TURKİYE'NİN 60 YILLIK RUYA PROJESİNİN BAŞINDA OLMAK NASIL BİR DUYGU?

Bir teknoloji urununu sıfırdan yapmak her muhendisin hayalidir. Herkese nasip olmaz. Aracın kendi ulkemiz icin yapılıyor olması heyecanımızı katlıyor. Dunyada orneği cok az olan bir proje yapıyoruz. Cekirdek mobilite ekosisteminin kurulumundan bahsediyoruz. 60 yıllık bir otomobil ruyasının devamı var. Onun tamamlanması var. Kendimizi her zaman 24 saat sahnedeymiş gibi hissediyoruz. Bize gore bir ruyanın tamamlanması, hayata gecmesi konusunda bir vazifemiz var. Bu bize muthiş bir enerji veriyor.

TERSİNE BEYİN GOCU YAPIYORUZ KAC KİŞİLİK BİR EKİPSİNİZ?

195'i muhendis, toplam 215 kişiyiz. Kısa sure sonra aramıza ağırlığı muhendis 15-20 kişi daha katılacak. Calışanlarımızın cok onemli bir kısmı uluslararası projelerde gorev almış kişiler... Yabancılar da var ekibimizde... Tersine beyin gocu yapıyoruz. Amerika ve Avrupa'dan gelen arkadaşlarımız var. Tesla ve Faraday Future'da calışmış tecrubeli Turk bir arkadaşımız katıldı aramıza... Goruştuklerimiz, anlaşma yolunda olduklarımız da var. Konusunda uzman, yetkin insanları neredeyse bulup getiriyoruz. Şu anda İK havuzumuzda 30 binden fazla başvuru var. 2023'te 500'u rahat geceriz. Projenin toplam istihdam sayısı ise 4.300'den fazla. Yeni mezunları almak icin 1-2 yılımız var. Fabrika icin mavi yakalı alımına henuz başlamadık.

Tedarikcilerinizi belirleyebildiniz mi? Yuzde 95-98'i ile el sıkıştık. 300'e yakın ana tedarikci grubumuz var. Bunlar hacimsel olarak değerin yuzde 51'ini Turkiye'de ureten firmalar. Fabrikanın tedarik sureci ise ekim ayında başlayacak. İstediğimiz teknik kalitede urun bulursak, biraz daha pahalı olsa bile yerli olanı tercih ediyoruz.

YURTDIŞINDAN DA TAKİP EDİLİYOR MU BU YATIRIM, 'TURKLER NE YAPIYOR' DİYORLAR MI?

Elbette ediliyor... Google'de aratırsanız gorursunuz. Birkac haftadır Almanya'nın dergilerinde surekli biz cıkıyoruz. Hatta Alman gazeteler, 'Uyuyorsunuz siz, nanoteknolojiler gelişiyor' diyorlar. Bu eleştiriyi Turkler uzerinden değil de Almanlar'ın tutumları uzerinden yapıyorlar. Gucumuzu abartmak icin soylemiyorum ama gozleri ustumuzde, bizi takip ediyorlar. Piyasaya girdiğimiz andan itibaren Avrupa'nın elektrikli arac olarak tasarlamış ilk şirketi olacağız.

Yeni bir urun geliştirmek icin 15 yıl vaktiniz ve sonsuz kaynağınız olursa elbette bir otomobil yuzde 100 yerli olabilir. Bazı komponentler yurtdışında 39-40 milyon adet uretiliyor. Hedef kapasitemiz olan 175 bin adet icin bu yatırımı yapmak ticari olarak mantıklı değil. Kuresel boyutta rekabet edecek bir marka uretmek icin yola cıktık. Yerli olsun diye fiyatının iki katına uretim yaparsan ticari anlamda da mantıklı olmaz. Burası neticede ticari bir işletme. Yerlilikte kendimize ve devletimize verdiğimiz sozu tutmamız lazım. Yuzde 51 yerlilik diyoruz. Bu oran yeni başlayan bir şirket icin acayip iyi bir rakam.



