bu sistemin beyni millileştiriliyor. Dolayısıyla bu cok onemli. Bunu da ASELSAN ustlenmiş vaziyette." dedi.

ASELSAN'daki prototipe şirket tarafından geliştirilen sistemlerin entegre edildiğini dile getiren Elagoz, testler biter bitmez ilk ucuşa gecileceğini belirtti.

ASELSAN'ın T70 icin geliştirdiği sistem ve donanımların Sikorsky gibi yetkin bir firmanın denetim ve testlerinden gececek olmasının ayrı bir onem taşıdığına işaret eden Elagoz, 109 ve daha fazla helikopterin ucuncu ulkelere satışında milli urunlerin yer alacak olmasının da projeyi daha anlamlı hale getirdiğini vurguladı.

Alagoz, "ASELSAN'ın milli telsiz sistemlerini alan ulkeler belli bir sure sonra etkin kullanım icin ucuş sistemleri başta olmak uzere başka sistemleri de alıyor. Dolayısıyla bu tur gelişmeler piyasaya girmek icin onemli adımlar. Bu adımı da TUSAŞ sayesinde gercekleştirmiş oluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.