Başta otomotiv olmak uzere bircok sektorde uretimin durmasına ve buyuk ekonomik kayba neden olan cip krizi buyurken, gozler Turkiye'deki cip uretimine cevrildi. Bu konuda uretim ussu konumundaki TUBİTAK BİLGEM bunyesindeki Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitusu (UEKAE), Yarı İletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı'nda (YİTAL) hummalı bir calışma yurutuluyor.
SABAH, alanında en iyi 55 muhendis ve 25 teknisyenin, gece-gunduz calışarak Turk savunma sanayinin mikrocip ihtiyacının onemli bir kısmının karşılandığı stratejik usse girdi. Cipin hem tasarımı hem de uretiminin yapıldığı merkezde, başta Roketsan olmak uzere, Aselsan ve TUBİTAK Sage'ye uretim yapılıyor.
Turkiye'nin otomobili TOGG icin de uretim yapabilecek yetkinliğe sahip olduklarını soyleyen YİTAL Sorumlusu Dr. Aziz Ulvi Calışkan, "Bu konuda hazırlık donemindeyiz, yakında onların kapısını calacağız" diyor. UEKAE Enstitu Muduru Erdal Bayram ise "Algoritmasından, cipine kadar tum bilgi guvenliği bileşenlerini kendisi tasarlayıp ureten ulke sayısı 5-6'yı gecmez. Biz de bunlardan biriyiz" diyerek bu alandaki yetkinliğimize dikkat cekti.
TURKİYE DEVLER ARASINDA
Dev otomotiv firmalarının uretimini durdurmasına neden olan krizin boyutları her gecen gun buyurken, başta elektronik, savunma ve otomotiv olmak uzere bircok urunun beyni konumundaki bu kucucuk parcayı ureten ulkeler kuresel rekabette guc kazandı. Dunyada tum pazarının yuzde 90'ını oluşturan silisyum teknolojisi ile mikrocip uretiminin yapıldığı YİTAL'de bilim insanları gunde iki vardiya yaparak yeni teknolojiler uzerinde calışıyor.
UEKAE Enstitu Muduru Erdal Bayram, halen savunma sanayine yonelik mikrocip uretimini başka sektorlere de adapte edecek yetkinlikte olduklarını soyluyor. Bu sektorlerden biri de yaşadığı cip sıkıntısı ile gundeme damga vuran otomotiv.
TOGG İLE CALIŞMAYA HAZIRIZ
Kendi aracını uretmek icin gun sayan Turkiye'nin Otomobil'i TOGG'da yerli ve milli imkÂnlarla uretilen ciplerin kullanılmasının mumkun olduğunu soyleyen Dr. Calışkan, "Otomobil sektorunde pildeki gucu, tekerleklere aktaran guc kontrol sistemi var. Bunlar cok kritik malzemeler. Oldukca yetenekli olduğumuz bu konuda onemli cozumlerimiz var ve gerekli teknolojiye sahibiz" dedi.
Hazırlıklarının surduğunu soyleyen Calışkan, "Onların kapısını da yakında calacağız. TOGG'un da bize yonelmesi lazım, ihtiyaclarını anlatıp bizi şekillendirmeleri lazım" diye konuştu. YİTAL'de konfeksiyon değil, terzi işi uretim yapıldığını soyleyen Erdal Bayram ise, "Siparişe gore uretim yapıyoruz. TOGG icin de aynısı olabilir" dedi.
İHRACAT İCİN TEMASLAR SURUYOR
SOZ konusu urunlerin henuz ihracatı yapılmıyor. Zaman zaman bu konuda ceşitli talepler aldıklarını soyleyen Erdal Bayram, şu bilgileri verdi: "Suudi Arabistan, Pakistan, Tayvan gibi ulkelerle de goruşuldu. Ama ilk etapta biz kendi savunma sanayimize odaklandık. Cunku onlara ozel tasarım yapmamız lazım. Bizim var olan tasarılarımızı verme şansımız yok. Urunlerimizi dolaylı yoldan duyanlar kapımızı calıyor. Rafta hazır bekleyen urun uretmiyoruz. Amaca yonelik, ozel tasarım ve uretimler yapıyoruz."
JAPONYA'DAN GELDİ LABORATUVARA GİRDİ
Calışanlarının tamamının Turk olduğu bilgisini veren Erdal Bayram, "Hatta coğunluğu butun eğitimini Turkiye'de almış. Avrupa ve Amerika'dan gelip burada calışan bilim insanları var aramızda. En son doktorasını yarı iletken sektorunde yapan bir arkadaşımız Japonya'dan geldi ve aramıza katıldı. Yeni katılımlara da acığız. Turkiye'ye yonelik eğilim arttı. Bu artışa paralel olarak biz de aramıza katılımlar bekliyoruz" dedi. Laboratuvarın iki vardiya calıştığını soyleyen Calışkan ise, "Ağırlıklı olarak genclerin calıştığı laboratuvarımız gece 23.00'a kadar acık" dedi.
TOGG'a Yerli Cip
Otomobil Forumları0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Otomobil Forumları
- TOGG'a Yerli Cip
-
12-09-2022, 09:16:11