T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri'ni ucuracak pilotların yetiştirilmesinde kullanılacak simulator, guvenlik guclerinin kullanımına sunuldu.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tedarik projesi kapsamında, HAVELSAN tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen Atak Helikopteri Tam Gorev Simulatoru, Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

Tam Gorev Simulatoru ile ozellikle pilotların Atak helikopteri intibak, tazeleme, acil durum, atış, harbe hazırlık ve idame eğitimlerine katkı sağlanması hedefleniyor. Simulator sayesinde, Atak helikopteri pilot ve teknisyenleri, taktik, silah, aviyonik sistemleri, ucuş ve arıza durumları gibi bircok konuda eğitimlerini guvenli bir ortamda, gunduz, gece, her turlu hava koşullarında risksiz ve maliyet etkin olarak yapabilecek

Atak Helikopteri Tam Gorev Simulatoru ile her turlu ucuş eğitimlerinin yanı sıra pilotlar icin cok onemli olan silah sistemleri ve atış eğitimleri de başarıyla verilebilecek. Helikopterde kullanılan gercek muhimmatların cok pahalı ve ozel atış sahalarında yapılabiliyor olması sebebiyle maliyetli silah ve atış eğitimleri, simulator sayesinde maliyet etkin olarak sınırsız sayıda ve risksiz gercekleştirilecek.

Yuksek muhendislik kabiliyeti gerektiren helikopter sistemlerinin simulasyon ve taktik cevre yazılımlarının yerli ve milli olarak HAVELSAN ve cozum ortakları tarafından geliştirilmesi, Turk savunma sanayisinin simulasyon alanında katettiği teknolojik seviyeyi de ortaya koydu.

Atak helikopteriyle ihrac edilebilecek​HAVELSAN tarafından geliştirilen Atak helikopter simulatorleri, yine şirket tarafından HELSİM Projesi kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilen S70 Blackhawk ve AS532 Cougar helikopter simulatorleriyle entegre calışarak ortak eğitim yapılabilmesine imkan sağlayacak.

Ayrıca yerli olarak geliştirilen simulatorler, Atak helikopteriyle ihrac edilebilecek.

Atak helikopterinde pilot ve silahcının onlu arkalı konumlanması dolayısıyla bu iki gorevin gerekleri aynı simulatorde istenilen duzeyde gercekleştirilemiyor. Bu yuzden 2 ayrı simulator, set halinde uretiliyor.

Simulatorlerde uydu fotoğrafları ve 3 boyutlu modellemeler kullanılıyor. Cevredeki elektrik direklerinden arazi yuksekliklerine kadar her şey gerceğe uygun olarak sistemde yer alıyor. Ozellikle helikopterlerin başına en cok gelebilecek; elektrik tellerine takılma, motor arızası gibi eğitimler, simulatorlerde defalarca tecrube edilerek benzer bir olay ucuşta meydana gelirse pilotların kaza kırım durumunda bunun ustesinden gelebilmesine yonelik eğitimler veriliyor.