Yuksek Devir​Aracı yuksek devirde kullanmanıza tabi ki kimse bir şey diyemez. Ama surekli yuksek devirde arac kullanmanın motor omrunu ciddi derecede azalttığını da bilmelisiniz. Duz yollarda 3000 – 35000 devir arasında seyrederken yokuş yukarı yollarda 4000 – 45000 devire cıkmak normal bir kullanım icin gerekli. Diğer yandan bakıldığında da yine duz yolda 2000 devirin altına duşmemek motor omrunu, uzun vadede, ileri derecede arttırıyor.

Soğuk Havalarda Kullanım​Uzerinde yıllardır durulan konulardan biri de soğuk havalarda aracı calıştırma sorunu. Aracınızı donma koşullarından koruduğunuz surece herhangi bir sıkıntı yaşamadan motoru calıştırabilirsiniz. Fakat, motor belli bir ısıya ulaşmadan aracın hareket ettirilmemesi onemli. Bu noktada motor cabuk ısınsın diye gaza da yuklenmemek gerekiyor. Isınması gereken sureyi kısaltma cabanız ciddi sorunlar ortaya cıkarıyor. Zira, soğuk havalarda motor yağı da soğuk olduğundan motor ici maksimum duzeye erişiyor. Motor, gerekli ısıya gelmeden motorun zorlanması, sıkıştırılması, yuksek devire cıkarılması ya da motor tam ısınmadan yolculuk mesafesinin bitmesi gibi durumlarda da benzer sonucların ortaya cıktığını belirtmeden gecmeyelim. En azından kısa mesafe yani yuruyerek de ulaşabileceğiniz mesafelerde aracınızı calıştırmamak daha doğru bir davranış oluyor.

Rutin Kontroller​Aracınızın yağını, suyunu duzenli aralıklarla kontrol etmeniz de motor omrunu etkileyen unsurlardan. Triger kayışı, hava filtresi gibi bileşenler de ikincil onem taşıyan ama mutlaka uzerinde durulması gereken kontrol bileşenlerinden. Suyu eksik ya da yağı bitmiş motorların aşınma ile ilgili dikkate değer sorunları oluyor. Kesinlikle, bir sure bir şey olmaz demeden, aracınızın su ve yağını eksik etmemelisiniz.

Vites Değiştirme​Aracınızı kullanırken vites değişimlerine de dikkat etmelisiniz. Tam devrinde doğru vitese gecmeniz motor omrunuzun daha uzun olmasını sağlıyor. Vites değiştirirken gecikmemeniz konusunu aklınızdan cıkarmayın. Cunku devir ile ilgili sorun yaşayan motorda kısa bir sure icerisinde buyuk problemler karşınız cıkıyor.

Hararet​Motorun hararet yapmamasına da dikkat etmek gerekiyor. Yılda bir kez ya da değişim suresi geldiğinde soğutma sıvısını yenilemeniz aracınızın sağlığı icin onem taşıyor. Sadece bu değişimle bile radyator tıkanıklığı ya da ic aksamın paslanma, aşınma durumu verimli şekilde kullanılabiliyor.