Ford Otosan Genel Muduru Haydar Yenigun, "Ford Otosan olarak, Kocaeli Fabrikalarımızdaki elektrikli arac uretim ve yatırım calışmalarımızı şimdi de 'Batarya Montaj Fabrikası' ile bir adım oteye taşıyoruz. Ulkemizde otomotiv sanayinin elektrikli arac yolculuğuna onculuk ediyoruz. Turkiye ’nin ilk ve tek entegre elektrikli arac uretim tesisi olacağız." dedi.
Ford Otosan tarafından, Haydar Yenigun ve Ford Otosan Genel Mudur Başyardımcısı Dave Johnston'ın katılımıyla Şirketin elektrifikasyon stratejisi kapsamında ileriki doneme dair yeni planlamalarına ilişkin online basın toplantısı duzenlendi.
Haydar Yenigun, toplantıda yaptığı konuşmada, Ford ’un elektriklenme stratejisi kapsamında yeni bir aşamaya gectiklerini ve elektrikli araclara donuşum surecinde buyuk onem arz eden "Batarya Montaj Fabrikası"nı 2022 itibariyle Kocaeli ’de hayata gecireceklerini bildirdi.
"E-Transit'in uretim sorumluluğunu ustlenerek buyuk bir başarıya imza attık"Yenigun, "Ford Otosan olarak, Kocaeli Fabrikalarımızdaki elektrikli arac uretim ve yatırım calışmalarımızı şimdi de 'Batarya Montaj Fabrikası' ile bir adım oteye taşıyoruz. Ulkemizde otomotiv sanayinin elektrikli arac yolculuğuna onculuk ediyoruz. Turkiye ’nin ilk ve tek entegre elektrikli arac uretim tesisi olacağız." diye konuştu.
Ford Otosan olarak, bugune kadar Turkiye adına ticari arac uretiminde onemli sorumluluklar ustlendiklerini, muhendislik bilgi birikimleriyle Ford dunyasında cok onemli bir konuma ulaştıklarını dile getiren Yenigun, "Otomotiv sanayinin donuşumune onculuk etmek uzere elektrikli arac yatırımlarımıza Turkiye ’nin ilk ve tek şarj edilebilir ticari aracı Custom PHEV uretimi ile başlamıştık. Gectiğimiz gunlerde, Ford'un ilk tam elektrikli ticari aracı olan E-Transit'in uretim sorumluluğunu ustlenerek buyuk bir başarıya imza attık. Şimdi de tamamı Ford Otosan muhendisleri tarafından tasarlanan batarya montaj fabrikamızı kurmak icin calışmalara başladık. Boylece, Kocaeli Fabrikalarımızın Turkiye ’de ilk ve tek entegre arac uretim tesisi olması yolunda onemli bir adım attık." ifadelerini kullandı.
Batarya adımlarıyla ile yazılım muhendisliği yeteneklerine bir yenisini eklediklerini kaydeden Yenigun, "Bu onemli yatırımla batarya montajının otesinde donanım ve yazılımsal testleri de kendi muhendisliğimiz ile yerli olarak geliştiriyoruz. Dolayısıyla bu yatırım sadece Ford Otosan icin değil, ulkemiz icin bir kazanımdır. Bataryası dahil elektrikli arac uretiminin, geniş bir ekosistemde ulke ekonomisine ve yerli tedarikciler dahil sanayimizin dunyada rekabet edebilmesine cok olumlu katkılarda bulunacağına inanıyorum." dedi
"Ticari aracta Avrupa ’nın en buyuk uretim ussu haline geldik"Yenigun, Ford Otosan'ın 60 yıldır Turkiye otomotiv sanayisindeki onemine değinerek, "Gururla soyleyebiliriz ki koşullar ne olursa olsun durmaksızın Turkiye ’ye yaptığımız yatırımlarla değer katarken, otomotiv endustrisinde hep 'ilklere ’ imza atmayı başardık. 60 yıllık yolculuğumuzda, toplamda 6 milyona yakın arac urettik, tum dunyaya ihrac ettik. Ar-Ge gucumuzle Turkiye'nin ilk yerli uretim motorundan, ITOY odullu kamyonuna varan bircok başarıya imza attık. Ticari aracta Avrupa ’nın en buyuk uretim ussu haline geldik. Binlerce aileye istihdam sağladık, sağlamaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Turkiye ’de en cok yatırım yapan şirketlerden biri olduklarını, son 10 yılda 2,5 milyar avro yatırım yaptıklarını anlatan Yenigun, şunları soyledi:
"Hafif ticaride yuzde 71,8 ve ağır ticaride yuzde 79,4 ’e ulaşan yerlilik oranlarımızla Turkiye ’nin en iyisi noktasına geldik. Sadece biz değil, ulkemizdeki otomotiv ekosistemi, yan sanayi ve tedarikcilerimiz de bizimle birlikte buyudu, globalleşti. Yerli uretim Transitlerimiz bugune kadar dunya capında milyonlarca muşteriye ulaştı, 2022 ’de de tam elektrikli ve yerli e-Transitlerimiz Avrupa yollarında olacak. Elektrikli arac yatırımlarımızla, bugune kadar olduğu gibi bundan sonra da onemli başarılara koşacağımıza eminim."
"Bugun itibariyle 15-16 bin civarında bir kapasite kuruyoruz"Haydar Yenigun, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
Turkiye'de de elektrikli araclar konusunda yavaş yavaş teşvik mekanizması başladığını ifade eden Yenigun, elektrikli uretilecek otomobiller icin uygulanan OTV teşvikinin yeterli olmadığına ve bunun ticari arac muşterilerini kapsamadığına dikkati cekti.
