[IMG]http://img405.**************/img405/6350/5731528ab7c50643b21c2c8mp4.jpg[/IMG]
Shot at 2007-07-24
Dunyevi zevkleri anlatan şarkı tutmaz
Rapci Sagopa Kajmer ve eşi Kolera, 'İkimizi Anlatan Bir Şey' isimli albumlerini Aktuel'in genclik eki -18'e anlattı. Kajmer, muziğin sihrini cozmuş: Dunyevi zevkleri anlatan şarkılar tutmaz..
Sagopa Kajmer ve eşi Kolera'yı artık tanımayan yok! İkili, nisan ayında 'İkimizi Anlatan Bir Şey' isimli duet albumlerini piyasaya surdu. 21 şarkıdan oluşan ortak projede 'Contribution X' ve Amerika'nın onemli underground rap gruplarından 'Critical Madness'ın MC'si Critical da ikiliye eşlik etti. Sagopa Kajmer ve Kolera son albumlerini Yeni Aktuel dergisinin genclik eki -18'e anlattı.
* Duet album fikri nasıl ortaya cıktı?
Sagopa: İlk once Kolera'nın solo cıkarması gerekiyordu. Eğer bu dueti, solodan once yapsaydık olmazdı cunku tek başına bir şeyler yapıp insanlara "İşte bu benim albumum" diyebilmeliydi. Ayrıca, ben de daha once kimseyle boyle bir ortak calışma yapmamıştım. Hem bayan, hem de bir lirik ustası olması beni boyle farklı bir album yapmaya itti. Sadece eşim olduğu icin duet yaptığımızı duşunen de oldu tabii. Fakat bunlar benim gibi bir profesyonel icin cok acemice soylemler...
Kolera: 2005 yılında 'Karantina Embryo'yu cıkarmadan once Sagopa ile duet bir album yapma kararı almıştık zaten. Sagopa, şarkıları oluşturmaya başlamıştı ve bana aslında 'Senin once solo albumunu cıkarman gerek sonra duet albumu yapalım' demişti. Eski bir projeydi ama doğru zamanda hayat bulmasını sağladık.
DUYGULAR SIĞ DEĞİLDİR
* Sagopa, bir şarkıda "Derin ve deneyselsin diyen moronlara cevaplar ufur" diyorsun, ama şarkıları tek tek anlattığın album kitapcığında da bazı şarkıları tanımlarken 'deneysel' ifadesini senin de kullandığını goruyoruz. Burada bir tezat yok mu?
Sagopa: Aslında yine bir yanlış anlaşılma var. Benim hicvettiklerim; muziğimi dinleyip, saygı gosteren hatta benim cevremde bu işe devam etmek isteyen kişiler olup da benim yaptığım işlere deneysellik, bayıklık, gereksiz yapay derinlik yakıştırmasını yapanlardır. Bir şarkımda 'Evet kuzen derinim' dememin sebebi odur. Bu cumlemi hatırlatmak isterim. İşte benim lirik anlayışım bu. Soru sormak istiyorsan cevabı icindedir. Deneysellik bana gore hoştur, derinlik olması gerekendir, hicbir duygu sığ değildir. İnsan yoksa kendini aşağılamaktan bir hal olurdu. İnsanlar iyi olan bir işe b.k attıklarında gercekten iclerindeki fitne acığa cıkıyor. Doğru kelimeler atılan b.ktan yakıştırmalar diye kullanılıyor, ne kotu bir şeydir bu.
MUHABBETİMİZ İYİDİR
* Her calışmanız karamsar ve melankoli yuklu. Sizin hayatta bu kadar karamsar olmanıza neden olan şeyler nedir?
Sagopa: Eline kalemi al bakalım, sonra yazmaya gayret et. Yazacağın ilk şeyler kesinlikle değişmez. Yağmur, gozyaşı, yalnızlık ve huzun.... Cunku bunları yazarsan, etkili olur ve etkiden tepki doğar. Eğer ilk kelimelerin farklı olursa tutunamaz, cunku sana inanmazlar. Bu adam sacmalıyor derler. 10'uncu seneme giriyorum bu işte ve hicbir zaman dunyevi zevklerden bahseden şarkılar kalıcı olmamıştır. Diyeceksiniz ki etkilemek icin yazılarınıza yapay bir etki susumu veriyorsunuz? Tabii ki hayır. Ben gercekten boyle yaşadım. O nedenle bu denli etkiliyim. İnsan etkili olabilmek icin yalandan yalan lirik yazabilir mi? Benim burada olmamın tek nedeni deneyimlerimi doğru cumlelerle aktarmamdır.
Kolera: Mutlu olduğunu sanan bircok insandan parlak bir hayat resmimiz olduğunu duşunuyorum. Biz cok eğlenceli insanlarız, bahsettiklerimiz de hayatın gerceği ve insani hislerin gercekliği.... Muzik dinlerken de yaparken de melankoli en guclu duygulardır. Tek tuk de olsa eğlenceli parcalarımız da var bizim. Ama bu dunyanın eğlencelik bir dunya olduğunu pek sanmıyorum. Kısa, fani ve sonucları olan bir dunyadayız. İşte hayat resmimizi parlak tutan bunun farkındalığıyla yaşıyor oluşumuz.
Kaynak : Gunaydın Gazetesi
- ReadBull.net
- TV, Sinema, Sanat ve Spor
- Müzik
- sago-kolo aktuel -18 Roportaj