En sık karşılaşılan sorunlardan biri, hic şuphesiz motorun gec calışması. Araca takılan LPG sisteminin ayarı iyi yapılmadıysa, supap ayarı doğru değilse, avans ayarı bozuk, distributor soğutması arızalı ya da buji ve buji kabloları eskimiş ise bu arızanın LPG ’li aracınızın başına geleceğine emin olabilirsiniz.

LPG ’li araclarda gaz kokusu hissedilmesi de ayrı ve başlı başına bir sorundur. Bu durumda akla ilk gelen de olası bir kacaktır. Bunun dışında beyin diyaframının deforme olması, radyatordeki bir su kacağı, egzosun patlak olması veya kalitesiz gaz kullanımı aynı soruna yol acabilir.

Cok fazla ve birbirinden farklı sebeplere sahip bir sorun da rolanti sorunudur. Karburator kelebeğinin, karburator alt takozunun ya da arac manifoldunun hava alması rolanti ayarını bozabilir. LPG beynindeki diyaframın eskimesi veya patlak ya da yırtık olması, LPG beyninde yağ birikmesi ve tortu oluşumu, beyin bobinine giden elektrikteki voltaj duşukluğu ya da avans ayarının bozuk olması da rolanti sorununun diğer sebepleri. Gec kalınmadan, sorun daha fazla buyumeden kontrol ettirilmesi ve duzeltilmesi gerekir.

Aracın stop etmesi de sık karşılaşılan bir sorundur LPG ’li araclar icin. Karburatorun hava alması, Westinhaus ’daki bir kacak, aracın rolantisinin bozulması, frenlerdeki kacaklar, avans ayarının bozuk olması ve LPG beyninin tam olarak ısınmaması da aynı soruna yol acmakta.

LPG beynindeki bobin mıknatıs deliğinin tıkanmış ya da bobin yayının eğilmiş olması, buji ve buji kablolarının kalitesiz veya eskimiş olması, gaz filtresindeki tıkanıklıklar ve bakımsız ya da temiz olmayan bir karburatorun cıkarabileceği ortak sorun ise arac LPG ’sinde kesiklik olmasıdır. Belirttiğimiz bileşenlerde yapılacak olan duzenli bakım ve temizlik ile bu sorun giderilebilir.