Yenigun, "Bu teşviklerin ticari arac muşterilerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi lazım. OSD'nin de bu konuda cok geniş bir calışma yaptığını soylemeliyim. Gerek diğer sivil toplum kuruluşlarıyla, gerek universitelerle gerek Ankara'daki kural koyucularla yaptığı da bir calışma var." dedi.
Kocaeli'deki E-Transit uretim kapasitesine değinen Yenigun, "Bugun itibariyle 15-16 bin civarında bir kapasite kuruyoruz ama bu onumuzdeki donemde elektrikli araca gelen taleple birlikte artık yuzde 100'e doğru gidecek. Yani Ford Otosan 400 bin tane arac uretiyorsa 400 bin tane de batarya uretmesi gerekiyor ki onumuzdeki donemdeki uretim sistemini destekleyebilsin." ifadelerini kullandı.
"Bugune kadar elektrikli arac uretimi icin 56 milyon avroluk yatırım yaptık"Haydar Yenigun, yatırım miktarına ilişkin sorulan soruya "Gectiğimiz donemden itibaren elektrifikasyonla ilgili yatırımımız başladı. Bugune kadar elektrikli arac uretimi icin 56 milyon avroluk yatırım yaptık. Bu ciddi bir rakam elektrifikasyonla alakalı ancak bu esasında bir yolculuk ve bu yolculuğun ilk aşamasıydı. Onumuzdeki donemde elektrikli aracların sayılarının artmasıyla birlikte yatırımlar onumuzdeki donemde de devam edecek." şeklinde yanıt verdi.
Kocaeli'de uretilecek olan elektrikli ticari arac E-Transit'teki yerlilik oranının şu anda cok net olmadığını bildiren Yenigun, şunları kaydetti:
"Yerlilik oranlarını artırabilmek icin yerli ureticilerin elektrifikasyon konusunda adım atması gerekiyor. Ve bu konuda yaklaşık 2 yıldır OSD ve TAYSAD yanına UİB'i de alarak OSD'nin başlattığı bir girişimle bu konudaki motivasyonu artırmaya calışıyor. Belki ilk urunlerde oldukca duşuk bir yerlilik oranıyla başlayacağız cunku batarya bir aracın yuzde 70'i. Eğer bataryayı yerlileştirebilirsek yerlilik oranında cok ciddi bir artış sağlayacak ama onumuzdeki 1 senenin bu konuda cok ciddi bir yol kat edilecek bir surec olduğuna inanıyorum."
"Onumuzdeki donemde ceşitli firmaların sıklıkla yatırım yapma haberlerini goreceğiz"Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) batarya paketinde iş ortağı olarak Farasis'le anlaşmasına da değinen Yenigun, "Bu onemli bir gelişim. Bunu takip etmemiz lazım ama TOGG'un onumuzdeki surecte uretimini yeni bir fabrikada yapacak olması bunun belli bir surec gerektirdiği gercekleri var. Bir başlangıc orada var en azından." dedi.
Turkiye'de 2 milyon adet uretim kapasitesine sahip bir otomotiv sanayisi bulunduğuna dikkati ceken Yenigun, sozlerini şoyle tamamladı:
"Bu dunya olceğinde cok onemli bir rakam. Onumuzdeki 10 yılda da elektrikli aracların gundemimizde yuzde 100'e varan bir şekilde var olacağını dikkate alırsak, Turkiye'de batarya ureticisi olmadan bu sistemin ayakta kalması mumkun değil. Dolayısıyla onumuzdeki donemde ceşitli firmaların sıklıkla yatırım yapma haberlerini goreceğiz. Bizim gorevimiz bu konudaki motivasyonun daha yuksek seviyede olmasını sağlamak. Firmaları Turkiye'de yatırım yapmaya ikna etmek, batarya hucresi ve batarya modulu anlamında Turkiye'de esasında endustriyel bir hub oluşturmak."
Ford E-Transit 350 kilometreye kadar menzil sunacakOte yandan toplantı sonrası verilen bilgilere gore, Turkiye ’de uretilecek ilk tam elektrikli ticari arac olan Ford E-Transit, 67 kWh 400 Volt lityum iyon pil ile 350 kilometreye kadar menzil sunacak.
Entegre calışma sistemini hedefleyen yeni batarya montaj fabrikası son teknoloji imalat cozumleri ile donatılacak, AGV (akıllı taşıma sistemleri) ile verimlilik sağlanacak. Yuksek kaliteli urun cıktıları almak icin yeni nesil percinleme ve kaynak teknolojileri kullanılacak. 8'i montaj hattında, 22'si ise kasa imalat hattında olmak uzere toplamda 30 adet robot sayesinde otomasyon seviyesi yuksek ve esnek bir uretim tesisi oluşturulacak. Teknolojik tesiste kolaboratif robotlar ile kameralı kontroller yapılacak.
Verilen bilgiye gore, bataryalar yine Ford Otosan ’ın kuracağı test laboratuvarlarında elektrik testi, hava kacağı testi gibi guvenlik testlerinden gecirilecek. Bu test esnasında batarya paketinin; şarj duzeyi, paket ve hucre sıcaklık kontrolu ile yazılım kontrolu yapılacak. Kullanılacak yeni soğuk metal transfer kaynak teknolojisi ile batarya kasalarının hava ve su sızdırmazlığı yuzde 100 kontrol altına alınacak. "Light Guide System" adı verilen projeksiyon ve 3D sensorlerle batarya paketinin tum montaj adımları takip edilebilecek. Destek sistemine ek olarak kolaboratif robotlar uzerine yerleştirilmiş goruntu işleyen kameralar ile olası uretim hatalarının onune gecilecek.
Togg Batarya Montaj Fabrikası
Otomobil Forumları0 Mesaj
●4 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Otomobil Forumları
- Togg Batarya Montaj Fabrikası
-
12-09-2022, 09:12:47