Fabrikanın zemininde sorun olduğu iddiaları var...

Burayı secerken aradığımız 3 kriter vardı. Marmara Bolgesi'nde olmak zorundaydık. Her halukarda Marmara'nın zemini inşaat icin sıkıntılı, deprem bolgesi ve yeterince guclu değil. Bu hesaplamadığımız bir durum değildi. Konusunda uzman 6 profesorun goruşleri doğrultusunda zemini ozel bir teknoloji ile guclendiriyoruz. 1.5 metre genişliğinde, 15-20 metre derinliğinde kuleler, zemin altı kolonlar yapıyoruz. Bunu 40 bin kere yapacağız. Kendi kaya zeminimizi kendimiz yapıyoruz. Bunlar bizim icin devasa maliyetler değil. 'Başlayalı 2 ay oldu bir şey gozukmuyor' diyorlar. İş planımıza uygun ilerliyoruz. Guclendirme calışmasından sonra inşaat hamlesi başlayacak. 1.2 milyon metrekarelik alan uzerindeki toprağı 1.5 metre sıyırıyoruz. Ondan sonra zemin guclendirmesi yapılıyor. Onun uzerine daha fazla nitelikli yuk taşıyacak toprak konulacak ve bina kurulacak. Yatırımın başında 40 yıla yakın General Motors'ta fabrikalar yonetmiş Brezilyalı Sergio Rocha var.


ALDIĞI davet uzerine 26 ay once Alman Bosch'un tepe yoneticiliğini bırakarak TOGG'un CEO'luk koltuğuna oturan 1965 Antalya Akseki doğumlu Gurcan Karakaş, tum ekibiyle birlikte yoğun bir calışma icinde olduklarını soyledi. Her gun sabah 6'da alarmının caldığını soyleyen Karakaş, "Turkiye'nin otomobil sevdası projeleri birkac kez başlayıp sekteye uğradığı icin biz dedik calışacağız, calışacağız, calışacağız bir sene icinde ortaya bir urun cıkaracağız. Gercekten de bunu yaptık. Ben 4.5 saat uyursam, fazla uyumuş olurum. Hatta bazı gunler sabaha kadar uyuyamadığım oluyor. Şunu şoyle mi yapsak, boyle mi yapsak diye duşunuyorum. Gece 2-3'te bile ekip arkadaşlarımızla yazıştığımız olur. Eşim bazen 'işle evlisin' diye takılıyor bana. Ama işyerinde tanıştığımız icin benim calışma bicimimi bilir ve anlayış gosterir " diye konuştu.

BEŞ babayiğidin yanı sıra TOBB ortaklığıyla kurulan Turkiye'nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu'nun yatırımının başında olmanın nasıl bir duygu olduğunu sorduğumuz Karakaş, "Evet cok patronum var ama bu durum bana yardım eden, destekleyen, takıldığımda soru soracağım birilerinin olduğu anlamına geliyor. Her ay yonetim kurulumuz toplanıyor. Sadece babayiğitlerle değil onların CEO ve CFO'larıyla goruşuyoruz. Ortak akıl uretme konusunda değişik perspektifler goruyoruz. Bu acıdan modelimiz oldukca guclu" değerlendirmesini yaptı. "Babayiğitlerle telefonda WhatsApp grubunuz var mı" sorusuna "Var..." yanıtını veren Karakaş, grubun adının ise "TOGG YK" olduğunu ayrıca diğer gruplarının adının da "TOGG Yatırım Komitesi" olduğunu soyledi. Grup uyeleriyle toplanmaları gerektiğinde veya bir konuda fikirleri olduğunda hızlı bir şekilde goruş alışverişinde bulunduklarını soyleyen Karakaş, "Bu cok onemli. Pandemi doneminde fiziksel olarak bir araya gelmeyi bıraktık. Bilgisayar ortamında goruşuyoruz. Dun gece kamulaştırma konusunda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi geldi, hemen grupta paylaştım" dedi.