Turkiye ’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO'su Gurcan Karakaş, yerli otomobilin fiyatına dair ilk kez ipucu verdi: "Piyasadaki C-SUV segmentinde yer alan ve icten yanmalı motorlarla calışan klasik otomobillerle rekabet edebilir duzeyde olacak."
Turkiye ’nin otomobili, aralık ayındaki tanıtımın ardından dun ilk kez gazetecilere gosterildi. Turkiye ’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO ’su Gurcan Karakaş ’ın ev sahipliğinde duzenlenen organizasyonda, kullanılan teknolojilerden uretim hedeflerine kadar akıldaki bircok konuya acıklık getirildi.
Doğuştan elektrikli otomobil konusunda Turkiye ’nin tam zamanında yola cıktığının altını cizen Karakaş, “Şimdi daha fazla teknolojiye ihtiyac var. Bu yuzden bizim gibi işbirliğine acık, startup ’larla calışan, organizasyon yapısı kuvvetli şirketler, 150 yıldır bu işi yapanlara karşı on plana cıkacak” dedi.
27 Aralık ’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ’ın katılımıyla tanıtılan doğuştan elektrikli Turkiye ’nin otomobili ile ilgili bazı ayrıntılar Turkiye ’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO ’su Gurcan Karakaş tarafından dun bir grup gazeteciyle paylaşıldı.
Hurriyet'ten Burak Coşan'ın haberine gore bir otomobilden daha fazlasını uretmek icin yola cıktıklarını soyleyen Karakaş, “Turkiye olarak cok doğru bir zamanda yola cıktık. 150 senedir otomobil uretimi yapan, konusunda uzman otomobil ureticileri yani sadece eski ve buyuk olan firmalar kazanamayacak. Daha cevik, daha yaratıcı olanlar kazanacak. Doğuştan elektrikli arac uretenler en fazla 8-10 yıldır bu işi yapıyor. Bu alanda uretim yapan cok fazla şirket de yok. Artık eskilerle yarış cizgisi hizalandı. Şimdi daha fazla teknolojiye ihtiyac var. Bu yuzden bizim gibi işbirliğine acık, startup ’larla calışan, organizasyon yapısı kuvvetli şirketler one cıkıyor. Biz kendimize 150 yıllık firmaları değil startup ’ları rakip olarak goruyoruz” dedi.
Cevikliğin başarı faktorunde cok onemli bir yere sahip olduğuna dikkat ceken Karakaş, “Başarı icin temelde işbirliği faktoru yatıyor. Fikri ve sınai mulkiyeti yuzde 100 bize ait bir otomobil markası yaratmak istiyoruz. Kuresel capta en zor olan kısımlardan biri de bu. İmalata girince gecmişte kalan hic bir teknolojiyi kullanmak istemiyoruz. Doğuştan elektrikli bir otomobilimiz olacak. Var olan bir aracı alıp elektrikli yapalım demiyoruz. Doğuştan elektrikli olunca eliniz guclu oluyor. En başta da menzil optimizasyonu geliyor. Elektronik mimariyi gercekleştirmiş oluyorsunuz. Sadece Turk pazarını değil kuresel rekabeti hedefliyoruz. Etrafımızdaki ulkelerin henuz elektrikli otomobili yok. Klasik olmayan bir sistemden gelen Avrupa ’daki ilk urun olacağız. Turk mobilite ekosisteminin cekirdeğini oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.
On gosterim aracı C-SUV modelinin ilk kez Avrupa ’da dunya arenasına cıkacağını vurgulayan Gurcan Karakaş, “Otomobilimiz, İspanya ’nın Barcelona kentinde duzenlenecek Mobile World Congress (MWC) etkinliğinde sergilenecek Turkiye ’nin otomobilini geliştirirken onemli bir vizyon ortaya koyduk. Klasik bir otomobil şirketi değiliz. O nedenle yıkıcı teknolojilerin peşinden gidiyoruz. Kendimizi mobilite odaklı teknoloji şirketi olarak konumlandırıyoruz. TOGG olarak kabuk değiştiren otomotiv sektorune cığır acan teknolojilerimizle onculuk edeceğiz” şeklinde konuştu.
'Kimse otomobile toz konduramayacak'​Turkiye ’den cok kaliteli bir otomobil cıkmasını kimsenin beklemediğini, bunun en onemli nedeninin 2022 ’deki EuroNCAP şartları olduğunu anlatan Gurcan Karakaş, “Savunma sanayinden bize gelen arkadaşlarla birlikte modelleme ve simulasyonlarla beraber buna hazırlanıyoruz. Yurtdışına cıktığımız zaman kimsenin otomobile toz konduracak bir durumu kalmayacak. Direksiyonda biz varız” ifadelerini kullandı.

