Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Ust Yoneticisi (CEO) Gurcan Karakaş, "Biz A'dan B'ye giderken keyif de almak istiyoruz. Dolayısıyla bizim icin mesela şu an uc tane oyun şirketi bir araya geldi. Bu konular uzerinde calışıyorlar." dedi.​
Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Ust Yoneticisi (CEO) Gurcan Karakaş, akıllı cihaz olarak nitelendirdikleri otomobilin etrafında oluşan ekosistemde bağlantılı ve keyifli deneyim yaşatacak cozumler uzerine calıştıklarını belirterek, "Bizim icin mesela şu an uc tane oyun şirketi bir araya geldi. Bu konular uzerinde calışıyorlar." dedi.

Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından duzenlenen 12. Boğazici Zirvesi kapsamında, "Otomotiv Sektorunun Geleceği" konulu bir panel gercekleştirildi.

Karakaş, panelde yaptığı konuşmada, dunyada muthiş bir donuşum yaşandığını ve donuşumle beraber fırsatların da ortaya cıktığını dile getirdi.

Bu fırsatların ozellikle teknolojinin gelişmesinden, sosyal hayattaki gelişmelerden ve mega trendlerin tetiklemesiyle otomotivin yaşam alanlarına donuşmesinden kaynaklandığını aktaran Karakaş, "Biz bugun artık teknolojinin desteğiyle, bağlantılı araclarla, otonom araclarla, aracın kullanımına odaklanmayacak olursak evimizde, ofisimizde neler yapabilirsek otomobilde onları yapabiliyor olacağız. Dolayısıyla orası bir yaşam alanı olacak. Boyle olunca da başından itibaren sıfırdan kurulan şirketler bizim gibi otomobilden fazlasını hedefleyerek yola cıkıyorlar, biz de oyle yaptık." ifadelerini kullandı.

Bir taraftan akıllı bir cihazı tanımlarken ve tasarlarken diğer yandan da bunun ihtiyac duyacağı ve yaratacağı iş modelleriyle beraber oluşacak bir ekosistemi geliştirmeye başladıklarını belirten Karakaş, "Biz 226'nın uzerinde startup'la goruştuk. Bunların icerisinden muhtelif goruşmelerden sonra 24 tanesiyle 'Proof of Concept' yaptık. Nasıl klasik bir otomobili tasarlıyorsak aynı zamanda eko sisteminin de uzerinde kurulacağı sistemi aynı hassasiyetle geliştiriyoruz. Ve bunların icerisinde bu bahsettiğin 24'un icerisinden 10 tanesiyle de el sıkıştık. Yani biz akıllı cihazlarımızın yanında mobilite eko sisteminin cekirdeğini oluşturacak yapıyı oluşturarak yola cıkıyor olacağız. Hatta kişisel hedefimiz, aracımızın, akıllı cihazın lansmanından once ve boyle bir teknoloji urununu piyasaya sunmak ve teknoloji şirketi olduğumuzun da altını cizmek." dedi.

"Gunumuzde elektrikli araclara ilişkin kaygılar cozulmuş durumda"​Gurcan Karakaş, elektrikli araclar nezdinde gecmiş donemlerde kullanıcıların 3 kaygısı bulunduğunu belirterek, şoyle devam etti:

"Birincisi pahalı olması, ikincisi şarj suresi cok uzundu ve ucuncusu menzili kısaydı. Gunumuzde bunların hepsi cozulmuş durumda. Artık ulaşılabilir ve icten yanmalı motorlu araclarla fiyat rekabeti yapabilecek elektrikli araclar uretmek mumkun. Ozellikle lithium-ion NMC teknolojisi ile de bataryanızla 500 kilometre gidebilmek cok rahat. Bugun baktığınızda bircok benzinli aracların menzili daha fazla değil. Farkı şu, gecmiş yuz senedir etrafta benzin istasyonlar yaygınlaştığı icin o sıkıntıyı hissetmiyoruz kaygı olarak. Ama bunun da cozumu hakikaten kolay ve ulkemiz dahil şu an tum dunyada bunun uzerinde calışılıyor"

"Kendimizi yeni nesil teknolojiyi kullanan bir mobilite sağlayıcısı olarak konumlandırıyoruz"​TOGG'un kendini kuresel bir marka ve yeni nesil teknolojiyi kullanan bir mobilite sağlayıcısı olarak konumlandırdığına dikkati ceken Karakaş, "Biz de bu yaklaşımımızla şu an daha once bahsettiğim startup'larla beraber gercekten bir sistem ortaya koyuyoruz. Ve bu nedenle de bizim goruştuğumuz bolgede kuresel boyuttaki yaklaşımlarda bu sistemi nasıl guclendiririz diye calıştığımız iş ortaklarımız var. İş birliklerimiz var. Biz kuresel rekabeti hedefliyoruz ve o kuresel rekabetle beraber ulkemizin yeni teknoloji platformlarında ozellikle startup'lar icin yeni bir seviyeye gelmesini sağlayacağız. Bizim hedefimiz budur." diye konuştu.

Akıllı cihaz olarak nitelendirdikleri otomobilin etrafında oluşan ekosistemde bağlantılı ve sorunsuz, sıkıntısız ve huzurlu bir deneyim yaşatacak cozumler uzerine calıştıklarını anlatan Karakaş, sozlerini şoyle tamamladı:

"Biz bir bucuk seneden fazladır binlerce fikrin icerisinden 350 kullanıcı deneyimi sunan senaryo sectik. Bunların icerisinde 40 tanesini inovasyon derecesi yuksek olarak belirledik ki bunları yapabilecek startup'ları aradık. Ve bunların icerisinden enteresandır gunumuzun şartları doğrultusunda 3 tane oyun şirketiyle de karşılaştık. Biz bu faaliyetlerin hepsini yaparken A'dan B'ye giderken keyif de almak istiyoruz. Dolayısıyla bizim icin mesela şu an uc tane oyun şirketi bir araya geldi. Bu konular uzerinde calışıyorlar."