YERLİ VE MİLLİ URETİM USSU
1.000 metrekaresi 'clean room (temiz alan) toplam 2.500 metrekare alan uzerine kurulu YİTAL'de yerli savuna sanayine yonelik mikrocip uretimi yapılıyor. Şirketin en buyuk muşterisi ise Roketsan. Laboratuvarda ayrıca Aselsan ve TUBİTAK Sage icin de uretim yapılıyor. Son yıllarda geniş alanda kullanılan fotodedektor uretimi yaptıklarını soyleyen Dr. Calışkan, "9 ayrı fotodedektor urunumuz var. Ağırlıklı olarak Roketsan icin İHA, helikopter ve ucaklarda kullandığı lazer arayıcı başlıklarda lazer işaretlemeyle calışan muhimmatların dedektorlerini uretiyoruz.

Uretim faaliyetlerimize ilave olarak yeni teknoloji geliştirmeye odaklandık" dedi. Yurtdışından hicbir teknoloji desteği almadan yerli ve milli imkÂnlarla uretim yaptıklarını vurgulayan Calışkan, şunları kaydetti: "Savunma Sanayi Başkanlığı ile yuruttuğumuz silisyum germanyum teknolojisi ile ilgili calışmaları tamamladığımızda bu alandaki diğer firmalarla da calışacağımızı değerlendiriyoruz. Biz yurtdışından temin edilmemesi gereken ya da temini zor olan urunlere odaklanmış durumdayız."

FABRİKA URETİMİNE GECMEK ŞART
YENİ teknolojileri geliştirmeye odaklandıklarını soyleyen Calışkan, "Sayısal ve analog devrelerin birlikte uretildiği yuksek frekanslı devrelerin teknolojisini geliştirdik. Şimdi deneme uretimlerini yapıyoruz" dedi. Gelişmiş ekonomilerin yarı iletken sektorune de sahip olduklarını soyleyen Calışkan, şunları kaydetti: "Bizim de ulke olarak guclu bir iletken sektorune ihtiyacımız var.


Bu nedenle sahip olduğumuz yarı iletken laboratuvarını fabrikaya cevirmemiz gerekiyor. Pazara verecek yuksek sayıda urunumuzun olması lazım. Bunun icin zaman zaman ozel sektorle temaslarımız oldu ama sonuc alamadık. Dunya artık akıllı kart teknolojisi ile kağıttan cipe geciyor. Bu alanı aksatırsak ciddi sıkıntılar yaşarız.

Bu akıllı kartların Turkiye'de basılması gerekir. Yurtdışından temini hem guvenlik hem de surdurulebilirlik acısından buyuk sıkıntı. Buraya cok buyuk yatırım gerektiriyor. Bunu ozel sektorun mutlaka yapması gerekiyor. Onumuzdeki 10 yılda cok şey değişecek. Bunu yapmazsak cok geride kalacağız. Akıllandırma işi ve guvenliğin mutlaka yerel sektor tarafından yapılması gerekiyor."