'150 markayla başladık, 10'a duştu'​Marka sureci hakkında da bilgi veren Gurcan Karakaş, “Markalaşma surecini 2020 ortalarına doğru tamamlamak istiyoruz. 5 ulkede markalarımızı test ettiriyoruz. Bu ulkeler arasında Almanya, Norvec, Rusya ve Fransa bulunuyor. 150 isimle başlamıştık şimdi bu 10 ’a duştu. İcimize sinene kadar bu surec devam edecek” ifadelerini kullandı.

'Elektrikli hafif ticari arac surprizi'​Toplamda 5 model olacağını soyleyen Gurcan Karakaş, “Bunlar C-SUV, C-Sedan, C-Hatcbak, B-Suv ve C-MPV. Ancak hafif ticari arac uretimi konusunu da duşunuyoruz. C-MPV modelini, doğuştan elektrikli hafif ticari arac uretimine cevirebiliriz” dedi.

'Motor icin Bosch'la, batarya icin 6 firmayla goruşuyoruz'​Muşterilerin beğenisi doğrultusunda geliştirilmeyen her urunun olume mahkum olduğunu kaydeden Gurcan Karakaş, sozlerini şoyle surdurdu:

“Bunun araştırmasını yaptık. Marka yaratmadan tasarıma kadar dunyanın en iyileri ile calıştık. Doğuştan elektrikli yapabilen cok fazla şirket yok. O teknolojiyi edinmiş partnerlerle bu surecte beraber calışarak geliştirme yapıyoruz. Aracın elektrikli motoru icin Bosch ile goruşuyoruz. Aracın bataryası icin Cin ağırlıklı 6 firma ile gizlilik sozleşmesi imzaladık. Bunlardan biri ile anlaşacağız. Arac entegrasyonu konusunda teknoloji partneri olarak Alman muhendislik firması EDAG ’ı sectik.

Myra, İngiltere ’nin kabul gorduğu, ozelikle mekanik akşamlarda şasi sistemleri konusunda partnerlerimizden birisi. Tasarım icin İtalyanlarla anlaştık. Dunya capında bu işi en iyi kim yapar diye bakıyoruz. Nisan mayıs gibi tedarikci secimlerimizi tamamlamış olacağız. Teknolojiyi ulkemize getirip bunu Turkiye ’den kiminle yapabiliriz ona bakıyoruz. Cok ciddi maliyet araştırmaları yaptık. Turkiye ’de uretmek mi, başka bir yerde urettirmek mi daha uygun maliyetli ona bakıyoruz. Partnerimizin karşısına oturunca neyin ne olduğunu biliyoruz.

Ona gore pazarlık yapıyoruz. Ancak ne olursa olsun fikri mulkiyet hakkının bizde olmasını istiyoruz. Ona gore anlaşma yapıyoruz. Elektrikli guc unitesi konusunda her turlu alternatifi duşunduk. Lisans alalım bir şirketle geliştirelim, teknoloji partneri bulalım ya da hepsini kendi cabamızla uretelim şeklinde alternatiflerimiz vardı. Ancak bu yolu secseydik 10 seneye ihtiyacımız vardı. Birden fazla teknolojik partnerle elektrikli guc unitemizi geliştirelim fikri mulkiyet hakkı da biz de olsun dedik.

Direksiyonda biz varız. Otomobil icin ne uretiliyorsa bizim icin uretiliyor. Biz urettiriyoruz. Kendi yapabilme yetkinliğimizi geliştiriyoruz. Dunyanın en iyileri ile calışarak buyuyoruz. Belirli noktalarda ulkemizde henuz tecrube yok. Olmaması sorun değil, biz onu yaratmak icin uğraşıyoruz. 2022 ’de 500 milyon euro ile Turkiye ’de odenmiş sermayesi en yuksek otomobil şirketi olacağız. Kazandığımız parayı yeni yatırımlara yeni urunlere harcayacağız. Cunku yatırımcılar 15 yıl boyunca temettu almayacak.”

Fiyatı ne kadar olacak?​Uretilecek otomobillerle ilgili fiyat bilgisi paylaşmayan Gurcan Karakaş, bunun nedenini de şoyle acıkladı:

“Fiyatları paylaşmak cok doğru olmaz cunku rakiplerimize bu konuda bir bilgi vermek istemeyiz. Ancak piyasadaki C-SUV segmentinde yer alan ve icten yanmalı motorlarla calışan klasik otomobillerle rekabet edebilir duzeyde olacak."

C-SUV segmentinde şu anda satışta olan dizel ya da benzinle calışan otomobillerin fiyat aralığı 250 bin ile 300 bin TL aralığında değişiyor. Yerli otomobilin piyasaya cıkacağı yılda soz konusu aracların fiyatlarıyla benzerlik gosterebileceği ifade edilebilir.

İlk kazma mayıs ayında vurulacak​Karakaş ayrıca, Bursa Gemlik'te inşa edilecek yerli otomobil fabrikası icin ilk kazmanın mayıs ayında vurulacağını soyledi. Dunya gazetesinden Aysel Yucel'in haberine gore Karakaş, 2022'de uretime başlanacak fabrikada 2028'den sonra ticari aracın da uretileceğini bildirdi.